Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAKOVEC

Sjećanje na velikog junaka Nikolu Zrinskog

nikola zrinski
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
07.09.2013.
u 09:30

U Čakovcu i Šenkovcu odana počast velikom hrvatskom junaku koji je poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine

Kod spomenika banu Nikoli Zrinskom Sigetskom u Čakovcu i Mauzoleja obitelji Zrinski u susjednom Šenkovcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Time je odana počast velikom hrvatskom junaku koji je poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine. Pao je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske koja je zaustavljena na putu prema Beču.

- Nikola Zrinski Sigetski, predstavlja simbol naše želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost. Čini mi se da cijela povijest obitelji Zrinski, od njihove herojske obrane srednje Europe, preko kulture i gospodarskog razvoja, zalaganja za hrvatsku samostalnost, pa sve do njihovog silaska s političke scene u vrtlogu politike većih i jačih sila, u stvari je kratko ispisana povijest Hrvatske - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Obilježavanje sjećanja na taj dan organizirali su Zrinska garda Čakovec, ogranak Matice hrvatske, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Općina Šenkovec i Međimurska županija. U mađarskom Sigetu traje trodnevna manifestacija Dani Zrinskih. Sutra, 8. rujna, položit će se vijenci u Parku tursko-mađarskog prijateljstva, u kojem su velike biste Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog. U postrojavanju povijesnih postrojbi sudjelovat će i Zrinska garda.

>> Zrinski i Frankopan - I papa tražio pomilovanje, ali su ih ipak pogubili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije