Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE NASJEDAJTE

Širi se nova opasna prevara, policija upozorava: Osoba se predstavlja kao 'Svevideće oko'

Cyber kriminal sve je češća pojava
Marko Lukunic/PIXSELL
01.12.2023.
u 10:03

U priopćenju policija naglašava da je riječ o phishing kampanji, u kojoj u zamjenu za "brisanje" poruka i videozapisa, nepoznata osoba od žrtava traži uplatu od 950 eura na Bitcoin račun.

Policija je u četvrtak upozorila građane na pojavu phishing kampanje koja je izazvala zabrinutost među korisnicima interneta. Naime, građani su prijavili primitak sumnjivih e-mailova na svoje adrese elektroničke pošte, u kojima nepoznata osoba tvrdi da je neovlašteno pristupila njihovim računalima i svim pohranjenim podacima, uključujući navodne kontroverzne videozapise za odrasle.

U priopćenju policija naglašava da je riječ o phishing kampanji, u kojoj u zamjenu za "brisanje" poruka i videozapisa, nepoznata osoba od žrtava traži uplatu od 950 eura na Bitcoin račun. U e-mailu koji nepoznati pošiljatelj šalje, a koji se predstavlja kao haker, on piše da ga se može zvati "Veliki Brat" ili "Svevideće oko". Policija apelira na građane da ne nasjedaju na ove prijetnje te da odmah obrišu takve poruke, bez ikakve uplate novca pošiljatelju.

U slučaju da su građani već postali žrtvama prijevare, pozivaju se da odmah obavijeste policiju kako bi poduzeli odgovarajuće korake. Dodatno, policija savjetuje građane da redovito mijenjaju pristupne lozinke za svoje web-servise te da ažuriraju antivirusne alate kao dodatni sloj zaštite. Također, apelira se na oprez prilikom dijeljenja osobnih podataka i lozinki te se preporučuje da nikome ne daju te informacije putem sumnjivih internetskih stranica. Ako je došlo do dijeljenja tih podataka, preporučuje se odmah promijeniti lozinke kako bi se dodatno osigurala sigurnost korisničkih računa.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Nezapamćena prevara: Žena uplatila više milijuna misleći da ulaže u kriptovalute

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije