Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Gabrić:

'Nisam se sastajao s Brkićem, HDZ nema veze s događajima u Živom zidu'

27.05.2015., Split - Prosvjed aktivista Udruge Zivi zid protiv nelegalnog iskljucivanja struje ispred zgrade HEP-a na Poljickoj cesti. Sinisa Gabric. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
22.06.2016.
u 13:30

Siniša Gabrić, novi predsjednik Živog zida, izabran na skupštini u nedjelju koju Ivan Vilibor Sinčić i njegovi suradnici ne priznaju, želi da se stranka vodi zakonito

Siniša Gabrić novi je predsjednik Živog zida izabran na skupštini u nedjelju koju Ivan Vilibor Sinčić i njegovi suradnici ne priznaju. Razgovarali smo o konfuznoj situaciji u Živom zidu te o optužbama koje je jučer iznio Sinčić sa svojim pristašama.

Jeste li se sastajali s Milijanom Brkićem, što tvrdi Sinčić koji kaže da iza skupštine održane u nedjelju stoji HDZ?

To nema nikakve veze s HDZ-om. Oni to kažu da bi se opravdali. Nisam se sastajao s Brkićem. Ovo je borba frakcija unutar Živog zida: naše, koja želi raditi po statutu, i njihove, koju je uzurpirala vlast i lažirala skupštinu u studenom.

Sinčić tvrdi da vi, koji ste održali skupštinu u nedjelju, niste članovi Živog zida.

Ja sam u Živom zidu od 2011., bio sam predsjednik Splitsko-dalmatinske županijske organizacije. Hrvoje Kekez, novi glavni tajnik stranke, od predsjedničkih izbora. Nenad Koljaja, za kojega je rekao da je član neke druge stranke, bio je uz Sinčića za vrijeme izbora, financirao ga, osiguravao mu kontakte. Mi smo se dali za Živi zid. Želimo da Živi zid bude stranka koja će funkcionirati po zakonu i imati svoje legalno vodstvo izabrano na unutarstranačkim izborima. Naš statut obvezuje nas da upozoravamo na nepravilnosti.

Isto tako, Sinčić kaže da je vaša skupština nelegalna, da nikoga od njih niste pozvali i da ste krivotvorili pečat.

Sazvali smo Skupštinu po starom Statutu. Bili su svi predstavnici legitimnih organizacija koje su oni izbacili, a to je pravno ništavno jer su odluke donijeli na nelegalnoj skupštini koja nikada nije održana. Sinčić, Ivan Pernar i Vladimira Palfi krivotvorili su dokumentaciju stranke kako bi samostalno mogli vladati i raspolagati financijskim sredstvima. Iako nije član Skupštine, pozvali smo Sinčića kako bi se kandidirao za neku od vodećih funkcija i imamo pismeni dokaz za to. Što se tiče pečata, promijenili smo Statut i donijeli novi pečat zato što je stari kod njih.

Što je s kaznenom prijavom koju ste podnijeli i koga ste točno prijavili?

Pokrenute su predistražne radnje. Podnijeli smo kaznenu prijavu zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih dokumenata. Prijavili smo ih sve troje jer u zapisniku sa skupštine koju su lažirali Pernar je potpisan kao predsjedavajući, Palfi kao zapisničarka, a Sinčić kao ovjerovoditelj zapisnika. Ne znamo je li to potpisao jedan od njih i falsificirao potpise ostalih dvoje ili su svi. To će policija istražiti. Nitko od članova Skupštine nije bio na toj sjednici, a potpisani smo. Svi su dali izjave policiji.

Oni su najavili kaznene prijave protiv vaše grupe. Kako očekujete da će se sve to završiti?

Oni blefiraju. DORH po našoj prijavi ne bi pokretao istragu da nema osnove. Moramo istjerati pravdu na čistac, na to nas obvezuje i naš Statut. Želimo da se stranka zakonito vodi. Smatramo da će, nakon što nadležna tijela donosu pravorijek, Živi zid postati još jači. Profesionalizirat ćemo stranku, ekipirati je kadrovski i usmjeriti je više na pružanje pravne pomoći ljudima, a manje na aktivizam, na kojem smo se do sada temeljili.

Smatrate li da će se ovi događaji odraziti na rezultat Živog zida na parlamentarnim izborima?

Već je došlo do raskola u stranci prije parlamentarnih izbora, a do velikog raskola došlo je nakon izbora kada je velik dio članova nezadovoljnih vodstvom otišlo i osnovalo stranku Slobodna Hrvatska. Oni su protustatutarno, bez sastajanja visokog suda časti, dio članova izbacili, oni su samovoljno isključivali ljude i gasili organizacije bez odluke Glavnog odbora i obrazloženja. Ugasili su 19 od 21 organizacije. Nisu željeli suradnju ni s kim i onda smo dobili 100.000 glasova i samo jednog saborskog zastupnika.

Ako vam Upravni sud da za pravo i proglasi vas legitimnim predsjednikom stranke, s kim će Živi zid surađivali na izborima, s Mostom?

U svakom slučaju surađivat ćemo sa strankom Slobodna Hrvatska koju su osnovali naši članovi koje su oni izbacili iz stranke. Što se tiče Mosta, stranke Pametno i ostalih sličnih stranaka, s njima ćemo razgovarati pa ćemo vidjeti.

Komentara 51

JO
josip
13:40 22.06.2016.

Sincic je obicni anarhista. Nema on pojma sa zivotom

BU
Bulaba
10:35 22.06.2016.

Eto zašto je Most svima njima superioran i zašto se ovako nešto ne može dogoditi u Mostu. Tamo nema nikakvih stranačkih tijela, nikakve unutarstranačke demokracije, nikakvih skupština, zapisnika, organizacija, ogranaka....tamo postoji samo vrhovni vođa kulta Božo Grizli von Braunsberger i tajno nacionalno vijeće s tajnim članovima koje nitko nikada nije nigdje izabrao.

CR
CROLINDA
11:21 22.06.2016.

Živi zid će se pokazati budalaština i promašaj veći od onoga taštog kružoka općinara zvanih MOST- Živi zid = proleteri gelipteri - esdepejov politički Woodstock - dječja anarhija - crveni fanatizam - isključivost u patološkoj mržnji prema dvjesto tisuća članovava HDZa i ekskluzivizam - mašu neodgovorno revolucionarnim skalpelom ko da je maslinova grančica - pučka je poslovica " Ko s dicon liga popišan ustaje"( Živi zid ) a jedna druga kaže "Čuvaj se onoga koji se kune" (pa taman i napismeno kod javnog bilježnika ) - nema velike sriće ni s Pinokiom ni sa malim iscjeliteljem Sinčićem koji se ponaša kao nekakav politički Zlatko Sudac - i Petrov i Sinčić baš kao vođe sekta a eto Petrov je i i zjavio da su spremni na kolektivno samoubojstvo što su politički i izvršili kao Milanovićevi bombaši-samoubojice - i jedni i drugi su Milanovićevi laboratorijski miševi - i Živi zid i MOST -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije