Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Situacija je zabrinjavajuća, ukazuje na moguću eskalaciju štrajkova'

Pozivam Plenkovića, Aladrovića i Divjak da odmah započnu razgovore sa sindikatima kako bi se dogovorom, a ne sudskim zabranama, okončao nastali spor i izgradili narušeno povjerenje između Vlade i sindikata - tvrdi Mrsić
22. listopada 2019. u 10:14 17 komentara 1087 prikaza
Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zabrinjavajuće je da osnova djelovanja ove Vlade nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka, ocijenio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić postupke Vlade u rješavanju spora s učiteljima u osnovnim i srednjim školama oko zahtjeva za povećanje plaća. Neprimjereno je i opasno, smatra, da Vlada u ovoj mjeri ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice.

Josip Aladrović Naručit će analizu Josip Aladrović o štrajku u školama: Popuštanje sindikatima nije velika opcija

- Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije. Takvim neodgovornim postupanjem Vlada RH zajedno s premijerom iskazuje krajnje nepoštovanje ne samo prema radnicima obrazovnog sektora, već i prema roditeljima i djeci koja ovih dana nisu u školama i koja zbog nerješavanja nastalog spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje - kaže Mrsić.

Zabrinjavajuće je, nastavlja, da osnova djelovanja ove Vlade nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka i potpuno ignoriranje dijaloga sa socijalnim partnerima.

Štrajk nastavnika Sutra štrajk Sindikati poslali otvoreno pitanje Vladi RH: Ispunjavate li naše zahtjeve?

- Svima je jasno da je pitanje plaća radnika, bile one pitanje koeficijenata ili osnovice, jasan materijalni interes radnika kojeg radnici imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama, a što je i tragu Konvencija Međunarodne organizacije rada o slobodi sindikalnog udruživanja i kolektivnog pregovaranja. Umjesto da Plenković, kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske. Pozivam Plenkovića, Aladrovića i Divjak da odmah započnu razgovore sa sindikatima kako bi se dogovorom, a ne sudskim zabranama, okončao nastali spor i izgradili narušeno povjerenje između Vlade i sindikata - tvrdi Mrsić.

Zato je, naglašava, nužno što prije krenuti u donošenje Zakona o plaćama u javnim službama kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

U sjedištu HNS-a Ivan Vrdoljak i Milorad Batinić održali konferenciju za medije Milorad Batinić: 'Štrajk su organizirali sindikati i oni će odlučiti kad će prestati'

- Svoju političku odgovornost za nečinjenje Plenković prebacuje na strane konzultantske kuće jer ne želi u javnim službama definirati politike plaća. Definiranje politike plaća znači uređenje sustava, ali se onda se sužava prostor za kupovanje glasova na izborima, što je izgleda ovoj Vladi najveći prioritet – zaključuje Mirando Mrsić.

Video: Sindikati o izjavi Plenkovića o povišici plaće

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar puky
  puky:

  Miralem je zaboravio da smo imali i gore ugroze, recimo kad je tzv. "prva proleterska oklopno-mehanizirana divizija" krenula sa cvijećem na Hrvatsku. Ova politikantska predstava lijevo guzičara nije nikakva ugroza već obični cirkus kojeg treba sa prezirom odbaciti.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  SDP preko sindikata udara na hrvatski proracun, tko ih ne zna skupo bi ih platio.

 • stric7:

  ...zabrinjavajuće je da mu je supruga uspjela nekim čudom zamuljati 10 milijuna u dane dok je on stolovao kao ministar...