Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat upozorio na neprimjeren tretman žrtve bećarca: 'To je seksualno nasilje'

"Policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije zato što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi"
28. studenoga 2018. u 14:34 47 komentara 1856 prikaza
Policajka Marija Iličić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sindikat policije Hrvatske danas je upozorio „na neprimjereni tretman policijske službenice“ koja se zbog navodno uvredljivog bećarca na folklornoj smotri u Valpovu 2015. ovoga tjedna na sudu ponovno suočila s 'bećarom' koji je zbog toga prekršajno prijavljen.

Branimir Čolaković Suđenje zbog bećarca Policajka na sudu poručila 'bećaru': Vi ste svoje otpjevali

„Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz na stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara“, priopćio je policijski sindikat.

Policajka Marija Iličić
1 / 12
Branimir Čolaković

„Želja nam je podsjetiti javnost da svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke, predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegovog ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije zato što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi“, kažu u priopćenju.

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić "Mala moja..." Valpovački 'bećar' mora ponovno na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom

Ističu i da se policajce sve češće verbalno napada, za što se „najčešće izriču minorne kazne“.

„Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice“, upozorava sindikat.

Pogledajte video - Branimir Čolaković na sudu zbog bećarca:

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • rightside:

    rubinet,a ja mislio da si ti pravi hrvat,,pa ova nista drugo ne zeli nego lovu za odstetu i to se nije sama sjetila,,raspitaj se malo,,

  • Somelier:

    Da,da treba hitno bečarinu na 20 godina u zatvor a one što su silovali i ubijali po Hrvatskoj a pogotovo u Vukovaru nemojte slučajno dirati. Bio bih na njenoj strani da ju je na bilo koji drugi nači maltretirao a ... prikaži još! ne pjesmom koja je k tome na UNESCO- voj listi zaštićene kulturne baštine. Ili neka prvo pozatvaraju i osude silovatelje po Vukovaru a onda tek bečarinu.

  • AAAAAA:

    a mi apeliramo na policiju da se prestane baviti idiotarijama koje nemaju veze s mozgom (kaj sad nesmemo pevati Čavoglave, pa bećarce i kaj je sljedeće praznoglavi?), a po Zagrebu manjinci "delaju" Kalašnjikovima, na placu u Dubravi nemreš proći od ... prikaži još!d "cigarete, duhana, gospodin kupite gaće"i td.), a ovi blesavi ganjaju bečara! Stvarno ste dobili!!