Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mala moja..."

Valpovački 'bećar' mora ponovno na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
23.11.2018.
u 10:55

Visoki je prekršajni sud, naime, prihvatio žalbu Policijske postaje Belišće i poništio oslobađajuću presudu valpovačkog suda

Najpoznatiji slavonski "bećar" Branimir Čolaković iz Valpova ponovno će morati na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom Marijom Iličić. Visoki je prekršajni sud, naime, prihvatio žalbu Policijske postaje Belišće i poništio oslobađajuću presudu valpovačkog suda "zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja". Za tu su im odluku trebale ravno tri godine.

Prema optužnici, Čolaković je u folklornoj povorci na manifestaciji "Ljeto valpovačko" u lipnju 2015. policajki Iličić zapjevao bećarac ''a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag...'' te se time, kako ga se tereti, ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policijsku službenicu.

– To se nije odnosilo na vas, nisam vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor – objašnjavao je Čolaković policajki Iličić usred sudnice. I valpovački je sud na kraju zaključio kako se "nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li se mladić izravno obratio policijskoj službenici, što je temelj za počinjenje djela". No, Marija Iličić i njezina postaja nisu prihvaćali takvo objašnjenje pa su se žalili na oslobađajuću presudu.

Policajka Marija Iličić
Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

– Razočaran sam, nisam očekivao takav ishod. Nisam nikoga vrijeđao niti mi je to bila namjera – kazao nam je Branimir Čolaković, koji će na optuženičku klupu sjesti ponovno već u utorak. Proživio je, kaže, tri godine agonije, čekajući pravorijek višeg suda.

A taj se sud složio s tužiteljem kako je okrivljenik "prešao granicu smisla pjevanja bećarca, odnosno uveseljavanja i zabavljanja okupljenih te ničim izazvan uvrijedio osobu, policijsku službenicu, koja je bila u pratnji povorke".

"Naime, iako je nedvojbeno da je bećarac na popisu UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine te da mu je smisao na raznim priredbama duhovitim, britkim i vrckavim humorom uveseljavati i zabavljati okupljene, njegova važna karakteristika je i natjecanje u međusobnom natpjevavanju, dakle podbadanje i ponižavanje ‘jednakim oružjem‘, ovisno o temi bećarca, što je u ovom slučaju izostalo. Stoga je u konkretnom predmetu trebalo postupanje okrivljenika promatrati u kontekstu ograničavanja slobode izražavanja, između ostaloga i radi zaštite ugleda drugih", stoji u obrazloženju Visokog prekršajnog suda.

Sudski proces nije ga poljuljao, u narodnoj nošnji Čolaković je ponosno koračao u folkloraškim povorkama i ovoga ljeta.

– Ništa se u meni nije promijenilo, pjevam kao što sam pjevao i ranije, pjevat ću i dalje – poručuje mladić, inače član KUD-a Valpovo 1905.

U njegovu su obranu odmah nakon policijske prijave reagirali i kolege folkloraši koji su čak bili spremni poslati UNESCO-u pismo da skine bećarac s liste zatečene nematerijalne baštine "kad ga mi ne znamo cijeniti".

>> Prva hrvatska sačuvana reklama "Novi život kuharice"

Ključne riječi

Komentara 63

VL
vlada1
11:20 23.11.2018.

Možda se Lola treba ispričati bečarcem 'mala moja ja sam pravi Lola, oprosti i ti i cura tvoja...'

NA
narcis660
11:09 23.11.2018.

Ma dajte molim vas możete mislit koja je to uvreda...Čista glupost.Od kad je bećarca smisao je jasan.PJecanje napjevavanje zezancija kroz stihove koje je netko smislio zbog čistog humora a ne da bi nekoga vrjeđao.Stoga uz dužno poštovanje prema ovoj djevojcii i njenoj struci mislim da je momak legenda.Slavonija je uz tebe 😘

Avatar zajutrak
zajutrak
11:10 23.11.2018.

Ma koja glupost .., policajka tjera mak na konac kako bi Slavonci rekli, pa bećarac je uvijek takav, graniči sa seksualnim aluzijama, sam bedak se može naljutiti :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije