Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka vladi

Sindikati: Ne pristajemo pregovarati o novim odricanjima

sindikati
Antonio Bronić/Pixsell
13.04.2010.
u 11:33

Ne pristajemo pregovarati o novim odricanjima u zamjenu za uskratu prava naših kolega u javnim poduzećima, poručuje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) svojim zahtjevom da se pregovori o smanjenju rashodovne strane državnog proračuna prošire na sve kojima je država poslodavac ili pretežiti vlasnik, ali i na Vladu kao poslodavca, ne traži da susjedu „krepa" krava.

Upravo suprotno, cilj ovog zahtjeva je preuzimanje odgovornosti u vrijeme krize i preraspodjela raspoloživih materijalnih resursa po načelu solidarnosti i uzajamnosti, stoji u priopćenju Sindikata, koji ističe da je su neprihvatljivi pregovori u kojima se polazi od presumpcije da su državne i javne službe uteg oko vrata državnog proračuna i prepreka izlasku iz krize.

"Želimo rješenje"

Ne pristajemo pregovarati o novim odricanjima u zamjenu za uskratu prava naših kolega u javnim poduzećima, već pozivamo Vladu, uprave državnih tvrtki i njihove sindikate na dogovor o rješenjima koja će za cilj imati uštede u poslovanju i oslobađanje dijela sredstava predviđenih za materijalna prava u svrhu izlaska iz krize. zaključuje sindikat.

Činjenica da radnik u HEP-u, Hrvatskoj pošti, INI-i, Hrvatskim šumama, HAC-u, HŽ-u ili drugoj državnoj tvrtci neće dobiti regres, dar za djecu ili božićnicu sama po sebi ne znači ništa ako se tako ušteđeni novac slije u džepove korumpiranih menadžerskih struktura ili postane pokriće za daljnje neracionalno poslovanje, kao što ni gubitak istih prava državnih i javnih službenika malo znači ako ministarstva i ove godine zaključe 16.000 ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga pored navodno prekobrojnih državnih službenika ili se nastavi s praksom davanja druge i treće šanse nikad dokazanim državnim dužnosnicima, navodi se u priopćenju.

Poziv Vladi

SDLSN stoga traži da rukovodeće poslovodne strukture u Vladi i javnim poduzećima „na stol" stave najmanje jednaku protuvrijednost ušteda u cijeni poslovanja onoj koja se traži od zaposlenika te da se eventualni iznos materijalnih prava zaposlenika javnih poduzeća, ako oni i njihovi sindikati na to pristanu, uplati u državni proračun i iskoristi kao poticaj za novo zapošljavanje. Ovime bi Vlada na vlastitom primjeru pokazala kako se rješenja za izlazak iz krize ne traže samo u tuđem dvorištu, a što predsjednica Vlade Jadranka Kosor zamjera drugima, stoji na kraju priopćenja.

Komentara 15

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:30 13.04.2010.

S obzirom na ljude koji rade u realnom sektoru, kod privatnika i u privatnim tvrtkama. Državni zaposlenici jesu \"svete krave\". Pa još jedino državni zaposlenici imaju pravu na božićnicu, uskrsnicu, plaćeni godišnji, putne troškove, darove za djecu. A mi uu realnom sektoru smo sretni ako imamo posao.

OB
-obrisani-
11:55 13.04.2010.

Bez dozvole svakoh pojedinca, njegoci se podaci ne smiju iznositi u javnost, osim ako nas . \"Vas zmijicamala\",vidi to kako ercegovac poima pravo i postenje.Znaci:kriminalac mora biti zasticen,pa makar neznam sta uradio protiv zakona..?To je zmijicemale (velikokGOVNETA putokaz kako suvremenono drustvo mora funkcionirati. Ostani u Sirokom .

BJ
bjuri47
13:17 13.04.2010.

ili pomoći mikecu sastaviti pitanje..hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije