Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt ide dalje

Sisak napokon dobio prve biciklističke staze i trakove

Siščani dobili prve biciklističke staze
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
30.10.2014.
u 11:42

Za sada je riječ o tek tri kilometra, ali iduće godine slijede druga pa treća faza izgradnje kojom će biciklisti dobiti čak 20 kilometara

Za nekoliko dana završit će prva faza radova na izgradnji biciklističkih staza i trakova u Sisku, kojom su biciklisti dobili tri kilometra staza. Staze su sada iscrtane na Trgu bana Jelačića, te u ulicama kralja Tomislava, Franje Lovrića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Nikole Šipuša. Iako sretni što se konačno nešto po tom pitanju radi, velik broj sisačkih biciklista nezadovoljan je time što je još relativno mali dio grada prekriven stazama. U kojoj je fazi projekt, te što se još planira napraviti, izvjestili su jučer predstavnici gradske vlasti na tiskovnoj konferenciji.

Ishođene dozvole

– Kroz sve tri faze, grad će dobiti 20 kilometara biciklističkih staza, čime povećavamo standard, kojega zapravo do sada nije ni bilo. U narednom vremenu Grad Sisak će pristupiti i projektiranju staza od stambenih zona prema lokacijama gdje građani rade, te od kuća do škola - poručio je zamjenik gradonačelnice Marko Krička. Za one koji prigovaraju crvenoj boji staza, nazivajući ih komunističkima, dogradonačelnik poručuje da prouče zakon koji određuje boje kojima se iscrtavaju prometnice. U prvu fazu radova Grad je utrošio 860.000 kuna, a za razliku od te, gdje su staze i trakovi rađeni na površinama u gradskom vlasništvu i u okviru postojećih gabarita ulica, za sljedeće dvije faze potrebno je ishoditi dozvole i riješiti imovinsko-pravna pitanja. Za drugu fazu, kojom će biciklističke staze biti iscrtane u Rimskoj, Fistrovićevoj te ulicama N. Mikca, A. Cuvaja i Biskupa Kvirina i na Odranskom nasipu, u tijeku je ishođenje građevinskih dozvola, a za treću, kojom su obuhvaćene Aleja narodnih heroja, ulice Ante Kovačića, Marijana Cvetkovića, Otokara Keršovanija, Hrvatskog narodnog preporoda i Andrije Hebranga napravljen je idejni projekt.

Novac i iz EU fondova

– Druga faza ovisi o proračunu za iduće dvije godine. Postoje i mjere kroz EU fondove kojima se može financirati gradnja biciklističkih staza, vezano uz smanjenje onečišćenja u gradovima - istaknuo je pročelnik odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Domagoj Broz.

U sklopu rekonstrukcije, staze se rade i na Zagrebačkoj cesti, u Bakranovoj ulici te uz nasip kroz Vrbinu sve do Staroga grada.

Ključne riječi

Komentara 6

NI
nikolicaprikolica
16:09 01.11.2014.

Vidjet ćemo kako će to funkcionirati kada padne snijeg ili ćemo opet grcati u snijegu kao prošle godine? Komunalac 0 bodova.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
12:39 05.11.2014.

Kad se već priča, sisačka gradonačelnica si je dodjelila službeno vozilo u privatne svrhe i to je svima normalno. Ima plaću 16800kn i grad od 41 000 duša. Je li to normalno??

ZZ
zelimir.zuk
17:27 31.10.2014.

Ikič-BANIČEK ne može održavati osnovnu higijenu grada(osušene breze na šetnici,osušen javori kod vrtića na Viktorovcu, uništeni ružičnjaci na svim gredicama , ne pokošena trava, ne pokupljeno lišče pokriva slivnike, ne očišćeni slivnici, smrdljivi kontejneri). No zato se je ažurno pokosila parcela predsjednika N.O. KOMUNALCA d.o.o. koja je preko puta groblja kao usput po ko zna koji put ove godine. Daljnji slijed odgovornih Andučić. Broz, Popović ,Groš. Neću reći da ste bagra, lopovi, neznalice, lažljivci jer vi pričate sami o sebi kao i Pintarić i njegova ekipa prije vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije