Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REŽIM SLAVI POBJEDU

Sirijska vojska zauzela cijeli Alep

A Free Syrian Army fighter takes cover during clashes with Syrian Army in the Salaheddine neighbourhood of central Aleppo August 7, 2012. REUTERS/Goran Tomasevic   SEARCH
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.12.2016.
u 21:02

'Ta pobjeda predstavlja strateški zaokret u ratu protiv terorizma'

Sirijski režim je u četvrtak preuzeo kontrolu nad cijelim Alepom, drugim gradom zemlje i ostvario svoju najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. odine.

Sirijska vojska je to službeno objavila u četvrtak navečer nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz Alpea, bivšeg uporišta pobunjenika metropole koja je pala nakon mjesec dana žestoke ofenzive zračnih i kopnenih bombardiranja.

Prema vojnom priopćenju koje je na državnoj televiziji pročitao jedan general, "Glavno zapovjedništvo oružanih snaga je objavilo da je Alep siguran nakon što je oslobođen terorizma, terorista i izlaska konvoja".

"Ta pobjeda predstavlja strateški zaokret u ratu protiv terorizma. Ona naglašava sposobnost sirijske vojske i njezinih saveznika da dobiju bitku protiv terorističkih skupina i postave temelje za novu fazu, kako bi se istjerao terorizam s cijelog teritorija Sirije", dodaje se u priopćenju.

Potpunim osvajanjem Alepa režim sada kontrolira pet najvećih gradova, Homs, Hamu Damask i Latakiju. 

Režim slavi pobjedu sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom.

Zauzimanja Alepa predstavlja poraz za saveznike oporbe, zaljevske monarhije, Tursku i zapadne zemlje koje u pobunjenicima vide alternativu za sirijski režim koji vlada pola stoljeća.

Zbog anatgonizma između Rusije i Sjedinjenih Država, međunarodna zajednica je ostala paralizirana pred tom humanitarnom dramom.

U posljednji trenutak Vijeće sigurnosti je jednoglasno izglasalo međunarodni nadzor evakuacije Alepa.

Osvajanja Alepa omogućuje režimu da krene u osvajanje drugih regija koje mu izmiču, poput pokrajine Idliba, na sjeverozapadu zemlje, koja je u rukama koalicije pobunjenika i džihadista.

>> Novo žarište: ISIL gubi Siriju i Irak pa sukobe seli u Jordan

Ključne riječi

Komentara 16

KA
Kameni
23:24 22.12.2016.

Joj sta ce sada reci Saudijska Arabija i Bahrain?

DU
Deleted user
21:40 22.12.2016.

Jel bilo prekomjernog granatiranja?

LI
Liberdad
22:26 22.12.2016.

Evakuacija je gotova stoga zaludu im izglasavanje medjunarodnog nadzora evakuacije. Mogu ići nadzirati u Mosul. I dalje pišete "režim"? Evo neki dan je na ovom istom portalu sirijski doktor iz Tovarnika rekao da je njegov grad Alep oslobođen i daa sirijski predsjednik ima podršku većine naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije