Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema štrajka

Sindikati pristali na pakt koji im je dan prije bio potpuno neprihvatljiv

sindikati,vilim ribić,mirando mrsić
Robert Anić/PIXSELL
04.06.2013.
u 18:39

Željko Stipić iz sindikata Preporod odbio potpisati taj “futuristički manifest”. Vilim Ribić ga optužio za “sindikalizam iz busije”

Sindikati su potpisali ono što im je Vlada i dosad nudila, i u zadnji tren odgodili najavljeni štrajk. Nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, Vlada i sindikati će sjesti i razgovarati o modalitetu podizanja koeficijenata za plaću, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3%, kako je napomenuo ministar Mirando Mrsić. Po čemu se u utorak postignuti sporazum između Vlade i sindikata državnih i javnih službi razlikuje od “sporazuma da ćemo se sporazumjeti”, kakav je još u ponedjeljak sindikalcima bio neprihvatljiv? Ni po čemu.

– Nama je bilo neprihvatljivo to što bi se sporazum mogao realizirati, prema našim izračunima, tek 2017. ili još kasnije, a to je previše vremena. Ovo je poštenije, kad zemlji bude bolje, tada možemo razgovarati, onako bismo čekali bez obzira ima li novca ili nema – objasnio je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata. “Nije šija, nego vrat”, jer nitko ne zna sa sigurnošću da će rast BDP-a tri tromjesečja zaredom uslijediti bitno prije 2017. godine. Na pitanje: “A kada se povišica očekuje uz ovakav sporazum?”, Mihalinec je neodređeno izrazio nadu da se “svi nadamo i želimo da nam se gospodarstvo oporavi te da Vladin uspjeh znači boljitak za sve građane”.

– Sindikati ništa ne traže, a Vlada im ništa neće dati – komentar je Željka Stipića iz školskog sindikata Preporod, koji je odbio potpisati, kako je rekao, taj futuristički manifest, podsjetivši da to nije prvi sporazum čija se primjena odgađa godinama.

– U Hrvatskoj ni izbliza nema znakova ekonomskog oporavka ni rasta BDP-a, pa ni ovaj sporazum neće donijeti ništa zaposlenima, već će samo ukloniti svima neugodan štrajk – rekao je.

 Vilim Ribić oštro mu je odgovorio na te optužbe o “odgođenom sindikalizmu”.

– Upravo su u Sloveniji potpisali ugovor kojim se vlada obvezuje za godinu i pol vratiti smanjenje plaća od tri posto. To rade u svim zemljama svijeta kada vlade imaju proračunske teškoće i kada smanjuju prava ljudima, a sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava – poručuje Ribić, optuživši pak Stipića da se, izbjegavši najaviti štrajk i kritizirajući sve poteze drugih sindikalaca, bavi “sindikalizmom iz busije”.

>>Štrajka neće biti! Vlada i sindikati postigli dogovor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije