Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Varga:

'Čujem samo kritike bez argumenata, od reforme zdravstva ne odustajemo'

Siniša Varga
Foto: Davor Javorović/Pixsell
17.06.2015.
u 16:03

Izmjene donose bolju zdravstvenu zaštitu bez povećanja participacije, a u narednih pet godina osigurat će produljenje životnog vijeka za dvije godine, rekao je Varga

Unatoč neargumentiranim napadima, Ministarstvo zdravlja nema namjeru odustati od izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti te o zdravstvenom osiguranju, kazao je danas ministar zdravlja Siniša Varga na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo o reformskim mjerama koje donose izmjene upućene u javnu raspravu.

Izmjene donose bolju zdravstvenu zaštitu bez povećanja participacije, a u narednih pet godina osigurat će produljenje životnog vijeka za dvije godine, uvjeravao je Varga okupljene te objasnio da nije istina da će ove izmjene zakona povećati cijenu participacije.

– Predlažemo nižu cijenu participacije za preventivne preglede, a višu za prekomjerno nepotrebno dijagnosticiranje, ali ne više od sadašnje razine. Participacijom želimo mijenjati navike pacijenata i usmjeriti ih na preventivne preglede – pojasnio je Varga.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo smatra da reforma donosi manju autonomiju strukovnih udruga, što vidi kao napad na liječničku samoupravu koja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju.

– Sama komora nije u registru udruga, nije ustanova, svačija je i ničija, ona je vrabac koji leti u zraku, a nikako da dodirne zemlju – odgovorio mu je Varga dodavši kako položaj strukovnih komora treba urediti novim zakonima.

HDZ-ovi Darko Milinović i Dujomir Marasović smatraju da ova reforma zdravstva neće osigurati stabilnost sustava jer ne predviđa ni smanjenje prava ni povećanja proračunskih davanja za zdravstvo.

– Nama godišnje nedostaje dvije do tri milijarde kuna za zdravstvo i zato moramo, ili smanjiti trošak sustava ili povećati izdvajanja. Dok to ne napravimo, uzalud nam ovakva bespredmetna kozmetika i administrativni potezi – ocijenio je Dujomir Marasović.

Predsjednica koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint složila se prijedlozima reforme zdravstva.

– Smetaju nam pritisci putem medija koji o liječnicima obiteljske medicine govore kao o tajkunima koje treba tjerati da rade subotom i nedjeljom. Zakonom treba uvesti obvezu županijskim skupštinama da liječnicima koji žele biti koncesionari i koji ispunjavaju uvjete za to omoguće da postanu koncesionari – kazala je Balint. Pozitivan stav ima i Dražen Jurković iz Hrvatske udruge poslodavaca koji je poručio da javnost nije dobro shvatila predložene izmjene zakona budući da opće bolnice neće biti moguće privatizirati.

Nakon sjednice, ministar Varga je rekao da "kritike, osim iz oporbe, ali bez argumentacije nije čuo".

Ne radi se o nikakvoj privatizaciji, niti amerikanizaciji. Smatramo da itekako treba sačuvati hrvatski model zdravstvenog sustava na koji svi imaju pravo bili bogati, siromašni stari ili mladi. Svi zavrijeđuju jednako kvalitetnu zdravstvenu skrb i mi to hoćemo očuvati da ne prenosimo nikakve financijske terete na pacijente – kazao je Varga. Podsjetio je da je u posljednjih 20 godina bilo 17 sanacija zdravstvenog sustava ukupne vrijednosti 20 milijardi kuna, te da sada nema nove sanacije iz centralne države jer je sustav stabilan.

– Izlaskom HZZO-a iz riznice dali smo časnu pionirsku da nema dodatnih sanacija iz centralne države. Sustav zdravstva se sam financira i brine se o poslovanju bolnica, domova zdravlja, koncesionara, HZZO i nema potrebe za sanacijom iz centralne države. Poslovanje bolnica je počelo slabije ove godine međutim proces navikavanja na novi model ugovaranja i pružanje usluga pacijentima u većem obimu i većoj kvaliteti nešto je što traži vremensku prilagodbu – ocijenio je ministar Varga. Na pitanje kako komentira preporuku Povjerenstva za fiskalnu politiku da Vlada razmisli o povratku HZZO-u u riznicu, Varga kaže da nije vidio to priopćenje Povjerenstva.

– Nisu se obratiti niti prema Ministarstvu zdravlja niti prema HZZO-u za financijske pokazatelje iz prvog kvartala niti za dva posljednja mjeseca, pa ne znam na temelju kojih pokazatelja su donijeli takav sud, radi se o tome da se u medijima barata sa svakim brojkama koje su daleko od istine. Samo poslovanje bolnica i domova zdravlja su sukladno financijskom planu koji smo podastrli MMF- u EK, Svjetskoj banci, svi su oni naš financijski plan odobrili i rekli su da je dobar, jedini rizik koji su naveli je u segmentu ne provođenje reformi, a to je da nismo krenuli u izmjene zakona koji je sada predmet rasprave - odgovorio je Varga.

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec kazala je da se ovim izmjenama zakona podiže učinkovitost, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite pacijentima uz financijsku stabilnost sustava. - Mi smo u nekim dijelovima zakona prilagodili drugima zakonima i direktivama Europske unije i u nekim dijelovima pojačali prava pacijenata i olakšali prava na zdravstvenu zaštitu, recimo prilikom odobravanja bolovanja za obitelji u kojima samo jedan član radi - on će moći, pomorci će moći na bolovanje, kod trgovačkih društava bila je jedna nelogičnost u kojem se duplo plaćalo osiguranje, sad smo stavili da se plaća ili iz radnog odnosa ili iz trgovačkog društva. Uskladili smo i s europskim direktivama za liječenje u inozemstvu. Izmjenama svi dobivaju – zaključila je ravnateljica HZZO-a.

>> 'Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti domovi zdravlja dobivaju veću važnost nego do sada'

Komentara 2

KA
kajinx
20:35 17.06.2015.

Ministar zdravlja priča o zdravstvu! Trba pričati o zdravlju.

LU
lukabulic
16:25 17.06.2015.

priznaj pripisao si ruski zdravstveni zakon-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije