Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikalisti HŽ-a sredili si 10.000 kuna plaće sve do mirovine

Solidarnost: 
Zasad 15 čelnika ima pravo na solidarnost i visoke plaće, a bit će ih još.
09. listopada 2012. u 12:20 56 komentara 457 prikaza
'28.03.2012., Osijek - Veliki broj osjecana koristi zeljeznicki most za prelazak preko rijeke Drave. Putnici na izlasku iz vlaka.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'

Među 2700 radnika Hrvatskih željeznica koji će dobiti otkaz jer su proglašeni viškom neće biti ni jedan sindikalni profesionalac jer je zaštićen zakonom koji zabranjuje davanje otkaza sindikalistima. No osim tog privilegija, sindikalni profesionalci u HŽ-u izborili su si kolektivnim ugovorima dodatne ogromne povlastice.

Referent i kondukter

Prema službenim podacima HŽ-a, u tom sustavu trenutačno je čak 48 sindikalnih profesionalaca koji primaju prosječnu plaću veću od 10.000 kuna neto! A to što su sindikalisti profesionalci znači da im HŽ isplaćuje plaće iako rade samo sindikalne poslove. Za njihove plaće HŽ godišnje izdvaja oko 9,3 milijuna kuna.

Uz to, sindikalisti su ugovorili za sebe i pravo solidarnosti, a prema kojem imaju pravo na plaću sindikalnog profesionalca do kraja radnog vijeka koji god posao obavljali nakon što prestanu biti sindikalni čelnici!

Takvih je zasad u HŽ-u 15 i imat će plaće od 10.000 kuna neto nadalje sve do 65. godine. Radili, primjerice, i poslove konduktera ili referenta.

U HŽ-u kažu da u tvrtki HŽ Infrastruktura ima ukupno 38 sindikalnih profesionalaca i da je njihova prosječna mjesečna plaća 16.466 kuna bruto ili 10.654 kune neto.

U HŽ Cargu je pet sindikalnih dužnosnika s prosječnom bruto plaćom od 15.556 kuna ili 10.218 kuna neto. Za HŽ Putnički prijevoz nisu nam poslali iznos prosječne plaće sindikalaca nego samo podatke da dvojica profesionalaca imaju koeficijent dva, a dvojica 1,9 te da prosječna plaća u HŽ PP-u iznosi 8116 kuna, a to je osnovica za izračun sindikalnih plaća. Prema toj računici, najveća sindikalna plaća u PP-u je 16.232 kune bruto.

No to demantiraju platne liste čelnika Sindikata hrvatskih željezničara Ivana Forgača i Vahida Bajraktarevića. Tako je na Forgačevoj platnoj listi za srpanj ove godine naveden koeficijent 2,5 i bruto iznos plaće od 20.580 kuna odnosno neto 12.145 kuna, dok Bajraktarević ima koeficijent 2,29 i bruto plaću 18.851 kunu, a to je 11.415 kuna neto. U HŽ-u pak tvrde da su zadnjim izmjenama kolektivnog ugovora u rujnu koeficijenti za sindikaliste u PP-u smanjeni sa 2,22 na dva. No Forgač i Bajraktarević imaju veće koeficijente i od tih koji su već smanjeni.

Objašnjenje je, barem u Forgačevu slučaju, pravo na solidarnost iz kolektivnog ugovora koji daje sindikalnom dužnosniku pravo da zadrži plaću ako je tu dužnost obavljao najmanje dva mandata.

Pravo na tu solidarnost imaju svi sindikalni dužnosnici koji su imali taj status od 2008. Znači da trenutačna brojka od njih 15 koji su već ostvarili to pravo nije i konačna.

Kupila ih uprava

– Institut solidarnosti postoji u HŽ-u dugo i koriste ga brojni bivši direktori nakon 55 godina starosti, imaju veliku plaću radili ili ne radili.

Kako bi pridobio sindikate, poslodavac je predložio institut solidarnosti i za njih – kaže Dalibor Petrović, zamjenik Sindikata strojovođa Hrvatske, dodajući da njegov sindikat nije pristao na tu solidarnost i takve koeficijente jer ih smatra nemoralnima.

Bajraktervić pak tvrdi da mu je plaća povećana od početka godine jer je u njoj sad i radni staž te da je dotad imao oko 8000 kuna. Tvrdi da sad ima koeficijent 1,9.

Forgač pak kaže da su koeficijenti sindikalaca u HŽ-u uređeni kolektivnim ugovorima. Tvrdi i da su smanjeni, kao i broj sindikalnih dužnosnika, pa je ušteda veća od one na koeficijentima.

>>Referent u Hrvatskim željeznicama prima plaću od 20.000 kn!

Forgač: Iako sam izložen stresu, zadovol

Forgač: Iako sam izložen stresu, zadovoljan sam svojom plaćom

Ivan Frogač, predsjednik SHŽ-a, kaže da na radnom mjestu glavnog inženjera ima 30 godina radnog staža.

– Iako je uz moju sindikalnu dužnost povezana velika odgovornost i izloženost stresu, plaćom sam zadovoljan – kaže Forgač. Tvrdi da ima pravo na solidarnost kao i stotine drugih radnika u HŽ-u te da je koeficijent za nju smanjen na dva. No ne objašnjava kako to da on ima 2,5.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • osica:

    eto - " uz posebne saborske umirovljenike imamo i posebne sindikalce" - sve je posebno u posebnoj zemlji nemorala, koruptivnih odnosa, nepotizma - ti meni ja tebi sistema ..... "zaštili se ugovorima". Sramotna za državu koja ih je nadgledala i ... prikaži još!je nadgledala i plaćala nekima članstvo NO, - a da tamo nisu ni primirisali, ili su bili gluhi i slijepi, glavno da su svi skupa pare vukli. Danas plaćaj narode - crkni ako treba zbog ovih vucibatina i debelih guz.....,. sramaota

  • labouristh:

    JORGOVANE samo ti zbrajaj ove pluseke, mi ćemo svoje zbrajati na izborima, tamo ne daju pluseke oni kojima je to posao, heheheheheh

  • JORGOVAN:

    Laburisth.......hehehehehe...niš ja ne brkam. Ovo je dokaz zakaj npr. jedna vaša visokopozicionirana članica HL i sindikata tekstila neda da se talasa među totalno obespravljenim radnicima Varteksa...jer je na plaći uprave, ko i ovi u Hž-u....oćeš još detalja......poglej si malo kolko ... prikaži još!o sam pluseca dobil, a kolko ti...