Naslovnica Vijesti Hrvatska

Široka Kula: 20 godina od ubojstva 40 Hrvata, za nekima se još traga

Neki su spaljeni u svojim domovima, a njih 22 bačeno je u jame, masovne grobnice na Ljubovu.
13. listopada 2011. u 20:09 6 komentara 257 prikaza
široka kula (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Dvadeset godina prošlo je od strašnog zločina čiji se crni scenarij odigrao u mjestu Široka Kula, samo nekoliko kilometara udaljenom od Gospića. Ubijeno je 40 civila među kojima je najmlađa žrtva imala 13 godina, a najstarija 95. Do prije 20 godina u zajednici su živjeli i Hrvati i Srbi, da bi 13. listopada bili ubijeni mnogi, pa i cjele obitelji Nikšić, Orešković, Čačić...

Za tijelima deset žrtava još uvijek se traga. Neki su spaljeni u svojim domovima, a njih 22 bačeno je u jame, masovne grobnice na Ljubovu.

Danas se na komemoraciji okupio velik broj ljudi koji su htjeli odati počast ubijenim građanima Široke Kule čiji preživjeli članovi obitelji pokušavaju nastaviti sa svojim životima u tom ličkom mjestu.

Svijeće su na spomen obilježju kod Župne crkve sv. Mateja zapalili članovi obitelji ubijenih, a počast im je došao dati i potpredsjednik Vlade Darko Milinović.

- Ovdje je ubijen čovjek od 95 godina koji nije mogao hodati, ubijena je curica od 13 godina koja je tek trebala osjetiti sve čari koraka u život, a time je veća ova bestijalnost koja se ovdje dogodila. Moramo nastojati učiti našu djecu povijest kako se naše tragedije ne bi u budućnosti ponavljale, a isto tako potrebno je učiniti uistinu sve da pronađemo još posmrtne ostatke ovih deset žrtava kako bi i njih mogli dostojno pozdraviti, kazao je ministar.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • akil:

    Ako zločince ne stigne ruka pravde,zasigurno će ih stići kletva onih kojima su ubili najmilije,kao i onih koji znaju strahote na ovim prostorima 1945.i 1992.god. Bili su to isti oni na čijim grobovima i danas neki iz najvišeg vrha lijepe ... prikaži još! naše odaju počast zajedno s \"prijateljima\"iz srbije.Žalosno.!

  • promatrac1965:

    Hoce li istrazna tijela RH podici optuznicu za pocinitelje, ako su u Srbiji? Ili ce nasci neki truli izgovor?

  • praseca gripa:

    Ocekujem komentar Milorada Pupovca,Stanimirovica,Uzelca! Za Hrvate se u ovoj zemlji nitko vise ne zauzimlje.Svi se po navadi uvlace Srbima,cak su im se najvisi duznosnici poceli ispricavat!