Naslovnica Vijesti Hrvatska

Valpovački 'bećar' mora ponovno na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom

Visoki je prekršajni sud, naime, prihvatio žalbu Policijske postaje Belišće i poništio oslobađajuću presudu valpovačkog suda
23. studenoga 2018. u 10:55 63 komentara 10382 prikaza
Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Najpoznatiji slavonski "bećar" Branimir Čolaković iz Valpova ponovno će morati na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom Marijom Iličić. Visoki je prekršajni sud, naime, prihvatio žalbu Policijske postaje Belišće i poništio oslobađajuću presudu valpovačkog suda "zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja". Za tu su im odluku trebale ravno tri godine.

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić SLUČAJ BEĆARAC Policajka: Branimir je sam pjevao, i to 'skini gaće pa mi se nag…', a ne 'priđi bliže'

Prema optužnici, Čolaković je u folklornoj povorci na manifestaciji "Ljeto valpovačko" u lipnju 2015. policajki Iličić zapjevao bećarac ''a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag...'' te se time, kako ga se tereti, ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policijsku službenicu.

– To se nije odnosilo na vas, nisam vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor – objašnjavao je Čolaković policajki Iličić usred sudnice. I valpovački je sud na kraju zaključio kako se "nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li se mladić izravno obratio policijskoj službenici, što je temelj za počinjenje djela". No, Marija Iličić i njezina postaja nisu prihvaćali takvo objašnjenje pa su se žalili na oslobađajuću presudu.

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić | Autor : Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell Policajka Marija Iličić

bećarac Valpovo Branimir Čolaković ipak neće u zatvor zbog spornog bećarca

– Razočaran sam, nisam očekivao takav ishod. Nisam nikoga vrijeđao niti mi je to bila namjera – kazao nam je Branimir Čolaković, koji će na optuženičku klupu sjesti ponovno već u utorak. Proživio je, kaže, tri godine agonije, čekajući pravorijek višeg suda.

A taj se sud složio s tužiteljem kako je okrivljenik "prešao granicu smisla pjevanja bećarca, odnosno uveseljavanja i zabavljanja okupljenih te ničim izazvan uvrijedio osobu, policijsku službenicu, koja je bila u pratnji povorke".

"Naime, iako je nedvojbeno da je bećarac na popisu UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine te da mu je smisao na raznim priredbama duhovitim, britkim i vrckavim humorom uveseljavati i zabavljati okupljene, njegova važna karakteristika je i natjecanje u međusobnom natpjevavanju, dakle podbadanje i ponižavanje ‘jednakim oružjem‘, ovisno o temi bećarca, što je u ovom slučaju izostalo. Stoga je u konkretnom predmetu trebalo postupanje okrivljenika promatrati u kontekstu ograničavanja slobode izražavanja, između ostaloga i radi zaštite ugleda drugih", stoji u obrazloženju Visokog prekršajnog suda.

Kićo Slabinac i Vera Svodoba Čolaković odahnuo Reakcije poznatih na presudu: 'Bećarci su poput viceva', 'Kazna bi mu bila ženidba', 'Slavonci su džentlmeni"

Sudski proces nije ga poljuljao, u narodnoj nošnji Čolaković je ponosno koračao u folkloraškim povorkama i ovoga ljeta.

– Ništa se u meni nije promijenilo, pjevam kao što sam pjevao i ranije, pjevat ću i dalje – poručuje mladić, inače član KUD-a Valpovo 1905.

U njegovu su obranu odmah nakon policijske prijave reagirali i kolege folkloraši koji su čak bili spremni poslati UNESCO-u pismo da skine bećarac s liste zatečene nematerijalne baštine "kad ga mi ne znamo cijeniti".

>> Prva hrvatska sačuvana reklama "Novi život kuharice"

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • vlada1:

  Možda se Lola treba ispričati bečarcem 'mala moja ja sam pravi Lola, oprosti i ti i cura tvoja...'

 • narcis660:

  Ma dajte molim vas możete mislit koja je to uvreda...Čista glupost.Od kad je bećarca smisao je jasan.PJecanje napjevavanje zezancija kroz stihove koje je netko smislio zbog čistog humora a ne da bi nekoga vrjeđao.Stoga uz dužno poštovanje prema ovoj djevojci ... prikaži još!i i njenoj struci mislim da je momak legenda.Slavonija je uz tebe 😘

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Ma koja glupost .., policajka tjera mak na konac kako bi Slavonci rekli, pa bećarac je uvijek takav, graniči sa seksualnim aluzijama, sam bedak se može naljutiti :)