Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća dob

Sindikat umirovljenika protiv nastavka privatizacije mirovinskog sustava

umirovljenici
Foto: Goran Kovacic/pixsell
24.04.2018.
u 11:04

Prosječna mirovina iznosi 3317 kuna, a relativna vrijednost mirovine, tj. udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, pala je na samo 37,46 posto. Time je Hrvatska dospjela na dno svih država u okruženju (Mađarska i Makedonija - 62 posto, Slovenija - 60,2 posto, Crna Gora - 56,2 posto, Srbija - 49,8 posto, Kosovo - 47 posto, Bosna i Hercegovina - 43,4 posto).

Sindikat umirovljenika Hrvatske u utorak je, u povodu najavljene mirovinske reforme, ustvrdio da se nastavlja privatizacija mirovinskog sustava i pozvao Vladu da ukine obvezni drugi mirovinski stup i zaustavi siromaštvo starijih osoba.

Sindikat u priopćenju ističe da se informacije o najavljenoj mirovinskoj reformi puštaju na kapaljku, no jasno je da će se ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić založiti za slabljenje prvog mirovinskog stupa međugeneracijske solidarnosti i jačanje dugog obveznog stupa, čime se nastavlja privatizacija mirovinskog sustava.

"Mediji s flasterom na ustima" zbog financijske potpore banaka i osiguravajućih društava uporno šute o činjenici da u zapadnoeuropskim zemljama ne postoji model drugog stupa, kakav je uvela Svjetska banka u bivše socijalističke zemlje, da obvezni fondovi pri bankama ne zarađuju već ostvaruju gubitke, te da će mirovine iz drugog stupa biti isplative samo ako radnik ima plaću od dvije do sedam puta višu od prosječne plaće, navodi sindikat.

Stanje u Hrvatskoj ocjenjuje katastrofalnim jer 315.000 ili 27,6 posto umirovljenika prima mirovine niže od 1500 kuna, a čak 600.000 umirovljenika ili 52,5 posto ima mirovine niže od prošlogodišnje hrvatske linije siromaštva, koja je iznosila 2180 kuna.

Relativna vrijednost hrvatske mirovine pala na 37,46 posto

Prosječna mirovina iznosi 3317 kuna, a relativna vrijednost mirovine, tj. udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, pala je na samo 37,46 posto. Time je Hrvatska dospjela na dno svih država u okruženju (Mađarska i Makedonija - 62 posto, Slovenija - 60,2 posto, Crna Gora - 56,2 posto, Srbija - 49,8 posto, Kosovo - 47 posto, Bosna i Hercegovina - 43,4 posto).

U Hrvatskoj je svaka treća osoba starija od 65 godina u zoni rizika od siromaštva, što je 1,8 puta više od EU-ova prosjeka. Ispred Hrvatske je još samo pet zemalja, među kojima i tri baltičke zemlje koje imaju sličan model obveznog drugog stupa, te Bugarska i Rumunjska, koje su ga nedavno reformirale u dobrovoljni.

Sindikat upozorava da ministar Pavić planira opet povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup na račun prvoga, te time još više ugroziti postojeće i buduće umirovljenike.

"Na pritisak glasnogovornika financijske industrije da treba dodatak od 27 posto osigurati i štedišama u drugom stupu, ministar planira smanjiti dodatak koji je postao zakonski dio mirovine za one koji se umirove samo iz prvog stupa, umjesto da omogući slobodan izbor svim budućim umirovljenicima iz prvog i drugog stupa da se vrate u prvi stup, ako im je to povoljnije", kažu u sindikatu.

Sindikat poziva Pavića da hitno prouči razloge zašto razvijenije zemlje od Hrvatske, poput Češke i Slovenije, Slovačke, Poljske i Mađarske, imaju dobrovoljni drugi mirovinski stup i zašto su ukinule obvezne fondove.

Komentara 3

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:11 24.04.2018.

Još jedna veličanstvena pobjeda neovisne Hrvatske i domicilnih dvonožnih papkara! Niko našim umirovljenicima ne može ništa, jer su ovi jači i od same sudbine, obzirom da njihova država stoji za njima i neštedro im isplaćuje njihove nezaslužene (osim braniteljskih i saborskih) mirovine. To što su najniže mirovine u odnosu prema plaćama, ukazuje samo na to da su u Hrvatskoj plaće i cijene roba medju najvišim u Europi (gledano odzada). Umirovljenici dvonožni papkari mogu sa svojim mirovinama kupiti više kruha nego što ga mogu pojesti, a uz obilje vjerodomoljubnih igara isti su premašili i standard starih Rimljana. To je njima njihova bojna dala, uz neovisnu državu i Franju poglavara.

SZ
slaven.zadravec
11:22 24.04.2018.

Najvažnije je odvojiti mirovine na one koje se baziraju na višedesetljetnom uplaćivanju u mirovinski sustav i one koje se baziraju na privilegijama. Ove druge moraju direktno ovisiti o proračunskim mogućnostima, a ne da se ostvaruju na račun prve kategorije.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
14:04 24.04.2018.

Što znaju izlapjeli umirovljenici što je dobro, a što loše za njih? Njihov ministarski Apostol Marko zna što je najbolje i najpravičnije, tj. da se ubuduće 1/2 polovica doprinosa za mirovinsko osiguranje uplaćuje u drugi mirovinski stup i osiguranici štede za svoju svijetlu budućnost u trećem dobu. Kako će ovi slavodobitnici kakiti u svojoj trećedobnoj svijetloj budućnosti nije izvjesno, ali za očekivati je da će to biti tanko i rijetko, jer će drugostupne fondove pojesti bankarske provizije, devalvacija, loše investicije i kojekakve druge nepogode. Na svu sreću domicilni dvonožni papkari su navikli kroz cijelu svoju svijetlu povijest da tanko kake, pa to za njih neće biti ništa novo i nepodnošljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije