Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTAC BBC-JEVIH DOKUMENTARACA

Sir David Attenborough na Plitvicama snima serijal: 'Jedva je čekao da se osobno uvjeri u tu ljepotu'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/27
19.09.2019.
u 21:43

Imam tu nevjerojatnu sreću da je moj posao lutati svijetom i promatrati nevjerojatne stvari, kaže Sir David

Među mnoštvom zaljubljenika u prirodu u svjetski poznatom biseru Nacionalnog parka Plitvička jezera ovih je dana bio i jedan vremešni gospodin. Zatekli smo ga kako se odmara, sjedi s kolegama uz jezero Kozjak, jede kekse i pijucka čaj. Tog je gospodina, kojeg Britanci od milja nazivaju svojim nacionalnim blagom, mogao prepoznati svatko tko je ikada gledao neki BBC-jev dokumentarac. Sir David Attenborough, otac dokumentaraca o prirodi, neumorni istraživač i borac za očuvanje okoliša dva je dana proveo u Hrvatskoj, na Plitvičkim jezerima.

Poseban suvenir

U ovaj dio Like došao je kako bi snimio svoj najnoviji dokumentarac, ali i kako bi sudjelovao u prvom Plitvice Film Festivalu koji je NP Plitvička jezera organizirao u povodu 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Nakon kratkog odmora uz jezero, sjeo je u čamac kako bi došao na sredinu jezera Kozjak, poznatog po plesu boja koje se na njemu prelijevaju, od prozirne, preko tirkizno lave do modre boje vode. Upravo ćemo te prizore, kao i one biljnog i životinjskog svijeta koji stoljećima živi u jezeru, uskoro gledati na malim ekranima u sklopu serijala “Green Planet”. Sir David u potrazi za čarobnim biserima prirode nakon Hrvatske krenut će dalje po svijetu, jer i u dobi od 93 godine još uvijek putuje na gotovo sve lokacije na kojima njegov tim snima. Tako je postao i najstarija osoba koja je ikada posjetila Sjeverni pol, a 2015. sudjelovao je i u najdubljem zaronu podmornicom na Veliki koraljni greben.

Sa svojim avanturama nije stao ni kada mu je ugrađen pacemaker, kad je izjavio: “Da zarađujem za život kopajući ugljen, do sada bih već rado prestao raditi. Ali ja imam tu nevjerojatnu sreću da je moj posao lutati svijetom i promatrati nevjerojatne stvari.”

Inače, filmski festival na Plitvicama održava se u kampu Korana i traje od 19. do 22. rujna, a već na otvorenju festivala predstavljen je serijal “Green Planet” koji je BBC-jeva ekipa snimala ovih dana. A nakon izlaska 2021. godine, sudeći prema nevjerojatnoj popularnosti njegovih prethodnika “Planet Earth II” i “Blue Planet II”, sigurno će postati instant klasik. Projekt je publici predstavio redatelj Peter Basset koji je rekao da su Plitvice nešto najljepše što je vidio do sada.

– Malo je mjesta na svijetu koja imaju takvu divotu, takvu prirodu, toliko čistu i prekrasnu, bistru vodu – kazao je P. Basset svojim domaćinima.

Tomislav Kovačević, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, ugostio je Sir Davida Attenborougha i ekipu noć prije snimanja.

– Javili su nam se iz BBC-ja zbog snimanja serijala i mi smo ih s veseljem ugostili. Sir David je toliko jednostavan, drag, susretljiv i razgovorljiv čovjek da smo svi ostali zadivljeni njime. Proveli smo sat u razgovoru i druženju, poklonili smo mu lokalne proizvode s oznakom Lika Quality, a kako sam čuo da su mu jako simpatični ježevi, poklonili smo mu i jedan poseban suvenir – ježa s ličkom kapom koji ga je doista iskreno razveselio. Iako je obišao čitav svijet i znaju ga milijuni gledatelja, on ne smatra sebe slavnim niti traži poseban tretman. Rekao nam je o Plitvicama da jedva čeka da se osobno uvjeri u tu ljepotu o kojoj je do sada samo slušao – kazuje nam ravnatelj, a i od djelatnika Nacionalnog parka saznali smo kako su oduševljeni njegovim posjetom.

U sklopu festivala koji na Plitvicama traje do subote bit će prikazani i filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar poput Wima Wendersa, Louieja Psihoyosa, Luca Jacqueta ili Frédérica Backa, a održat će se i neke svjetske i hrvatske premijere. Malo tko zna da je Sir Attenborough već i ranije posjetio Hrvatsku, kada je u sklopu serijala “Attenboroughova arka” odabrao 10 živih stvorenja koja bi, poput Noe, smjestio na svoju arku kako bi ih spasio od izumiranja. Jedna od njih bila je naša endemična čovječja ribica, stanovnik podzemnih rijeka i jezera krškog dijela Dinarskog gorja.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Vrijeme nam istječe

Njemu se pripisuju i zasluge za emitiranje prvog europskog televizijskog programa u boji, a slavu je stekao emisijom “Zoo Quest” koja je pratila tim londonskog zoološkog vrta u potrazi za novim primjercima životinja. Bila je to prava prekretnica u povijesti televizije, jer je tako publika tada po prvi puta imala jedinstvenu priliku iz svojih naslonjača gledati dotad im nepoznate životinje u njihovim prirodnim staništima. No, dok je svojim ranijim dokumentarcima stremio upoznati publiku s čudima biljnog i životinjskog svijeta, njegova najnovija djela u sebi nose i veoma snažnu poruku o utjecaju čovjeka na prirodu.

– Danas radimo ovaj posao kako bismo ljude uvjerili da nije bitna samo ljepota već i zdravlje naše Zemlje jer je ono preduvjet za zdravlje čovječanstva – rekao je Sir Attenborough na Svjetskom ekonomskom forumu održanom početkom ove godine, dok je lani na UN-ovoj klimatskoj konferenciji govorio kao predstavnik građana svijeta poručivši nimalo dvosmisleno da nam vrijeme istječe.  

Komentara 3

AN
anonimus00
22:05 19.09.2019.

tko nije pogledao "Our Planet", svakako neka pogleda. Odlican dokumentarac ovog gospodina. Pred kraj svake epizode je dio kako čovjek svojim djelovanjem uništava prirodu i dovodi životinjske vrste na rub istrebljenja

Avatar pendreck
pendreck
22:59 19.09.2019.

Lijepa priča, David je genijalac. Veselim se na svaki njegov dokumentarac ia naravno posebno na ovoga

MA
Mama
22:17 19.09.2019.

legendarni,tko voli dokumentarce sigurno jedva ceka uradak ovog gospodina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije