Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLOVAC

Sinčić: Takve CGO-e gura otpadna mafija! Računi za smeće će rasti više stotina kuna

zivizid
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
15.05.2020.
u 14:44

Ivan Vilibor Sinčić prijavit će EU Revizorskom sudu u Luxembourgu projekt gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Karlovcu; zbog lokacije i pristupne ceste

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u EU parlamentu i Žarko Kotur, aktivist karlovačke udruge koja se bori za zaštitu okoliša i protivi se gradnji Centra za gospodarenje otpadom na Babnoj gori u Karlovcu na današnjoj su tiskovnoj kazali kako neće odustati od toga da upozore Europu na štetnost tog projekta za koji je iz EU već odobren novac.

- Gradnju tog CGO-a možemo usporediti sa ludošću da, kada vam treba kombi za desetak ljudi, vi zapravo kupujete autobus s prikolicom za 100 ljudi s daleko većim troškovima. Kada sam od tvrtke Kodos koja vodi projekt tražio pojašnjenje o Centru na Babinoj gori; kapacitetu, troškovima, iz odgovora koje sam dobio mogu zaključiti da oni to ne znaju, da je to sve stihija; ne znaju što će proizvoditi, kome će i hoće li prodati, koliko će to koštati. A sve to već smo vidjeli na Marišćini; te su greške već tamo napravljene. Obećavali su da će prodavati iskoristivi otpad, smanjiti cijene građanima, a dogodilo se suprotno i dogodit će se i ovdje. Jer ista ekipa, otpadna mafija, gura sve centre za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, imaju veze u Europi, preko potkupljivog Jaspersa koji hoće prodati svoje zastarjele tehnologije u sve te centre i onda ih i servisirati, jer se ta tehnologija kvari – kazao je Ivan V. Sinčić.

Stoga će, kaže, od Europskog revizorskog suda u Luxembourgu tražiti da ocijeni i prosudi izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Babina gora. Prijavit će ih za dvije stvari; nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za ruralni razvoj koja su potrošena na izgradnju pristupne prometnice d budućeg CGO Babina gora, te po drugoj stavci, a to je lokaciji Centra na izvorima pitke vode.

- U idućih godinu dana očekujem da se sud oglasi o slučaju. Pa iako prijava i rad suda po njoj ne zaustavlja provođenje projekta, uvjeren sam da će se netko zapitati za što se daje novac, posebno ukoliko se projekti CGO-a proglase štetnima. A oni to svakako jesu. Naime, troškovi gradnje, a onda i odvoza smeća za građane su ogromni, više stotina kuna porast će računi za smeće kad se svi ti troškovi prebace na vlasnike, a oni na korisnike. Pravilo EU je: ako neki projekt prelazi 1, 2 ili 3 posto kućnog budžeta kućanstava u tom kraju, to se ne financira. Europa ovdje isto ima velike grijehe, zašto je uopće ušla u projekte koji su evidentno nefunkcionalni. Naša dužnost je da se borimo protiv promašenih, zaostalih, propalih projekata kakav normalan svijet odbacuje i ismijava. Ovdje nema računice, korištenja moderne tehnologije, jedina ideja je uvaliti to nekome, prodati i poslije nas baš briga, neka raja plaća! Takve probleme imaju i u Grčkoj, Bugarskoj, dok moderne zemlje tek mali postatak neupotrebivog otpada spaljuju, mi bismo većinu otpada htjeli zakapati u zemlju, nad izvorima pitke vode. Zato smo ovdje, da tome stanemo na kraj. Dopis ide Europskom revizorskom sudu i namjeravam se boriti do samog kraja, ne samo protiv ovakvog centra Babina gora, nego protiv svih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj – dodao je Ivan Vilibor Sinčić u Karlovcu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije