Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za smjenjivanje jovanovića

Sindikalni povjerenici članovi SDP-a bojkotirali potpisivanje

željko jovanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.12.2013.
u 10:00

Čelnik sindikata Preporod zadovoljan je odazivom na peticiju

Očekujemo da će biti prikupljeno više potpisa nego ikada do sada kada smo također propitivali volju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama – kazao nam je jučer Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, koji je tri dana skupljao potpise za peticiju “Mijenjajmo ga”, želeći smjenjivanje ministra Željka Jovanovića.

Strah od sankcija

Iako jučer još nisu znali koliko su potpisa prikupili jer su podatke tek očekivali, Stipić tvrdi da su imali tri cilja i da su ih ostvarili – oslobodili su zaposlene straha od potpisivanja onoga što žele imenom i prezimenom, pokazali ministru što misle o njemu, a premijera Milanovića natjerali da razmisli trebaju li mu u drugom dijelu mandata oni koji su “u ekipu zalutali”. No, Stipić kaže da je bilo i incidenata, odnosno da su sindikalni povjerenici Preporoda koji su istodobno i aktivisti SDP-a anketu ignorirali. – Ne zamjeramo im što je nisu potpisali, to je osobna odluka, nego što je nisu ni ponudili svojim kolegama na potpisivanje. A to su bili obvezni i zbog toga će snositi posljedice – kaže Stipić.

U nekoliko osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije inicijativa sindikata Preporod za Jovanovićevo smjenjivanje doživjela je neuspjeh. Ne podržavaju je čak ni članovi sindikata.

Tako od tajnika ludbreške osnovne škole i člana Preporoda Vladimira Tenčića doznajemo da u toj školi nije bilo zainteresiranih za potpisivanje peticije te da su neki članovi sindikata ljutiti zbog toga jer se boje da će im se dodatno smanjivati prava. Peticija ne zanima ni mladog profesora geografije Krunoslava Rukelja iz varaždinske Prve gimnazije. – Društveni i materijalni status profesora toliko je srozan da mi je bespredmetno buniti se zbog putnih troškova – kaže on. U vinkovačkim školama je slabo zanimanje za peticiju pa tako od srednjih škola nismo pronašli nijednu u kojoj se prikupljaju potpisi. U OŠ Bartola Kašića od 50 djelatnika, polovica je potpisala peticiju.

– Ministar Jovanović je kriv jer on kao da namjerno radi protiv interesa nastavnika i profesora i provodi nekakvu politiku koja je, valjda, stranačko gledanje na školstvo. Potpisala sam peticiju, ali mi smo slab sindikat, barem u Vinkovcima, da bismo nešto ozbiljno promijenili – kaže profesorica jedne vinkovačke osnovne škole s 27 godina staža i dodaje kako je stanje u školstvu najteže u zadnjih 15-tak godina.

Neka sami izaberu

Inicijativa sindikata Preporod za prikupljanje potpisa kojim se traži smjenjivanje ministra Željka Jovanovića u vukovarskim školama naišla je na različit odaziv. U OŠ Mitnica, gdje sindikat Preporod ne djeluje, peticiju je potpisala većina nastavnika. Zaposleni u školi kažu da se većina njih solidarizirala i potpisala peticiju. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat učitelja svojim članovima ostavili su da sami izaberu žele li peticiju potpisati.

Komentara 3

Avatar airbizz
airbizz
10:42 21.12.2013.

mislim da,biti u nekoj stranci i u sindikatu nije nešto dobro.što staviti u prvi plan?kao da radim u opelu,a zastupam vw.nema smisla.

MA
maksma
15:01 21.12.2013.

Partijska stega i odanost protiv pravde. Pobjeđuje stega , čitaj strah od posljedica.To je demokracija na crveni način."Bravo zombiji" koji učite djecu.

GA
garfild58
16:10 21.12.2013.

Može bit i četiri miliona ptpisa za smjenivanje,al vjerujte od tog nema ništa. Daleko smo od demokratskog društva,a toga je i te kako svijestan naš Jova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije