Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SLAST

Širom Hrvatske podijeljene tisuće porcija bakalara, srdela i perkelta od soma

Pula
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.12.2016.
u 14:45

Tisuće besplatnih porcija hrane podijeljeno je ovaj Badnjak na gradskim trgovima širom Hrvatske. Među onima koji su zasukali rukave i dijelili porcije bili su i brojni političari i druge javne osobe. Tako je zagrebački gradonacelnik Milan Bandić građanima dijelio porcije bakalara na Trgu bana Josipa Jelačića. Zagrepčanima je tokom dana priređeno 10.000 porcija bakalara.  

5000 bakalara u Splitu

Pet tisuća porcija bakalara podijeljeno je pak na splitskim Prokurativama i ispred hotela Bellevue u akciji "Splitu s ljubavlju" koju na Badnji dan dvanaestu godinu za redom organiziraju Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Savez kuhara mediteranskih i europskih regija. Na spravljanje brudeta  potrošeno je 200 kilograma bakalara i 500 kilograma krumpira, a u dijeljenju porcija sudjelovali su, između ostalih, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar te saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić.

Kanapei s bakalarom i žlahtina u Rijeci

Na tradicionalnoj riječkoj Gastrofešti na Badnjak, koja je priređena na Trgu Republike Hrvatske i Korzu, Riječanima je pak podijeljeno 3000 porcija bakalara, oko 4000 porcija friganih ribica, 3500 čaša crnoga vina te oko 50 kilograma fritula. Miris bakalara, koji se pripremao u velikim posudama na otvorenom, i ostalih delicija privukao je u središte Rijeke puno građana i gostiju, pa se primjerice na porciju bakalara moralo čekati u redu.

Gozbu su organizirali Grad Rijeka i riječka Turistička zajednica, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci te sponzorima, koji su donirali 250 kilograma bakalara, 150 litara maslinovog ulja, 400 kilograma krumpira, 40 kilograma kapule, 10 kg češnjaka te 100 litara bijelog i crnog vina. Na Korzu je, uz to, podijeljeno 3000 kanapea s bakalarom i 3000 čaša žlahtine.

Plave ribice u Puli

Gotovo petsto porcija sardela podijeljeno je i na pulskoj gradskoj tržnici u sklopu manifestacije "Prosinac u Puli". Za tu je prigodu pripremljeno stotinu kilograma plave ribe dobivenih od pulskih ribara, a u podjeli sardela Puljanima sudjelovala je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci te predsjednik pulskog gradskog vijeća Robert Cvek.

 Puljani su i ove godine pokazali veliko zanimanje  za ovakve prigodne marende pa se 500 porcija brzo podijelilo.

Makarani se gostili bakalarom

Na Badnji dan 170 metara duga Božićno-novogodišnja čestitka i ove je godine postavljena u središtu Makarskoj, gdje se kuhao i bakalar. Od vrha Kačićeva trga do makarske gradske rive razvijena je u podne 170 metara duga čestitka najljepših želja što su ih odaslali najmlađi  Makarani. Čestitka je nastala na kreativnim Radionicama djeda Božićnjaka u okviru događanja u Božićnom gradu, gdje su dječja mašta i njihove ručice oslikale i ispisale najiskrenije božićne želje upućene svim ljudim. Badnji dan na Kačićevu trgu bio je tradicionalno u znaku bakalara kojega su pripremili članovi kuharske udruge Marendin. Podijeljeno je oko 500 porcija toga tradicionalnog badnjeg objeda, a u podjeli marende, svoj doprinos su dali i gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić.

Krumpir salata za Vinkovčane

Više od 1500 posnih obroka ribe i krumpir salate podijeljeno je Vinkovčanima na Badnjak u  organizaciji vinkovačkih gradskih vlasti i Nezavisnog sindikata Vinkovci. Hranu su pripremili učenici kuharskog smjera vinkovačke Srednje strukovne škole, a akciju su pomogli brojni donatori poduzeća, rekao je Zdenko Pavelka iz Nezavisnog sindikata Vinkovci,

>> Fritule obavezne u Dalmaciji, bakalar se toča i deset dana prije blagdana

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Šime Validžić
Šime Validžić
20:45 24.12.2016.

Neprihvatljivo je da gradske vlasti dijele jela koja su napravljena od ugroženih vrsta iz dalekih mora iz jednokratnih tanjura koje sigurno nitko neće reciklirati. Ako se zaista želi pomoći građane, zašto ne pomoći socijalnim trgovinama ili podijeliti novčanu pomoć siromašnima? Mogu se podijeliti i namirnice zbog kojih nije potrebno ubijati ugrožene ili druge životinje, kao što su grah, tjestenina, umak od rajčice i slično, ih ljudi mogu pripremati i jesti kako i kada im odgovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije