Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi zid

Sinčić samohranim roditeljima uručio donacije od 500 kuna: 'To je prva faza'

Osijek: Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/11
18.02.2019.
u 14:04

- Lex Agrokor nastavlja poljoprivrednu politiku RH, a to je da se pogoduje velikima. I nakon Todorića, Todorić - ustvrdio je predsjednik "Živog zida"

Predsjednik stranke "Živi zid" Ivan Vilibor Sinčić danas je u Osijeku rekao da se nastavlja politika pogodovanja velikim poljoprivrednim tvrtkama poput Agrokora i da to pokazuje da se ne vodi briga o ruralnom razvoju niti o pravilnom razvoju poljoprivrede.

U izjavi medijima na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, Sinčić je upozorio na proces kojim, kako smatra, Ministarstvo poljoprivrede prisiljava načelnike općina i gradonačelnike da onu zemlju koju su tvrtke iz koncerna "Agrokor" imale u zakupu u vrijeme dok je vlasnik bio Ivica Todorić i sada daju novim tvrtkama "Agrokora".

Osijek: Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima
1/11

Tvrdi kako je na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu o temi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem "od strane DORH-a rečeno skandalozno tumačenje 'Lex Agrokor'", po kojemu je nebitno potpiše li neki gradonačelnik ili načelnik da daje tu zemlju novim Agrokorovim tvrtkama u zakup ili ne jer će ta zemlja automatizmom, ex lege, i dalje ići tim firmama".

"Drugim riječima, Lex Agrokor nastavlja poljoprivrednu politiku RH, a to je da se pogoduje velikima. I nakon Todorića, Todorić", ustvrdio je predsjednik "Živog zida" ocijenivši  kako će novi vlasnici Agrokora, koji su to postali nakon nagodbe vjerovnika, "tu zemlju i dalje dobiti na pladnju jer će se po Lex Agrokor ti ugovori produljiti".

Smatra skandaloznim što općine, a niti Ministarstvo poljoprivrede nisu radili analizu o tome što bi se dogodilo kada bi to zemljište i dalje ostalo Agrokoru i kada bi se vratilo državi, pa da ga onda jedinice lokalne samouprave podijele proizvođačima, kojima je to stvarno potrebno, posebice malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja čine 98 posto hrvatske poljoprivrede.

S obzirom na to da brojne općine i gradovi nisu u predviđenom roku donijeli programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, jer za to nemaju kapaciteta, Sinčić je izrazio bojazan da će se u dugotrajne zakupe, a riječ je o desetljećima, "dati ogromne količine najplodnijih poljoprivrednih površina, bez da smo si ostavili zakonsku ili stratešku poziciju da sada, kada Todorića više nema, drugačije preraspodijelimo te resurse".

To je inercijsko i neplansko djelovanje u poljoprivredi, umjesto razrade inteligentnog pristupa i razmatranja koja opcija nam je bolja, ocijenio je Sinčić.

Sinčić je s članovima stranke na Trgu samohranim roditeljima uručio donacije od 500 kuna, kazavši kako je to "prva faza". Dodao je da će se s time nastaviti, iako se, zbog velikog broja zahtjeva, proces malo odužio, ali da će, "svatko tko je zadovoljio formu koju propisuju institucije, dobiti donaciju".

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju:

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar niwrad
niwrad
14:46 18.02.2019.

Lako je biti human s tuđim novcem.

RP
rpzagreb
14:32 18.02.2019.

Lijepa gesta. Još da je sam zaradio taj novac

DU
Deleted user
16:30 18.02.2019.

Još 500 kn daje u koliko glasajte za njega !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije