Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II

Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća donesena je na 95. sjednici Vlade, 10. svibnja 2018. godine.
03. srpnja 2019. u 15:52 19 komentara 903 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada će u četvrtak dati ovlaštenje ministru financija da s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem potpiše i pošalje pismo namjere o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam dva (ERM II), a do kraja tjedna očekuje se slanje tog pisma, izjavio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj,

PUT PREMA EURU Bude li sve teklo po planu, kuna odlazi u povijest 2024. ili 2025. godine

"U pismu izražavamo našu namjeru ulaska u tečajni mehanizam, ali u isto vrijeme stavljamo na papir kao obvezu ono što ćemo provesti u idućih godinu dana", kazao je Marić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Riječ je o 19 mjera u šest različitih područja, rekao je Marić te izdvojio najvažnije segmente - jačanje kapaciteta i kvalitete rada Državnog zavoda za statistiku (DZS), sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, unapređenje poslovne klime, odnosno pospješivanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj kroz daljnje smanjenje parafiskalnih nameta te područje državne imovine.

"Do kraja tjedna očekujemo slanje tog pisma, a početkom idućeg tjedna na redovnom sastanku euro grupe, u ponedjeljak, to bi trebala biti jedna od točaka", kazao je Marić. 

Zdravko Marić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon toga, u vremenskom horizontu od otprilike 12 mjeseci očekuje se da se mjere koje su definirane u pismu isporuče. Marić je istaknuo i da je ulazak u ERM II korak prema samom uvođenju eura, a Hrvatska će u tom tečajnom mehanizmu biti otprilike dvije godine, tijekom kojih će se testirati njezino ispunjavanje maastrichtskih kriterija.

ERM II je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine. O ulasku neke zemlje u ERM II odlučuju članice eurozone i Europska središnja banka.

Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća Vlada je donijela 10. svibnja 2018. godine, uz Strategiju za uvođenje eura kao službene valute.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • baegnian1:

  Referendum?

 • Avatar Optimyst
  Optimyst:

  Kad će sjednica nacionalne sigurnosti za obranu od organiziranog kriminala i pljačke ?

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Koliko to ljudi želi prilikom svake konverzije kuna u eure i obrnuto plaćati visoke bankarske nametew i dodatne bankarske usluge? Koliko to njih želi raditi vani, na bankomatima? Stvarno, ali zar stvarno smo protiv smanjenja svih tih troškova za sve ... prikaži još! hrvatske građane? Kod svake konverzije? A turistička smo zemlja i maltretiramo goste da oni mijenjanju novac i plaćaju ogromne troškove konverzije stranim bankama. Ne odgovara nam da novac više potroše kod nas nego u stranim bankama? Dajte jedan argument zašto plaćati tolike namete konverzije eura u kune i obratno? I onda je vlada kriva kada predsjednik vlade i ministar urade nešto pametno. Ne, narod će sve uraditi, pa ćemo s narodom koji se ovdje komentirajući iskazao donositi odluke i častiti strane banke još godinama? Ovo je Hrvatska!