Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Siniša Varga: Naši 12-godišnjaci su, što se tiče oralnog zdravlja, na začelju Europe

Varga je došao u Zabok kako bi ravnateljima županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima predstavio nacionalne preventivne programe - za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice, debelog crijeva te za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.
26. studenoga 2015. u 16:03 6 komentara 159 prikaza
Varga
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
Pogledajte galeriju 1/9

- Što se tiče oralne higijene, na razini cijele države su poražavajući rezultati. Dugi niz godina se uopće nije mjerilo oralno zdravlje prema međunarodnim kriterijima i sada, kad smo konačno prikupili sve podatke, a konkretno se radi o 12-godišnjacima, vidimo da smo na začelju Europe i da tu imamo puno prostora. Moramo što više raditi sa 2500 stomatologa, koliko ih ima u Hrvatskoj, da preveniramo oralne bolesti te da kroz edukaciju od vrtićke dobi do kraja srednje škole, u narednih deset godina bitno poboljšamo zdravstvenu sliku nacije, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga u Zaboku, kamo je došao kako bi ravnateljima županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima predstavio nacionalne preventivne programe - za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice, debelog crijeva te za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.

Poziv koji spašava život

- Važno je da što više animiramo sugrađanke i sugrađane da se odazovu kada dobiju poziv za preventivni pregled, jer to je poziv koji spašava život. Radi se o vrstama raka koji ne bole, ne izazivaju nikakve simptome i de facto se mogu otkriti samo kroz papa test, mamografiju ili kroz pregled stolice. Jedino tako možemo što ranije otkriti bolesti i uspješno ih liječiti, objasnio je ministar Varga, rekavši da je odaziv na te pozive uspješan kako u kojoj županiji, i kako za koju vrstu pregleda.

Besplatno, ne boli i nema čekanja

- Tamo gdje imamo najdulje djelovanje, primjerice, za mamografiju koja je prva počela, imamo i relativno dobar odaziv. S pregledom stolice je nešto slabiji odaziv, a pregledi papa testovima tek su počeli. U ruralnim i brdsko - planinskim krajevima te otocima je malo teže dostupna zdravstvena zaštita, pa upravo zato pokušavamo animirati građane da se uistinu odazovu, jer se radi o pregledu koji je besplatan, ne boli te nema listi čekanja, pa se može jako brzo to obaviti i spasiti život, kazao je ministar, dodavši da je, što se tiče Krapinsko - zagorske županije, odaziv na preglede relativno dobar, međutim, da ni jedna županija nije dosegla 85 posto odaziva na preglede. - Prema tome i ovdje, kao i u cijeloj zemlji, imamo još puno posla, zaključio je Varga.

>> Evo kako su ministri ocijenili svoj rad u Vladi

>> Oralno zdravlje hrvatskih građana jedno od najlošijih u Europskoj uniji

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Lujo13:

    Isto tako pogledajte i dječija stopala, ali ste ministre ukinuli ortopedske uloške za djecu, jer 190,00 kn je bio ogroman izdatak za zdravstvo! Od 1945 do vašeg dolaska za ministra nikada niti jednom djelatniku u zdravstvu nije palo na pamet ... prikaži još! ukinuti ortopedske uloške za djecu! No vala bogu da vi dođošte da spasite zdravstvo! Toliko o vašoj brigi za djecu školske dobi! P.S. a ova briga za oralnu higijenu je samo zato što ste vi stomatolog, i vjerojatno spremate novi pravilnik koji bi malo podebljao džepove vašoj struci!!!!!

  • kunigunda:

    ma nije moguće gospodine varga a hrvatska raste iraste svuda cijeće i blagostanje i bijeli dječji zubići i zdravi ljudi

  • 24ivan:

    Pa što si radio 4 godine