Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimonović uvodi državnu školu i psihološke testove za buduće suce

ministar šimonović
Boris Ščitar
20.09.2009.
u 23:30

U pravosudnim krugovima nisu oduševljeni Šimonovićevim modelom regrutiranja pravosudnog kadra, kažu da je kompliciran i primjenjiv na uređena pravosuđa

Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović uvodi novi sustav regrutiranja budućih sudaca i tužitelja. Predlaže, naime, osnivanje državne škole za pravosudne dužnosnike koja bi bila preduvjet za ulazak u sudstvo ili državno odvjetništvo.

Biranje sudaca iz redova savjetnika koji su već našli posao na sudu i položili pravosudni ispit, vrijedilo bi još tri do pet godina i to u prijelaznom periodu u kojem bi vrijedio mješoviti sustav.

Dosadašnjim sudskim i državnoodvjetničkim savjetnicima koji godinama čekaju na posao odmah bi konkurirali polaznici državne škole. Ta bi škola trajala dvije godine i bila bi sastavni dio pravosudne akademije koja bi pak postala neovisna institucija s vlastitim proračunom.

Šimonovićeva je ideja da se u državnu školu upisuju osobe koje su položile pravosudni ispit, a da temelj za upis budu objektivni kriteriji. Novost koju uvodi ministar Šimonović je i da uvjet za upis u državnu školu bude prolazak na psihološkom testu čiji je cilj provjera socijalnih sposobnosti kandidata. Tko ne bi dobio prolaznu ocjenu na psihološkom testu morao bi zaboraviti karijeru u pravosuđu.

Tijekom pohađanja državne škole skupljali bi se bodovi koji bi se zbrajali s ranijim rezultatima na pravosudnom ispitu i školovanju, te bi se na kraju radila rang ljestvica kandidata o kojoj bi DSV i DOV morali voditi računa pri imenovanju budućih sudaca i tužitelja.

U pravosudnim krugovima nisu oduševljeni Šimonovićevim idejama. Osnovni prigovori su da je koncept kompliciran i neprimjenjiv na naše pravosuđe koje grca u problemima. Kaže se da je to francuski model čiji je cilj bio uvesti u sudstvo i osobe koje nemaju pravnu naobrazbu, što Hrvatskoj nije potrebno.

Ključne riječi

Komentara 16

BT
bili-tartuf
00:38 21.09.2009.

ma prvo bi tribalo sve nasé Politicáre testirati na Psiholoski-test,...(istina, 50% Sabora-nebi proslo),..pa onda i ove iz Ministarstva, pa iz Javne Uprave, pa Presednika i njegovu ekipu-asistenta, pa sve voditelje Stranki i Partija, do Lokalne birokracije- Zupanije,...Séfova Policije itd,...\" vjerovatnono bi palo 90% kriminala , a i vecína bi zbrisala u BIH...!!

FR
fratela
07:03 21.09.2009.

Mislim da bi korisnije bilo da ministar regurtira institut Istine, koji bi građanima dao vjetra da progovore bez straha za vlastiti život i egzistenciju.

AG
Agramer198
23:57 20.09.2009.

To je glupost... Ja sam apsolvent prava i znam da je hrvatski pravosudni ispit TEŽI od većine europskih,a sa promjenama koje su nam najavili će postati NAJTEŽI U EUROPI! A ja i većina kolega koji na pošten način polažemo ispite bez podmićivanja i buba znamo da nakon godina odricanja, čireva i ćudljivih profesora zaslužujemo mjesto u struci,a ne dodatna testiranja.. Ako ćemo iskreno mislim da bi tek vrlo mali i nedostatan broj prošao to psiho-testiranje nakon svega kaj čovjek proživi na tome fakultetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije