Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sjećate li ih se? Ovo su dječje igre koje su igrali naši stari

Projekt iz Preloga "Zaboravljene ulične igre" želi djecu iščupati iz virtualnog svijeta te ih natjerati da se pokrenu i druže
20. kolovoza 2015. u 18:30 5 komentara 24093 prikaza
28.04.2012., Osijek - Cedevita i Rtl organizirali su na sredisnjem osjeckom trgu natjecanje u klikeranju za sve uzraste.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Što da radi ovaj fant?, Pošto, kumo, lonac?, Prasičkovanje, Lanac probijanac, Pevčeki, Ivice gljivice, koliko je sati?, a može i Care, care, koliko je sati?... Nastavite niz i prisjetite se nekih od igara koje su bile popularne prije nego što su računala i pametni mobiteli djeci počeli određivati sadržaj slobodnog vremena. Za razliku od računalnih, za koje ni ne treba društvo jer se igraju u osami dječje sobe, stare igre bile su nezamislive bez pravih suigrača i to po jednostavnom pravilu: čim više, to bolje i veselije.

I za učitelje i roditelje

Danas djeca sjede na klupi u parku, čak i na plaži jedno do drugog, svako zadubljeno u svoj mobitel. Prije je trebalo pronaći ekipu i zatim dogovoriti zabavu. I bilo je veselo.

Neke od igara koje su obilježile djetinjstvo mama i tata, ali i baka i djedova današnje djece na površinu su izvukli učenici Osnovne škole Prelog i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. One su dio dvogodišnjeg Comenius projekta "Zaboravljene ulične igre", čiji je cilj ponovno oživjeti nekad popularne igre, ali i promicati boravak djece na svježem zraku.

– To je naš odgovor na sve veći broj pretilih učenika, ali i bolesti poput iskrivljene kralježnice, dakle sve ono što je vezano uz stalno sjedenje za računalom. Oživljavanjem igara u realnom, a ne virtualnom svijetu potičemo učenike i roditelje na aktivno druženje u krugu obitelji, a učitelje na implementaciju igara u nastavu – objašnjava Maja Lesinger, ravnateljica knjižnice. Otišli su i korak dalje pa su se povezali s istomišljenicima iz drugih država, od Rumunjske i Bugarske do Poljske, Italije i Turske. Izradili su i e-knjigu te priručnik za učitelje.

Nervozni bez računala

– Klinci uglavnom nisu nikad čuli za te igre i bili su vrlo iznenađeni. Kad su bili manji, većinom su se igrali skrivača i lovica. Najviše nas je iznenadilo što ni njihovi roditelji nisu znali mnogo o većini igara za koje smo prikupili podatke – kaže M. Lesinger. Potrebu za ponovnim učenjem starih igara, onih koje će djecu pokrenuti, stručnjaci potkrepljuju istraživanjem Zavoda za javno zdravstvo provedenim među 1184 učenika u Međimurskoj županiji koje je pokazalo je da svaki treći učenik 7. i 8. razreda te svaki peti učenik 2. razreda srednje škole dnevno pred TV-om provede više od tri sata. Trećina sedmaša i osmaša (34 posto dječaka i 28 posto djevojčica) najmanje tri sata slobodnog vremena provodi za računalom, a u srednjoj školi taj postotak raste na čak 47 posto. Trećina djece rekla je da ne može zamisliti nijedan dan bez računala, štoviše uznemireni su i nervozni kad moraju prekinuti igranje računalnih igara. Možda ih popis nekih njima novih dječjih čuda uvjeri da postoji zabava bez ekrana.

>>Dosta surfanja! Djecu treba poticati na zajedničke igre na otvorenom

15 zaboravljenih uličnih igara

Tapkanje

Svaki igrač dobiva pet sličica koje posloži na tlo. Cilj je udarcem dlana preokrenuti karticu. Igrač uzima onoliko kartica koliko ih je udarcem dlana uspio preokrenuti, a pobjednik je onaj tko u konačnici osvoji najviše kartica.

Činkanje

Na tlu se naprave dvije crte razmaknute oko dva metra. Prva crta predstavlja polazište. Svaki igrač dobiva jednak broj "poldeka" (kovanice, gumbi, plodovi kestena ili kamenčići), koji se bacaju prema drugoj crti. Igrač koji baci "poldek" najbliže crti kao nagradu dobiva ostale "poldeke".

Škurekovanje

Svaki igrač ima po pet gumba ili kamenčića koje baca u vis, po jedan, dva ili tri zajedno. Pobjednik je onaj tko uspije uhvatiti najveći broj predmeta jednom rukom.

Ledena baba

Jedan igrač glumi "ledenu babu" i on lovi druge igrače. Onaj koga dotakne mora se "zalediti" u položaju u kojem je ulovljen. "Odlediti" ga mogu, svojim dodirom, drugi igrači. Igra završava kada "ledena baba" sve igrače pretvori u "zaleđene skulpture", a onaj koji je triput bio "zaleđen" postaje nova "ledena baba".

Pjetlić

Ova igra je za tri igrača. Dvoje se dobacuje loptom, a treći je mora uhvatiti. Onaj koji izgubi loptu preuzima ulogu pjetlića.

Neka puca

Djeca su okupljena oko lopte i drže ruku nad njom. Jedan izgovara: "Neka puca, neka puca..." i dodaje ime djeteta koje izabere. Prozvani brzo uzima loptu i pokušava pogoditi nekoga od suigrača. Pogođeni ispada iz igre.

Crna kraljica 1, 2, 3...

Djeca stoje u nizu, jedan do drugoga, iza igrača koji vodi igru, a koji im je okrenut leđima i izgovara: "Crna kraljica 1, 2, 3!", Mijenja ritam rečenice i nakon svake se naglo okrene prema ostalima. Za vrijeme dok on izgovara tu rečenicu, ostali mu se nastoje što više približiti, ali tako da ih on, kad se okrene, ne zatekne u pokretu. U slučaju da ih ipak vidi, moraju se vratiti na početak. Prvi igrač koji dotakne Crnu kraljicu je pobjednik.

Pikulanje

Negdje ih zovu pikule, negdje klikeri, šćinke, frenje ili špekule. Iskopa se jamica, rupa u zemlji, u koju treba ubaciti pikulu i potom gađati protivničke. Postoji više varijacija igre, nekada je svako mjesto, pa i ulica, imala svoja pravila, turnire i velemajstore.

Školica

Možda i najpoznatija dječja igra poznata još iz starog Rima. Na tlu se iscrtaju kućice i brojevi, a od rekvizita potreban je još samo kamenčić koji igrač baca na prvo polje te na jednoj nozi uskoči u polje, pokupi kamenčić i skače dalje. I tako sve do zadnjeg polja.

Koturanje

Kao rekviziti koriste su drveni kotač ili kotur i neravni štapovi zvani pale. Igra počinje tako da jedan momak rukom pokrene kotur, a palom ošine tako jako da odleti u zrak. Pri spuštanju, drugi je mladić dočeka dok je još u zraku i udari. Kotur ne smije pasti na zemlju.

Pretakanje vode

Djeca iz velike kante s vodom grabe vode u čašu i moraju je trčeći prenijeti na drugu zadanu lokaciju u što kraćem vremenu i, naravno, pazeći da se pritom što manje vode prolije.

Bacanje u košaru

Jabuke, orahe ili kamenčiće djeca s određene udaljenosti moraju ubaciti u manju košaru. Pobjednik je najprecizniji igrač koji dobiva sve plodove.

Gađanje praćkom

Na drvenom kolcu djeca postave jabuke, kruške ili drugo voće te ih gađaju kamenčićima iz praćke.

Skakanje u vrećama

Svaki mališan ulazi u jutenu ili platnenu vreću, a pobjednik je onaj tko, držeći vreću i skačući s njom, prvi stigne od starta do nekoliko metara udaljenog cilja, a da pritom ne padne.

Svinkanje

Svinkanje je, zapravo, preteča današnjeg pola. Ekipa ima jedan veći kamen i velike šibe u rukama s kojima jedna ekipa pokušava kamen ubaciti u rupu, dok ih druga u tome pokušava spriječiti.

Sada se u muzeju uči što je to "Zov ulice"

Čime su se igrali njihovi roditelji, bake i djedovi i još stariji preci, riječka djeca imaju priliku vidjeti na jednom mjestu, jer Rijeka, jedina u Hrvatskoj, ima Muzej djetinjstva. Eksponati su podijeljeni na tematske cjeline, od knjiškog kutka i kuće lutaka preko carstva medvjedića, autića i željezničkih kompozicija, sve do odjela s društvenim ili didaktičkim igrama, a tu je i dio "Zov ulice", gdje djeca mogu vidjeti iscrtani "cip cop" (igru "školice")...

– Nekada su djeca vrijeme provodila na ulici ili u parkovima, dječaci su vozili romobile i karete (od drva izrađena mala vozila na kugličnim ležajevima), a djevojčice koturaljke – kaže Svetozar Nilović, voditelj Muzeja, pokazujući stari karet i koturaljke iz 1954. godine. Gotovo svi su izlošci darovi Riječana koji su svojim igračkama i uspomenama na djetinjstvo stvorili muzej pamteći vremena kada su na riječkim ulicama djevojčice igrale lastik, a svi zajedno igrali graničar, "tapkanje" ili slično "puljkanje". Nilović rado posjetiteljima riječkog muzeja, osobito klincima, govori o starim igrama s nadom se da će one opet zaživjeti.

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Deleted user:

    Tko se sjeca igre "Pincek i pala"? Ja znam jednu skolicu gdje se nacrta 9 polja t.kucica (3×3) pa se skace s dvije noge, pa lijevom, desnom, zabica - ali se ne smije nagaziti na crtu. Prvo se skace iz ... prikaži još! sredine, a potom sa uglova. Bila su to lijepa vremena! Igranje vani, a sendvic: kruh namazan s domacom masti i posut crvenom paprikom :-)

  • dragica949:

    Evo,prisječam se piljkanja (igra s 5 kamenčića),gumbanja,gumi-gumi,pikukanja.Mi smo odrasli na gradskim ulicama,trgovima i parkovima,družeći se i igrajući od jutra do sutra.Danas moj unuk ne zna kud bu se stavil,ak mu nije puna baterija na tabletu.

  • Deleted user:

    je li ovo reklama za cedevitu ili .....?