Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE U strahu od najavljenih mjera borbe protiv gospodarske krize

Sindikat Preporod traži od Sanadera da ne zamrzne plaće zaposlenima u školstvu

17.11.2008.
u 14:30

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da od zamrzavanja plaća izuzme one djelatnosti u državnim i javnim službama koje imaju prosječne ili ispodprosječne plaće, a među kojima su i zaposleni u školstvu.

- Svako rješenje za koje se Vlada odluči treba biti pravedno. Oni s najnižim plaćama zamrzavanje trebaju najmanje osjetiti. Potrebno je voditi računa o nejednakostima koje postoje među pojedinim državnim i javnim djelatnostima, ali i razlikama koje postoje unutar pojedinih djelatnosti - ističe Stipić u današnjem otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu.

Podsjeća da su prosječne plaće u obrazovanju u posljednje dvije godine niže ili na razini prosječnih plaća u državi.

- Prosječne plaće u osnovnom školstvu u istom su razdoblju znale biti i 500 kuna niže, a u srednjem školstvu i do 200 kuna niže od prosječnih plaća u državi. Zaostajanje za javnom upravom i zdravstvom kretalo se od 500 do 1000 kuna mjesečno. Sve ovo treba sagledati u kontekstu važnosti odgoja i obrazovanja, složenosti nastavničkog posla i iznimno velikog broja visokoobrazovanih zaposlenika u osnovnom i srednjem školstvu - objasnio je Stipić.

Predsjednik Sindikata Preporod stoga traži od Sanadera da još jednom razmotri mogućnost selektivnosti u najavljenim mjerama smanjenja državne i javne potrošnje.
- Ceste i mostovi jesu važni. No ne postoje hrvatski građani zbog cesta i mostova, nego svi ti kilometri mostova i cesta postoje zbog hrvatskih građana - ističe Stipić u pismu premijeru Sanaderu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije