Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a tvrtka je gubitaš

Referent u Hrvatskim željeznicama prima plaću od 20.000 kn!

'19. 04. 2009., Zagreb, Hrvatska, - Panorama grada Zagreba. Pogled na vlak na zapadnom kolodvoru. Photo: Goran Jakus/24sata'
Foto: 'Goran Jakus/24sata'
1/3
08.09.2011.
u 12:00

Smijenjeni šefovi zlorabili kolektivni ugovor, kolege za isti posao dobiju triput manje

U Hrvatskim željeznicama 23 zaposlenika primaju plaću višu od ministra hrvatske Vlade koja iznosi oko 19.000 kuna neto.

A ti zaposlenici HŽ-a pri tome nisu ni predsjednici ni članovi uprava Holdinga i četiriju tvrtki koje ga čine.

Zamka zvana solidarnost

Oni sada rade "obične" poslove poput referenta ili voditelja odjela, ali prije su bili direktori ili članovi uprave HŽ-a pa su stečena prava s tih radnih mjesta, kad su smijenjeni, prenijeli na nova, niže rangirana i manje plaćena!

Prema podacima uprave HŽ-a, takvih je zaposlenika u cijelom sustavu željeznica oko stotinu. Oni obavljaju iste poslove kao njihovi kolege koji imaju isto radno mjesto i opis poslova, ali za to dobivaju i po tri i četiri puta višu plaću. Referent u HŽ-u tako, primjerice, prima plaću od 6000 kuna neto, no neki za taj posao dobivaju i više od 20.000 kuna jer su zadržali plaće i nakon što su smijenjeni s čelnih mjesta.

Tih stotinu radnika, čije se plaće kreću od 7500 do 20.000 kuna, ostvarilo je, naime, pravo solidarnosti iz kolektivnog ugovora za HŽ, a koji im jamči da imaju pravo zadržati plaću sa starog radnog mjesta u trenutku promjene radnog mjesta ako su navršili 55 godina života i imaju 15 godina radnog staža u HŽ-u.

Pravo na solidarnost prvotno je zamišljeno za radnike koji zbog invalidnosti, narušena zdravlja i neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti moraju prijeći na niže plaćena radna mjesta, a kako bi mogli zadržati stare plaće. I bilo je namijenjeno uglavnom običnim radnicima.

No bivše uprave HŽ-a sa sindikatima su u kolektivni ugovor unijele i odredbu o godinama života i staža, pa su bivši čelnici HŽ-a počeli zloupotrebljavati te odredbe kako bi goleme plaće zadržali i nakon smjene.

Prema izračunima u HŽ-u, razlika u plaći tih stotinjak radnika koji i dalje primaju plaće sa starog radnog mjesta, a rade niže plaćene poslove, godišnje iznosi čak 12 milijuna kuna. Odnosno, oni su toliko preplaćeni za poslove koje obavljaju.

Među njima su bili i savjetnici uprave poput Ivice Klarića Kukuza i Marka Milića. Predsjednik uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar kaže da on ima plaću od 18.900 kuna, a da više plaće od njega imaju 23 zaposlenika HŽ-a.

Nemoguć otkaz branitelju

On tvrdi da sa sindikatima pokušava promijeniti nelogičnosti u plaćama tih stotinjak ljudi koji su zloupotrijebili solidarnost iz kolektivnog ugovora.

– Mi smo u pat-poziciji jer prema Zakonu o radu ne možemo bez valjanog argumenta tim ljudima smanjiti plaće jer će na sudu, s obzirom na to da im to jamči kolektivni ugovor, lako dobiti tužbe – objašnjava Rogožar. Dodaje da je to propust bivših uprava HŽ-a koje su time diskriminirale druge zaposlenike koji sada iste poslove kao i neki njihovi kolege rade za višestruko manje novca. Rogožar kaže da je nedavno ukinuo savjetnička mjesta uprave Holdinga. Od njega, koji je predsjednik uprave Holdinga i HŽ Carga, veću plaću upravo zbog "solidarnosti" ima, doznajemo, primjerice Juro Ćužić, direktor tehničko-vagonske djelatnosti.

Osim kolektivnog ugovora, Rogožar ističe i problem sporazuma s hrvatskim braniteljima koje su sklopile bivše uprave, a koji braniteljima jamče da ne mogu dobiti otkaz! On najavljuje skore izmjene kolektivnog ugovora, na što su pristali i sindikati, te novu organizaciju društva. Uštede od 12 milijuna kuna koje će nastati ukidanjem nelogičnosti u plaćama namjeravaju preraspodijeliti na plaće običnih radnika.

Komentara 72

OB
-obrisani-
12:06 08.09.2011.

pa kaj ..Kaljmeti ima s tim........pa nisu mu oni....ŽENE....

PO
pobjednik
12:08 08.09.2011.

A ti zaposlenici HŽ-a pri tome nisu ni predsjednici ni članovi uprava Holdinga i četiriju tvrtki koje ga čine. ali su zato članovi HDZa

RU
Rumba
13:48 08.09.2011.

Najobičnija banda lopovska koja je zaslužila da je se odmah liferuje u Sjevernu Koreju na izobazbu shvaćanja pojma poštenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije