Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati štrajk'

Dodaju da kao i do sada, nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u pregovorima s poslodavcem
19. studenoga 2019. u 18:37 2 komentara 406 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske (SPH) odbacio je danas tvrdnje da bi se “reprezentativni sindikati trebali uključiti u nepromišljeni štrajk policajaca u organizaciji jednog malobrojnijeg sindikata”, ističući da sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati legalan štrajk.

Blaženka Divjak o štrajku Ministrica Divjak o štrajku: 'Sustav je u blokadi, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera'

“Osnovica i iznos plaće policajaca regulirani su kolektivnim ugovorom, a Zakon o radu jasno propisuje kako zbog izmjena istog pozivati na štrajk imaju pravo samo sindikati kojima je utvrđena reprezentativnost. Sindikat policije Hrvatske i dalje zadržava svoje pravo na industrijsku akciju pa i štrajk, kao što smo štrajkali i prosvjedovali kad god je to bilo potrebno. Ali o tome ćemo sami odlučiti u skladu s našim internim ustrojem i povjerenjem koje nam je dalo naše članstvo, najbrojnije u državnim službama”, objavio je SPH na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da kao i do sada, nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u pregovorima s poslodavcem.

“Do sada smo uspjeli vratiti pojedina prava izgubljena za mandata ranijih vlada te dalje radimo na poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika”, ističu u SPH. Nereprezentativni Sindikat policijskih službenika prethodno je podržao štrajk prosvjetara i najavio štrajk policajaca, prozivajući reprezentativne sindikate da “samo kimaju glavom i potpisuju što im se ponudi”.     

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • fefellerunt:

    ne razumijem ove sa državnog korita, pa ako im je teško na državnom koritu neka idu u privatni sektor, odu van , tamo će se cjeniti njihove sposobnosti.

  • Avatar grom76
    grom76:

    Javlja se Jagić koji radi samo u svom interesu.Samo mi nisu jasni ti Policajci kažu potplaćeni ali da dozvole da ih jedan čovjek drži na uzdi i neda im prosvjedovati svaka vam čast.Kad ste takvi trebam vam još i uzeti.