Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak fit

Sisak prvi uvodi sustav praćenja tjelesnog razvoja djece, prva mjerenja već krenula

Foto: Grad Sisak
1/5
03.03.2023.
u 15:05

Djeci kod koje se otkriju manje zdravstvene teškoće poput pretilosti, ravnih stopala, krivog držanja, bit će kroz posebne programe omogućeni treninzi za korekcije tih stanja koja dugoročno mogu uzrokovati teža stanja

Sisak je, prvi u Hrvatskoj, pokrenuo dugoročni projekt praćenja razvoja djece od vrtićke do mladenačke dobi – Sisak Fit. Čak trideset antropoloških mjerenja po djetetu, koje će obaviti stručni tim kineziologa, liječnika, odgojitelja i učitelja, omogućit će prepoznavanje tjelesnih sklonosti djece za sport, njihove zdravstvene pokazatelje, orijentacijske vrijednosti, ali i praćenje tjelesnog razvoja djece. Ohrabruje odličan odaziv roditelja, kojih je čak 58% prihvatilo sudjelovanje u ovom projektu.

Prva mjerenja krenula su ovih dana u sisačkim vrtićima, a podaci iz njih omogućit će kineziolozima i roditeljima lakše usmjeravanje djece u sportove za koje imaju tjelesne predispozicije. Osim toga, djeci kod koje se otkriju manje zdravstvene teškoće poput pretilosti, ravnih stopala, krivog držanja, bit će kroz posebne programe omogućeni treninzi za korekcije tih stanja koja dugoročno mogu uzrokovati teža stanja. Podaci koji će biti prikupljeni kroz ova mjerenja dat će i orijentacijske vrijednosti antropoloških karakteristika u Sisku, odnosno kakve su tjelesne konstitucije Siščani.

„Projekt Sisak Fit nastavlja se na pomno osmišljen niz ulaganja Grada Siska u sport u sklopu kojih je Sisak 2019. godine bio i Europski grad sporta. Iste je godine Sisak dobio novu Ledenu dvoranu Zibel, prije toga obnovljeni su bazeni Caprag, a 2021. godine izgrađena je i gradska sportska dvorana Zeleni brijeg čime su stvoreni vrhunski uvjeti za rad klubova u dvoranskim i ledenim sportovima. Sisački vrtićanci i školska djeca imaju osiguranu školu klizanja, školu plivanja na gradskom bazenu, školu atletike, u školama je uveden međunarodni Healthy Meal Standard za najkvalitetniji nutricionistički obrok za djecu, a u vrtićima su zaposleni kineziolozi kako bi tjelesni razvoj djece bio što stručnije vođen.“ – rekao je dogradonačelnik Siska Marko Krička dodavši kako je ukupna potpora sportu u gradskom proračunu iznosi 2,7 milijuna eura, dok Grad Sisak svake godine daje preko 600.000 eura kao potporu klubovima putem Zajednice sportskih udruga.

Projekt Sisak Fit ove se godine sa 33.000 eura financira se iz gradskog proračuna, a provodi ga Zajednica sportskih udruga Grada Siska u partnerstvu sa Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, sisačkim dječjim vrtićima i osnovnim školama, Udrugom kineziologa, Športsko rekreacijskim centrom Sisak i u suradnji s Hrvatskom asocijacijom športskih psihologa.

>> VIDEO HAK poslao upozorenje vozačima: Meteorolozi otkrili što nas čeka u idućim danima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije