Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI SUKOB

Situacija je eskalirala: Nastavljaju se borbe između Azerbajdžana i Armenije, raste broj žrtava

Armed conflict in Nagorno-Karabakh
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
1/5
08.10.2020.
u 11:41

Postoji opasnost od širenja sukoba budući da je Turska bliski saveznik Azerbajdžana, dok Rusija ima potpisan obrambeni sporazum s Armenijom.

Borbe između Azerbajdžana s jedne strane te Armenije i armenskih separatista u Nagorno Karabahu nastavljene su u četvrtak, prije sastanka SAD-a, Francuske i Rusije u Ženevi, na kojemu će raspravljati o sukobu na južnom Kavkazu.

Baku tvrdi da su armenske snage raketirale grad Ganju ranije u četvrtak te da je jedan civil ubijen u pokrajini Goranboy.

Dodaju da su armenske snage gađale i druga naselja. Azerbajdžanske vlasti navode da je poginulo 30 civila od početka sukoba 27. rujna oko Nagorno Karabaha, pokrajine kojom upravljaju Armenci koji su u 1990-ima proglasili neovisnost, a koja je formalno dio Azerbajdžana.

Azerbajdžan također navodi da je ranjeno 143 civila, ali nisu objavljene informacije o vojnim gubicima. Vlasti u Nagorno Karabahu navode da se taktička situacija nije značajno promijenila tijekom noći.

Azerbajdžanske su snage raketirale neka područja Nagorno Karabaha i najveći grad Stepanakert. Vlasti u Nagorno Karabahu objavile su u srijedu da je od početka sukoba poginulo njihovih 320 vojnika, dok je 19 civila ubijeno ili ranjeno.

Francuska, SAD i Rusija članovi su grupe iz Minska OSCE-a koja je medijator sukoba oko Nagorno Karabaha. Te se države nadaju da će uvjeriti zaraćene strane da postignu primirje nakon najsmrtonosnijeg sukoba u pokrajini u posljednjih 25 godina.

Armenski ministar vanjskih poslova neće sudjelovati na razgovorima u Ženevi, ali se očekuje da azerbajdžanski hoće.

Očekuje se da će se francuski, američki i ruski predstavnici susresti s armenskim ministrom vanjskih poslova u Moskvi idućeg ponedjeljka.

Postoji opasnost od širenja sukoba budući da je Turska bliski saveznik Azerbajdžana, dok Rusija ima potpisan obrambeni sporazum s Armenijom.

Mnogi su zabrinuti da bi sukob mogao otežati izvoz azerbajdžanske nafte i plina na međunarodna tržišta.

Ključne riječi

Komentara 2

TR
tratincica68
12:50 08.10.2020.

nemojte to spominjat.sutra ce gorivo odmah poskupit kod nas na 300%,ovi nasi jedva cekaju nesto ovako

MP
miroslav.petkovic.7564
12:15 08.10.2020.

Turci prave Osmansko Carstvo od Kine do Balkana.Slusam na TV u Moskvi Rusija je rekla u slucaju da napadnu Armeniju bit ce intervencija A za Nagorno Karabah ne.Ali ako osujeti Talibancine koji pristzu oz Sirije nije iskljuceno da ih gada..Turska tamo zapocinje ratove nebi ona sama ali neko je podrzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije