Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove napetosti između velesila

Francuska tvrdi da Turska šalje džihadiste u Nagorno Karabahu: Rusija zabrinuta zbog situacije

Emmanuel Macron
REUTERS
01.10.2020.
u 22:52

Francuski predsjednik, koji je mjesecima u verbalnom ratu s turskim predsjednikom oko niza pitanja, od Sirije, do Libije i istočnog Sredozemlja, u srijedu je optužio Ankaru da se ponaša "ratnički".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je u četvrtak Tursku da sirijske džihadiste šalje da bi se borili u Nagorno Karabahu, te da taj potez Ankare mijenja situaciju.

Turska, saveznica Azerbejdžana, opovrgava slanje plaćenike kako bi sudjelovali u borbama na strani Bakua.

"Raspolažemo informacijama da su sirijski borci iz džihadističkih skupina preko Gaziantepa, u jugoistočnoj Turskoj, stigli na poprište sukoba oko Nagorno Karabaha", rekao je Macron, dodavši da se radi o "vrlo ozbiljnoj novoj činjenici koja mijenja situaciju".

Macron je ranije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o rasplamsavanju sukoba Azerbejdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno Karabaha, kada je ruska strana također izrazila zabrinutost zbog sirijskih plaćenika koje šalje Turska.

Niti Macron niti vlada nisu ponudili dokaze kojima bi se podržala tvrdnju o plaćenicima, a Kremlj također nije spominjao optužbe s tim u vezi, ali je ministarstvo vanjskih poslova jučer priopćilo da se u Nagorno Karabah šalju borci iz Sirije i Libije.

Francuski predsjednik, koji je mjesecima u verbalnom ratu s turskim predsjednikom oko niza pitanja, od Sirije, do Libije i istočnog Sredozemlja, u srijedu je optužio Ankaru da se ponaša "ratnički".

Armenski veleposlanik u Moskvi je kazao da je Turska u Azerbejdžan poslala oko 4000 boraca iz sjeverne Sirije, što Baku i Ankara opovrgavaju.

Dva borca iz jedne od pobunjeničkih skupina u sjevernoj Siriji koje podržava Turska, u ponedjeljak su za Reuters izjavila da će biti raspoređeni u Azerbejdžanu u koordinaciji s Ankarom.

Komentara 3

MP
miroslav.petkovic.7564
23:15 01.10.2020.

Francuska je optuzila Tursku i Macron ali nista nece poduzeti protiv turske. Ostat ce samo na kritikan.Slusam tu na Tv u Moskvi kazu dasu dosli Alahovci iz Sir i drugi zemalja.Nitko nista nece napravit osim mozda Rusije.Slusam vec im Turci idu jako na nerve. Problem je sto su Rusi dobri sa Azarbejdanom .Ali nece trpit alahovce oko svoji granica. Ovdje kazu Armenija nijebtrazika pomoc od rusije

Avatar Gordon
Gordon
08:09 02.10.2020.

Gdije je sada Amerika?, oni se petljaju svuda pa neka i sada rijese stanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije