Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Simbol Vukovara i Domovinskog rata nagnut je 60 centimetara

Vodotoranj se nagnuo nakon izgradnje i uslijed opterećenja kada je vodospremnik napunjen s 2.300 kubika vode.
26. travnja 2018. u 16:15 7 komentara 3056 prikaza
Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić

U Vukovaru je danas potpisan Ugovor o rekonstrukciji Vodotornja koji će nakon završetka radova, kao jedan od simbola grada i Domovinskog rata, biti pretvoren u Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata.

Obnova vodotornja u Vukovaru Simbol Vukovara Vodotornju i nova armatura: 'Čudo je kako još uopće stoji'

Ugovor su potpisali gradonačelnik Vukovara Ivan penava i vlasnik vukovarske građevinske tvrtke Planum Đuro Bamburač koji su pojasnili kako se radi o drugoj fazi radova tijekom koje će biti izgrađeni popratni sadržaji poput ugostiteljskog objekta, dječjeg igrališta, sanitarni čvorovi kao i auditorija s pogledom na park.

- Planum je tvrtka koja radi i prvu fazu radova na obnovi Vodotornja. Vjerujem kako ćemo do kraja godine imati dovršene obje faze projekta. Isto tako paralelno radimo i na pripremi treće faze projekta koja će obuhvatiti opremanje objekta Vodotornja. Prema našim planovima najkasnije do početka ljeta iduće godine Vodotoranj će biti završen i primiti će prve posjetitelje, rekao je Penava dodajući kako druga faza radova iznosi 9,37 milijuna kuna s PDV-om.

U izjavi novinarima Bamburač je rekao kako je obnova Vodotornja zahtjevan posao ali i da radovi u okviru prve faze odvijaju se planiranom dinamikom. Kazao je i kako se tijekom izvođenja radova otkrilo kako je Vodotoranj nagnut 60 centimetara prema gradu te da se radi toga cijeli projekt obnove morao prilagođavati. Bamburač je pojasnio kako se Vodotoranj nagnuo nakon izgradnje i uslijed opterećenja kada je vodospremnik napunjen s 2.300 kubika vode.

- Prirodno je da se uslijed tolikog opterećenja objekt malo ulegao. Inače, odmah kod punjenja vode mjerilo se slijeganje terena, istakao je Bamburač dodajući kako to ne predstavlja nekakav problem i da je objekt Vodotornja stabilan.

Rečeno je kako su tijekom dosadašnji radova uklonjeni postojeći loši dijelovi konstrukcije kao i stari čelični spremnik za vodu.

Branimir Bradarić Političari uskoro u Slavoniji neće imati kome pričati bajke vukovar IZ NOVE PERSPEKTIVE Pogledajte kako danas izgledaju Vukovar i vukovarski Vodotoranj Vukovar Vodotoranj Prikupljeno 12,7 milijuna kuna, Vlada će dati još 18,5 milijuna
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...