Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 
zaboravljenih uličnih igara

Sjećate li ih se? Ovo su dječje igre koje su igrali naši stari

28.04.2012., Osijek - Cedevita i Rtl organizirali su na sredisnjem osjeckom trgu natjecanje u klikeranju za sve uzraste.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
20.08.2015.
u 18:30

Projekt iz Preloga "Zaboravljene ulične igre" želi djecu iščupati iz virtualnog svijeta te ih natjerati da se pokrenu i druže

Što da radi ovaj fant?, Pošto, kumo, lonac?, Prasičkovanje, Lanac probijanac, Pevčeki, Ivice gljivice, koliko je sati?, a može i Care, care, koliko je sati?... Nastavite niz i prisjetite se nekih od igara koje su bile popularne prije nego što su računala i pametni mobiteli djeci počeli određivati sadržaj slobodnog vremena. Za razliku od računalnih, za koje ni ne treba društvo jer se igraju u osami dječje sobe, stare igre bile su nezamislive bez pravih suigrača i to po jednostavnom pravilu: čim više, to bolje i veselije.

I za učitelje i roditelje

Danas djeca sjede na klupi u parku, čak i na plaži jedno do drugog, svako zadubljeno u svoj mobitel. Prije je trebalo pronaći ekipu i zatim dogovoriti zabavu. I bilo je veselo.

Neke od igara koje su obilježile djetinjstvo mama i tata, ali i baka i djedova današnje djece na površinu su izvukli učenici Osnovne škole Prelog i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. One su dio dvogodišnjeg Comenius projekta "Zaboravljene ulične igre", čiji je cilj ponovno oživjeti nekad popularne igre, ali i promicati boravak djece na svježem zraku.

– To je naš odgovor na sve veći broj pretilih učenika, ali i bolesti poput iskrivljene kralježnice, dakle sve ono što je vezano uz stalno sjedenje za računalom. Oživljavanjem igara u realnom, a ne virtualnom svijetu potičemo učenike i roditelje na aktivno druženje u krugu obitelji, a učitelje na implementaciju igara u nastavu – objašnjava Maja Lesinger, ravnateljica knjižnice. Otišli su i korak dalje pa su se povezali s istomišljenicima iz drugih država, od Rumunjske i Bugarske do Poljske, Italije i Turske. Izradili su i e-knjigu te priručnik za učitelje.

Nervozni bez računala

– Klinci uglavnom nisu nikad čuli za te igre i bili su vrlo iznenađeni. Kad su bili manji, većinom su se igrali skrivača i lovica. Najviše nas je iznenadilo što ni njihovi roditelji nisu znali mnogo o većini igara za koje smo prikupili podatke – kaže M. Lesinger. Potrebu za ponovnim učenjem starih igara, onih koje će djecu pokrenuti, stručnjaci potkrepljuju istraživanjem Zavoda za javno zdravstvo provedenim među 1184 učenika u Međimurskoj županiji koje je pokazalo je da svaki treći učenik 7. i 8. razreda te svaki peti učenik 2. razreda srednje škole dnevno pred TV-om provede više od tri sata. Trećina sedmaša i osmaša (34 posto dječaka i 28 posto djevojčica) najmanje tri sata slobodnog vremena provodi za računalom, a u srednjoj školi taj postotak raste na čak 47 posto. Trećina djece rekla je da ne može zamisliti nijedan dan bez računala, štoviše uznemireni su i nervozni kad moraju prekinuti igranje računalnih igara. Možda ih popis nekih njima novih dječjih čuda uvjeri da postoji zabava bez ekrana.

>>Dosta surfanja! Djecu treba poticati na zajedničke igre na otvorenom

Komentara 5

DU
Deleted user
19:46 20.08.2015.

Tko se sjeca igre "Pincek i pala"? Ja znam jednu skolicu gdje se nacrta 9 polja t.kucica (3×3) pa se skace s dvije noge, pa lijevom, desnom, zabica - ali se ne smije nagaziti na crtu. Prvo se skace iz sredine, a potom sa uglova. Bila su to lijepa vremena! Igranje vani, a sendvic: kruh namazan s domacom masti i posut crvenom paprikom :-)

DR
dragica949
20:05 20.08.2015.

Evo,prisječam se piljkanja (igra s 5 kamenčića),gumbanja,gumi-gumi,pikukanja.Mi smo odrasli na gradskim ulicama,trgovima i parkovima,družeći se i igrajući od jutra do sutra.Danas moj unuk ne zna kud bu se stavil,ak mu nije puna baterija na tabletu.

DU
Deleted user
22:16 20.08.2015.

je li ovo reklama za cedevitu ili .....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije