Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sisak dobiva pješačku zonu, digitalni otok i trg s fontanom

Ulica braće Radić bit će novo žarište društvenog života u kojem će se moći spojiti na besplatni WiFi
26. siječnja 2015. u 17:00 20 komentara 4387 prikaza
Siscia
Pogledajte galeriju 1/4

Sisak je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nemaju pješačku zonu ni središnji trg. No, uskoro bi oba nedostatka mogla biti uklonjena jednim potezom. Odabrano je, naime, najbolje idejno rješenje uređenja gradske pješačke zone. Autori su Darka Perinčić iz Zadra i Alessandro Sonatti iz Italije, a projekt obuhvaća novo popločenje te postavljanje prikladne javne rasvjete i urbane opreme. Središte zone su Radićeva i Kranjčevićeva ulica, na čijem je početku predviđen novi trg koji će biti centar Siska i na kojem će se organizirati koncerti i sajmovi, dok će drugi dio ulice biti komercijalnog karaktera i u njemu će biti moguće obaviti kupnju i sjesti u neki od kafića.

Kontrola podizni stupići

– Ulica Stjepana i Antuna Radića, kao novo žarište grada i svakodnevnog života, transformirat će se u “smart street”, odnosno pametnu ulicu, u kojoj će se nalaziti posebni digitalni otok, prostor gdje će se građani moći besplatno spojiti na WiFi i dobiti slične usluge. Predviđene su i zelene površine, prostori za dječju igru te mjesto za štandove i održavanje manifestacija. Autori rješenja zamislili su da će “smart street” biti mjesto susreta i komunikacije građana, ali i otkrivanja izgubljenih društvenih odnosa i svijesti o mjestu u kojem se živi – ističe pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Novela Rimay Ferenčak.

Jedan od ciljeva projekta je preseljenje prometa iz središta Siska, a plan je gradske uprave i zabrana prometovanja starim mostom, no tek kada se sagradi novi most preko Kupe. Čitava zona, kojom se trenutačno prometuje, bit će pješačka. Ipak, bit će dopušten pristup automobilima, kontroliran podiznim stupićima, ali samo za stanare te dostavna i interventna vozila.

U projektu postoje i određene inovacije. Fontana na području budućeg gradskog trga svojom izvedbom, kad se zatvori voda, neće ometati održavanje manifestacija na tom prostoru, poput koncerata ili sajmova.

Komentari do 30. siječnja

Radićeva ulica, uz digitalni otok, dobiva i informativni touch-screen multimedijski stup na kojem će se moći pristupiti informacijama i uslugama grada. U svrhu primjene načela energetske učinkovitosti i ekološki prihvatljivih rješenja, izabrana su led rasvjetna tijela s niskom potrošnjom i senzorima za paljenje i gašenje (ušteda 70% energije) te kap po kap sistem za navodnjavanje zelenih površina kako bi se ljeti uštedjela voda.

29.08.2014., Zagreb - Anketa za gradjane oko rekonstrukcije Trga kralja Tomislava. Photo: Igor Kralj/PIXSELL Projekt Građani odlučili – tamni kamen za novo popločenje Trga kralja Tomislava cesta Proširenje autoceste Karlovac će dobiti priliku razvijati se prema metropoli

– Pješačka zona uređivat će se prema izabranom prvonagrađenom projektu, no Grad može dati određene preporuke autoru u skladu sa smjernicama Konzervatorskog odjela u Sisku i ocjenjivačke komisije. Uzet ćemo u obzir i prijedloge i komentare građana koje će moći ostaviti do 30. siječnja na izložbi natječajnih radova u galeriji Sv. Kvirina – ističe N. Rimay Ferenčak.

Naime, pojedini vlasnici poslovnih prostora na području planirane pješačke zone izrazili su, i prije nego što je natječaj zaključen, protivljenje njezinu uvođenju ističući kako će to dovesti do pada prometa u njihovim radnjama. U Gradu smatraju suprotno, da će pješačka zona i svi sadržaji koji idu uz nju dovesti do porasta protoka ljudi u tim ulicama, kao što je bio slučaj u drugim gradovima.

Iako je to višegodišnji projekt, njegova realizacija započet će ove godine nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, a tijek će definirati kompletna projektna dokumentacija koja predviđa gradnju po fazama.

Na natječaju 19 radova, najboljem 31.000 kuna

Natječaj je bio otvoren dva mjeseca, a pristiglo je 19 radova. Nagrada za prvonagrađeni rad je 31.000 kuna. Drugoplasirane autorice iz Zagreba, Irena Paić-Majdić i Dominka Mladineo, nagrađene su sa 18.600 kuna, dok je nagradu u iznosu od 12.400 kuna za treće mjesto odnio autor Damir Sekulić iz Zagreba. Ocjenjivačku komisiju činili su Margita Malnar, dipl. ing. arh., predsjednica, Kristina Ikić-Baniček, gradonačelnica, Biljana Pešun, dipl. ing. arh., Marko Krička, Valentina Šerbec, dipl. ing. arh. i zamjenik člana komisije Domagoj Vuković, dipl. ing. arh.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Ja nisam ni znao koliki sam sretnik što živim u Sisku. Volio bih da svi komenatatori večeras prošetate tim divnim gradom u 20.32. Saznali bi što znači Grad Tame.

 • 1995josip:

  A šta je sa prugom od Siska do Karlovca , mladež sdpija grada Siska je poskidala prugu i mostove , a novu prugu nigdje ne spominju ! Gdje je novac od starih šina i nezakonito srušenih 8 mostova ?

 • mashek:

  Nakon zatvaranja Sisačke željezare i pretpostavke da će se to isto desiti i sa Sisačkom rafinerijom, konačno jedna "dobra vijest" za građane Siska. Dobit će "smart street" s digitalnim otokom - ma što god to bilo, biti će uređeni parkovi ... prikaži još!ovi s prostranim zelenim površinama i pripadajućim sadržajima, a dijelovi grada biti će pretvoreni u pješačke zone s mnogobrojnim bogato opremljenim prodavaonicama. Što bi se ljepše moglo dogoditi građanima koji su po cijeli dan slobodni jer su ostali bez svojih radnih mjesta, a time i bez novčanih primanja, pa sad mogu razgledavati bogato opremljene izloge i šetati gradom i parkovima do mile volje.