Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

'Širenje HEP-a, Plomin C i novi izvori nafte i plina dižu BDP i do 4 posto'

Ivan Vrdoljak
Foto: Marko Prpić/Pixsell
18.06.2015.
u 10:30

Neću dozvoliti da se ugasi Petrokemija, što će se dogoditi ako ne budemo proizvodili plin, kazao je ministar Vrdoljak

Jedino energetika i investicije u industriju mogu donijeti rast i do 4% BDP-a, a pretpostavka je povećati proizvodnju energenata kroz istraživanja, realizirati velike investicije u proizvodnju električne energije i internacionalizirati poslovanje državnih sustava, poruka je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s jučerašnje Liderove energetske konferencije. Plomin C je u završnoj fazi, HEP je krenuo u osvajanje tržišta regije, a prije ljetne stanke potpisat ćemo ugovore za istraživanja nafte i plina na moru, a do kraja kolovoza i u Slavoniji, najavio je ministar.

– Tko god misli napraviti nešto veliko, mora biti spreman na jake udarce. Spreman sam na udarce sa svih strana, ali neću dozvoliti da se ugasi Petrokemija, što će se dogoditi ako ne budemo proizvodili plin, a ni rafinerije koje neće biti profitabilne bez domaće nafte – kazao je Vrdoljak ističući da je upravo uvoznički lobi najveći protivnik istraživanja ugljikovodika. Uvjerava i da ne treba strahovati od negativnih ekoloških utjecaja jer su novim natječajima postavljeni okviri koji najbolje štite "naš Jadran i moju Slavoniju". Hrvatska je svoj model počela i izvoziti pa je naša ekipa stručnjaka o projektu i Zakonu o ugljikovodicima predavala na Malti.

Projekt te veličine, gdje se samo u fazi istraživanja očekuju ulaganja od nekoliko milijardi kuna, može promijeniti strukturu BDP-a, a direktna mu je posljedica osjetno smanjenje cijene plina i nafte kao i prihodi od transfera tih energenata. Samo Plomin C u fazi gradnje podiže BDP za 0,5 posto, dok u fazi kada počne raditi punim kapacitetom osigurava rast od 0,6 posto BDP-a svake godine, podatak je kojim je Vrdoljak ilustrirao važnost projekta. Plomin C je u zadnjoj fazi, japanski Marubeni izabran je kao strateški partner, ali čeka se još potvrda EU. Premijer Milanović u službenom je posjetu Japanu gdje ga je primio premijer, a tema razgovora bili su hrvatski energetski sektor i Plomin C.

Vrdoljak ističe da je prisustvo japanskog kapitala izuzetno bitno jer se time otvara mogućnost HEP-u za nova strateška partnerstva ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Na temu regionalne suradnje bit će održana i konferencija 9. srpnja u Dubrovniku na ministarskoj razini, a Vrdoljak najavljuje da je Hrvatska od EK dobila zadatak brinuti se o regiji.

>>'Na mene su se svi ljutili i 'lajali' jer neće Omblu i Plomin, ali hoće jeftiniju struju i plin'

>>Zelena akcija i Greenpeace Vladi poručili da odustane od Plomina C

Komentara 7

KA
kafka
12:39 18.06.2015.

Nesposobnost, korupcija, uhljebljivanje, nepotizam, ..... žderu BDP i do 30% .!!!!

LA
LaurenceofArabia
11:14 18.06.2015.

Kakve odurne lazi i manipulacije.....Jadran se ne smije busiti bez nacionalnog referenduma. Buducnost ove vlasti je neizvjesna i smijesno je da im dozvolimo da se drznu potpisati ugovore koji obvezuju cijelu zemlju ( i eventualno ju zaduzuju) nekoliko tjedana prije izbora. Kamo mu se zuri? Plomin C uzrokovao desetke smrti od raka pluca a oni idu graditi novi. Nije niti transparentno analizirano niti javno objavljeno koje poticaje iz EU mozemo dobiti za obnovljive izvore energije i na koji bi nacin to utjecalo na BDP. Pritom se na BDP zeli utjecati nekakvim pricama o plinu i nafti i Hrvatskoj kao energestkom divu, a da niste drugovi unistili Slavoniju mogli smo izvoziti hranu u pola Europe. Da niste bili lijeni otvarati radna mjesta....mah.....

DU
Deleted user
15:52 18.06.2015.

Zasto je moj komentar obrisan????????? Niti sam koga uvrijedio niti sam rekao nesto sto ne stima! Dakle ponavljam: povecanje BDP-a na taj nacin je samo kozmeticko jer se privremeno smanjuje uvoz energenata. Trenutacni "rast" BDP-a od 0,5% je rezultat cinjenice da Hrvatska od prosinca do veljace nije uvezla ni barela nafte!!! Osim toga jeftine energije ima trenutacno na pretek i mozemo je daleko jeftinije uvazati nego sto je mozemo ikada proizvesti. Osim sto cemo ostaviti brdo dugova od gradnje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije