Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARAFIRALI SPORAZUM

Štrajka neće biti! Vlada i sindikati postigli dogovor!

branimir mihalinec,mirando mrsić
Željko Lukunić/PIXSELL
04.06.2013.
u 12:31

Dragi maturanti, nemojte biti nervozni, sutra izađite na ispit državne mature – rekao je Jovanović

– Dragi maturanti, nemojte biti nervozni, sutra izađite na ispit državne mature jer štrajka neće biti. Dogovor sa sindikatima je postignut – upravo je rekao ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović koji je prvi izašao s pregovora Vlade sa sindikatima državnih i javnih službi.

– Štrajk je otkazan, Vlada i sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum u kojem će, nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, sjesti i razgovarati o načinu i modalitetu podizanja koeficijenata – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Mirando Mrsić napomenuo je:  – Uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto.

Potpisivanju nije prisustvovao Vilim Ribić, ali kolege tvrde da je imao dogovoren put.

Sindikati koji nisu bili u sporu s Vladom jučer su odbili potpisati sporazum bez prethodnih konzultacija sa svojim tijelima.

Preporod neće potpisati sporazum

Preporod neće potpisati sporazum s Vladom, kazao je danas u Rijeci Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. U ovom, četvrtom po redu sporazumu koji Vlada nudi sindikatima još se jednom, baš kao i u sporazumima iz 2009., 2011. i 2012. godine, uređuje povećanje plaće nakon izlaska iz krize, pa Stipić pita čemu uopće novi sporazum. Dodaje kako sindikati koji ga potpisuju ništa ne traže, a Vlada im pak ništa neće dati. Naime, u članku 2. toga sporazuma, koji Stipić naziva "futurističkim manifestom" napisanim prema matrici prijašnjih sporazuma koju je stvorio Vilim Ribić zajedno sa Sanaderom, Kosor, a sada i Mrsićem, predlaže se da nakon što bruto društveni proizvod dosegne razinu iz 2008. godine slijedi porast osnovice za obračun plaće od tri posto.

Vlada je spremna prihvatiti kao kompromisno rješenje da referentna godina bude i 2009. No u Hrvatskoj ni izbliza nema znakova ekonomskog oporavka pa tako ni rasta BDP-a, napominje Stipić upozorivši kako radnici u javnim i državnim ustanovama od toga neće ništa imati, osim što će to, ako dođe do sporazuma, Vladi pomoći da se riješi neugodnog štrajka u državnim i javnim službama.

– Ovako osmišljeni štrajk ne može dati rezultate, a stvorit će probleme, ako nikome drugome, našim maturantima. Nisam za borbu preko tuđih leđa, a osobito ne leđa mojih učenika. Tako razmišlja i većina nastavnika – kaže Stipić.

>> Sindikalci optužuju Mrsića da laže, on optužuje njih

>> Ribić: I pravo na nanošenje štete je pravo u demokraciji

"Odgođeni sindikalizam"

Kada se ide u štrajk, treba imati jasan zahtjev, napominje Stipić. Štrajk je, veli, "rat" u koji trebaju ići oni koji su spremni i "poginuti", a u školi to znači zamjeriti se ravnatelju, kolegi, roditeljima. Preporod sporazum iz 2009. i 2011. nije bio u prilici potpisati, ali je žestoko osudio osam, a potom sedam sindikata koji su ga potpisali, kao što je u prosincu 2012. odbio potpisati sporazum kojim se odgađaju već odgođeni sporazumi. Stipić tvrdi kako Preporod neće nikada pristati potpisivati s Vladom ugovore ili sporazume koji ne donose ništa osim ispraznih obećanja, takve dokumente "okrenute budućnosti" naziva "odgođenim sindikalizmom", što dovodi u pitanje svrhovitost sindikalnog djelovanja.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić danas je priopćenjem kritizirao Stipića zbog uporabe termina odgođeni sindikalizam te zato što odbija ići u štrajk, a ne želi ni u pregovore.

"U vrijeme priprema štrajka nije zajedno s nama htio obilaziti povjerenike, kritizirao je naše akcije jer smatra da je 'smisleno samo rušiti vlast', a ne tražiti plaće. To su njegove izjave pred desetak svjedoka. Naš cilj nije rušenje vlasti nego visina plaće naših članova", tvrdi Ribić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije