Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Šimunić: U Australiji ću stvarati igrače i slati ih u Europu

joe šimunić (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
27.09.2013.
u 21:19

Kapetan Dinama Josip Šimunić najemotivnije proživljava utakmice plavih, pa i reprezentacije. Iako mu je 35 godina, i dalje ‘živi’ svaku utakmicu. No, i sam kaže da jednom karijeri mora doći kraj, donosi Max!

Kad bi Dinamo i odigrao dobru utakmicu, pobijedio, ali i imao pokoju slabiju minutu, kapetan Josip Šimunić (35) nije bio zadovoljan, donosi sportski tjednik Max!

Onda je jasno koliko je bio ljutit nakon zagrebačkog poraza od Austrije, remija s Hrvatskim dragovoljcem, poraza od Hajduka...

- Ma nisam baš tako kritičan. Znate, mi smo tu svi zajedno, momčad. I neke stvari moramo shvatiti prije utakmice, moramo, kako nam to i trener radi, sve vizualizirati, stvoriti si sliku u glavi i spremiti se za ono što nas čeka na terenu. I sve što se tiče utakmice s Hajdukom dogodilo se upravo onako kako je trener predvidio, a mi nismo reagirali kako smo trebali. Na kraju smo izgubili a da nam Hajduk nije stvorio priliku. Za igrača je to najgori osjećaj, suparnik ti ne stvori šansu, a izgubiš.

Kakva kazna? Nisam ga ubio!

Bilo je u vašem sastavu mnogo igrača koji su prvi put igrali derbi. Je li ih Ivanković pripremio na Poljud, ne samo na pune tribine, nego i na petarde, baklje, čvrstog suparnika, na puno prekida, oštrih startova, da je teren užasan i da pravog nogometa tamo nema? Jer, dojam je da su neki plavi igrači bili potpuno izgubljeni.

- Sve je rekao, na sve upozorio i bilo je baš kako je predvidio. Nažalost, neki igrači to nisu shvatili. Nismo bili toliko loši, ali rezultat je loš.

Što nedostaje ovom Dinamu?

- Nismo loši, no kako nam je i trener nedavno rekao, kad pobijediš 4:0, 5:0, treba gledati što je bilo dobro, a što loše. Isto tako i kad se izgubi. Čovjek treba svaki dan raditi na sebi, mi ćemo raditi i bit ćemo još bolji, to mora shvatiti svaki igrač. Poraz od Hajduka sad nas je malo spustio na zemlju. Ne možemo se šetati ni u našoj ligi, a pogotovu ne u Europi. Sad smo valjda nešto naučili.

Bojite li se da Hrvatska neće na SP?

- Ne, vidim nas tamo, dvije godine sanjam o tome. Imamo šanse, male, još biti prvi, a sigurno smo drugi i imamo dodatne kvalifikacije. Hrvatska je uvijek pokazivala da smo najjači kad je najteže. Valjda je u našim genima, krvi, da trebamo što veći i teži izazov da pokažemo što znamo.

Je li to razlog što je reprezentacija u posljednjim utakmicama igrala slabiji nogomet?

- Što znači slabiji? Sjećam se zadnjih kvalifikacija za Euro, nismo igrali kako treba pa smo ipak prošli. Nažalost, otkako je novi izbornik prvog dana došao na posao, stvorila se negativna atmosfera. Nije to u redu, novog izbornika treba podržati. Svaki treba dobiti šansu, valja pustiti čovjeka da radi. Da se pitalo prije početka kvalifikacija bismo li bili zadovoljni jednim od prva dva mjesta u skupini, svi bismo potpisali. No, stoji da mi igrači moramo pokušati igrati bolje.

Isključeni ste u Beogradu, bojite li se kazne od možda četiri utakmice?

- Ma kakve četiri utakmice, pa nisam ubio čovjeka!? To je taktički prekršaj, nadam se da to razumiju svi koji razumiju nogomet, možda će me netko i pohvaliti. Učinio sam to za svoju momčad i uvijek bih to učinio. Možda je izgledalo malo grublje, ali nije to bilo tako strašno. Očekujem jednu, u najgorem slučaju dvije utakmice.

Bude li ipak kakva dulja kazna, bojite li se da nećete na SP?

- Ma ne. Ali da kazna bude ne znam kakva, ja sam to učinio za svoju momčad i državu. Nadam se da bi i moji suigrači isto to učinili da je potrebno u utakmici.

Pričalo se o vašem završetku karijere, jeste li donijeli konačnu odluku?

- Gledam sezonu po sezonu. Ovu ću sezonu odigrati, a onda ćemo vidjeti što dalje. Ipak, kad-tad mora biti kraj. Imam velike ciljeve u ovoj sezoni, želio bih s Dinamom doživjeti hrvatsko proljeće u Europi. I onda napraviti nešto na Svjetskom prvenstvu. Kad već jednom treba prestati, onda bi to bio najljepši oproštaj. Tako sam si ja to nekako zamislio.

>> Šimunić se oglasio: Na Marakani je do 81. minute igrao majstor

Zemljište za Akademiju čeka

Što nakon nogometa, čuli smo da biste otvorili nogometnu akademiju?

- U planu imam otvoriti nogometnu akademiju u Australiji. Pitat ćete zašto tamo, a ne ovdje i mogu reći da za to što sam zamislio ovdje još nije vrijeme, samo bih sebi napravio štetu. Uz to, koliko god volim Hrvatsku, zaželio sam se i svoje Australije. No, uvijek ću dolaziti ovamo, biti ovdje, a možda se jednog dana i vratim.

Kakva bi to bila akademija koja ovdje ne bi bila dobra?

- Želio bih raditi s igračima od 14 do 17, 18 godina i onda ih poslati u Europu.

Zemljište imate?

- Već godinama imam ondje puno zemlje.

Radi se već nešto?

- Planovi se rade, ali ne mogu se time baviti s 20 posto kapaciteta, dok još igram. Kad dođe vrijeme, onda ću se tome posvetiti.

Imate novog trenera, stigao je Branko Ivanković koji nije imao puno vremena za rad s cijelom momčadi.

- Dosad stvarno nije imao kad nešto više napraviti. Uvjeren sam da ćemo s njim imati veliki uspjeh, ne sumnjam ni u njega ni u igrače i postići ćemo to što želimo.

Što je donio novo, a da vam se sviđa?

- Nema se meni što sviđati ili ne sviđati, što god trener kaže meni se mora sviđati, ja sam igrač, a on je trener, gazda, i ako kaže da moram pojesti travu, pojest ću je. Sve sam trenere uvijek slušao i poštovao, tako će biti i sada.

Šimunić je rekao da je dosad slušao sve svoje šefove. No, s jednim se, Slavenom Bilićem, nije rastao u ljubavi. Bio je ljutit na njega, na Euru ga je držao na klupi bez riječi objašnjenja. Šimunić je šutio za vrijeme Eura ne želeći kvariti atmosferu u reprezentaciji, no nakon toga se otvorio i nije bio nježan prema Biliću.

Jeste li se nakon svega čuli s Bilićem?

- Ne, nismo imali kontakt. Ne želim imati kontakt s njime. Želim mu sve najbolje u životu, ali nemam što razgovarati. Što je bilo, bilo je. Imam svoj stav. Mene se ne može kupiti, ja vjerujem u riječ, poštenje čovjeka. Imam svoje mane, ali ja ću u lice reći što mislim. Tako sam odgojen, tako ću odgajati i svoju djecu.

>> Joe: Posljednjih pola sata kao da je vrag ušao u nas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije