Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Jovanović demantirao Matešu: Za sport će se izdvojiti 185.974.898 kuna

Željko Jovanović
Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2013.
u 14:55

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Državnome proračunu za 2014. godinu osiguralo je 185.974.898 kn, što je 15 posto više nego u 2013. godini.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje vodi ministar Željko Jovanović, odlučilo je reagirati na izjavu predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše. On je u srijedu na Skupšini HOO-a izjavio kako će se u 2014. godini za sport izdvojiti deset posto manje novaca nego u 2013. godini, što u brojkama iznosi 113 milijuna kuna.

Ministarstvo je odlučilo reagirati, a njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Državnome proračunu za 2014. godinu osiguralo je 185.974.898 kn, što je 15 posto više nego u 2013. godini. U ovom iznosu su i prihodi od igara na sreću, a iskustva proteklih godina upućuju na to kako su ti prihodi u pravilu veći od planiranih pa se može očekivati da će u 2014. godini biti još više novca za sport. Žalosno je da gospodin Mateša kada govori o izdvajanjima iz državnoga proračuna RH za sport stavlja znak jednakosti između ukupnih izdvajanja za sport i izdvajanja koja se za javne potrebe izdvajaju preko Hrvatskog olimpijskog odbora.

Željeli bismo naglasiti kako financiranje sporta nije samo financiranje Hrvatskog olimpijskog odbora, već je prioritet ovog ministarstva skrb o cjelokupnom i održivom sustavu. Slijedom navedenog, MZOS je osigurao financiranje: paraolimpizma, sporta gluhih sportaša, akademskog i školskog sporta te potiče amaterski sport, sportsku rekreaciju i međunarodnu sportsku suradnju.

Primjetno je da je financiranje sporta na lokalnoj razini u opadanju, što dokazuje studija Instituta za javne financije „Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji“ te najnovije statistike.

Važno je naglasiti kako veliko opterećenje u cjelokupnom proračunu sustava sporta predstavljaju izdvajanja za gradske sportske dvorane u Zagrebu, Splitu i Varaždinu. Pogrešni potezi ranijih politika, čije posljedice još uvijek osjećamo, a kojima na žalost i dan danas svjedočimo, najvidljiviji su na primjeru rizičnog financiranja upitnog projekta Sportske televizije.
Unatoč teškim ekonomskim prilikama Ministarstvo će i dalje činiti sve da očuva održivim sustav sporta i osigura najbolje moguće uvjete za sportaše.

Unatoč teškim ekonomskim prilikama Ministarstvo će i dalje činiti sve da očuva održivim sustav sporta i osigura najbolje moguće uvjete za sportaše.'

>> Mateša: Styrija postaje strateški partner SPTV-a

Komentara 1

ZW
zweistein
16:08 19.12.2013.

koliko se izdvaja za hribara, brešana, tomića, jergovića, šerbedžiju, gotovac, frljića,... i ostale "najveće" hrvatske živuće kulturne bardove. poznate čak i u regionu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije