Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspješni pregovori

Sindikati: Ne pristajemo na neisplatu božićnica i regresa

jagić
Goran Jakuš/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
11.05.2010.
u 17:31

U pregovorima Vlade i sindikata, dakle, sve je po starome. Jedino su sindikalni čelnici odustali od toga da se njihova situacija preslika i na realni sektor.

Vlada se okrenula neoliberalnom konceptu, štiti krupni kapital i zasigurno urušava javni servis, a cijenu će platiti građani. S time se nećemo složiti, kazao je nakon trosatnog sastanka Vlade i sindikata javnih službi predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić.

- Ovo najbolje potvrđuje ono što predsjednica Vlade govori. Svi govore o potrebi smanjenja potrošnje, svi govore o potrebi strukturnih reformi, a kad dotaknete nekoga, svi se postavljaju na zadnje noge. Ali moramo biti svjesni činjenice da su takva vremena i da će svi morati dati doprinos izlasku iz krize, bez obzira na to koliko će to biti teško - odgovara potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

I sindikati državnih službenika Vladi su, barem zasad, odlučno rekli da ne daju regres, božićnice i dar za djecu.

- Bili su to razgovori. Ovo se još uvijek ne može smatrati pravim pregovorima. Tražimo konkretan prijedlog napismeno o tome što oni nude. Nisu još ništa konkretno rekli - kazao je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Iako su na svojim pozicijama ukopani i sindikati i Vlada, pregovori se nastavljaju već idući tjedan. Ako Vlada jednostrano raskine kolektivne ugovore, sindikati su spremni na reakciju, ali još uvijek ne otkrivaju o čemu će biti riječ. Neslužbeno, govori se o štrajkovima i prosvjedima koje policajci ne bi držali pod kontrolom jer bi u tom slučaju i oni ostali bez regresa, božićnice i dara za djecu.

Umjesto toga, zasad, sindikati predlažu svoje modele. Ponajprije, kazao je Babić, riječ je o tzv. doprinosu solidarnosti koji bi plaćali svi radnici koji nisu članovi sindikata jer uživaju ono što sindikati izbore.

- Jedanput smo nasjeli na krizni porez, više nikada. Naša koncepcija je smanjenje poreza, a ne povećanje - odgovara potpredsjednik Šuker i nastavlja:

- Naši su argumenti, u odnosu na početak pregovora, drukčiji. Donesene su odluke da se krizni porez ukine, niža stopa od 1. srpnja, viša stopa od 1. studenoga. Također, ovaj prijedlog izmjena poreza na dohodak, da se prva stopa smanji sa 15 na 12 posto za većinu članova ovih sindikata znači povećanje plaće, htjeli to oni ili ne htjeli priznati.

Šuker je istaknuo da je bujanje javne potrošnje nedopustivo te da Vlada sada predlaže baš ono što su predlagali sindikati prije dva mjeseca: da se novac od regresa, božićnica i darova za djecu preusmjeri u Hrvatski zavod za zapošljavanje kojemu zbog povećanja nezaposlenosti nedostaje 550 milijuna kuna.

Još je jedan krug pregovora propao iako je na početku ministar Božidar Kalmeta optimistično izjavljivao kako će sindikati pristati na sve jer novca jednostavno - nema. Takav će kraj Kalmeta morati još malo pričekati.
 
Kad govore o nastavku pregovora, sindikati očekuju ustupke Vlade. Napominju kako se spominjala kompenzacija, odnosno vraćanje barem dijelom onoga što bi im se zbog krize moglo uzeti.
Sve je, dakle, po starome. Jedino su sindikalni čelnici odustali od toga da se njihova situacija preslika i na realni sektor, odnosno, ako oni ne dobiju ono što im pripada po kolektivnom ugovoru, da se isto dogodi i radnicima u privatnim tvrtkama. Osim toga, sindikalci su uvjereni kako će regres za 2010. godinu morati biti isplaćen. U protivnom, najavljuju, tužit će i dobiti.

Ključne riječi

Komentara 46

CH
chrissy
22:39 11.05.2010.

Nitko se ne zeli odreci nicega, a svi govore o stednji. Stediti pare na jednog strani, da bi se financirala nezaposlenost na drugo strani. Plus minus, nula. Oni koji su zaposleni mogu bez bozicnice i bez darova za djecu. Onii koji nisu, ne mogu sanjati o nicemu. Realnost je okrutna za malog covjeka.

OB
-obrisani-
12:18 12.05.2010.

Ukratko, stefj, želiš li reći da su Hrvatskoj veći problem liječnici i profesori nego lopovi koji su pokrali u pretvorbi državnu imovinu Republike Hrvatske?

OB
-obrisani-
21:39 11.05.2010.

Svatko normalan sa osnovnom školom i prosječnom inteligencijom i posebno poštenim pogledom znao je da je ugovor koji je potpisan prije dvije godine bilo traženje glasova za izbore i da nema nikakvog temelja da opstane Gomila smrdljivog smeća je glasalala jer je vidjela da se država razbacuje novcima koje nitko nije zaradio i vidjeli su šansu da i oni nešto ugrabe bez rada i znanja. No tko od gomile smrdljivog smeća koja 2x glasa za sanadera i mesića može i očekivati da će cijeniti poštenje, iskrenost, rad, odgovornost, znanje - nema šanse , ljude sa takvim vrlinama većinska gomila smeća oduvijek smatra nesposobnim i ludim idiotima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije