Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA INICIJATIVA

Sjever Hrvatske mogao bi napokon dobiti prvi park prirode – Ivančicu

03.01.2021.
u 06:45

Riječ je o najvišoj planini Hrvatskog zagorja, dugoj 30 i širokoj devet kilometara, s najvećom visinom od 1060 metara

– Ivančica, ali i određena područja poput Strahinjčice i Ravne gore, obiluju georaznolikošću i bioraznolikošću. Taj prostor ispunjava sve uvjete propisane Zakonom o zaštiti prirode za proglašenje zaštićenog dijela prirode. Štoviše, na sjeveru Hrvatske nema ni jednog nacionalnog parka ili parka prirode. Granica je Medvednica i Žumberak – kaže saborski zastupnik Damir Habijan, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i gradskog odbora HDZ-a, koji je pokrenuo inicijativu da se planina Ivančica ili Ivanščica, kako se još naziva, zaštiti kao park prirode.

O tome je razgovarao i s tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marijem Šiljegom te s ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljošom Duplićem. Idući korak jest senzibilizacija građana i podrška lokalne zajednice, izmjena i usklađenje stručne studije za budući zaštićeni dio prirode. Habijan tvrdi da Ivančica ispunjava sve uvjete, pa vjeruje u pozitivan ishod inicijative.

Strmine i gole stijene

– Bitno je istaknuti da će se proglašenjem upravo zaštićenog dijela prirode, a ne nacionalnog parka za što su uvjeti puno stroži, i dalje moći odvijati sva postojeća i nova gospodarska djelatnost, uz promicanje ovog turistički vrijednog područja – napominje.

Riječ je o najvišoj planini Hrvatskog zagorja, dugoj 30 i širokoj devet kilometara, s najvećom visinom od 1060 metara. Sjeverna padina spušta se u dolinu rijeke Bednje i ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata. Pruža se u smjeru istok – zapad. U planinski pojas na visinama iznad 300 metara raste uglavnom bukva, a u nižim dijelovima hrast kitnjak i obični grab.

Planinari kao zanimljivost ističu to što ima i velikih strmina te golih stijena. Na vrhu planine je planinarski dom “Pasarićeva kuća”, a na samom vrhu su i dva vidikovca, “Stričevo” i “Piramida” visoka 10 metara, sagrađena od željeza na betonskim temeljima. Planinarska kuća izgrađena je 1929. i nazvana je po Josipu Pasariću, profesoru i tadašnjem predsjedniku HPD-a.

Tijekom Drugog svjetskog rata je devastirana, obnovljena je 1951. i proširena 1982. i 2003. godine. Današnja planinarska kuća, kako kažu u planinarskom društvu, zadržala je velikim dijelom prvobitni izgled kamenog doma. Utvrda Belecgrad, odnosno njezini ostaci smješteni su približno 3,5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540 metara.

Bivši je to kraljevski posjed Fridrika Celjskog, Petra Gisinga, obitelji Szekely, Frankopani, Keglević, Erdödy i Rattkay. Ta je utvrda smještena na južnim obroncima Ivančice, a važnost je izgubila nakon što je prestala opasnost od turskih prodora. Polovinom 18. stoljeća je napuštena, i od nje su danas ostali samo ostaci. U srednjem vijeku Ivanščica se zvala Očura, a sadašnje ime dobila je po ivanovcima koji su na sjevernom podnožju imali svoje posjede i samostane. Ivanščica je stari narodni naziv.

Imamo 11 parkova prirode

U Ivancu, koji je također dobio ime po redovnicima ivanovcima, otvoren je i Muzej planinarstva. Državni zavod za zaštitu prirode je 2013. izradio Stručnu podlogu za zaštitu dijela Hrvatskog zagorja u kategoriji regionalnog parka, no dalje se nije ništa poduzimalo. Zaštita parka omogućila bi jači razvoj kontinentalnog turizma, smatra Habijan.

Na Ivančicu se penju brojni izletnici, izabirući neku od staza, ovisno o kondiciji i slobodnom vremenu. U Hrvatskoj je zaštićeno 11 parkova prirode, a Dinara, koja se prostire u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, bit će 12. Zaštita donosi očuvanje izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa uz dopuštanje obavljanja određenih djelatnosti i radnji u mjeri u kojoj se neće ugroziti njegova bitna obilježja i uloga prostora.

– Park prirode ima znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu, a u njemu su dopuštene gospodarske i druge djelatnosti te zahvati kojima se ne ugrožavaju njihova bitna obilježja i uloga – pojašnjavaju u Ministarstvu. Najbliži Ivančici je park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Zaštićeni su još i Biokovo, Kopački rit, Lastovsko otočje, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Učka, Velebit i Vransko jezero.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar GRDASIC
GRDASIC
09:30 03.01.2021.

Predivna inicijativa, novi bazen i planina na kojoj će se prekomjerno iskrčivati šuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije