Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte kako danas izgledaju Vukovar i vukovarski Vodotoranj

03. travnja 2017. u 19:55 11 komentara 24105 prikaza
vukovar
Foto: Slaven Petrić
Pogledajte galeriju 1/4

Tijekom godina nakon rata i mirne reintegracije novinarske kamere i fotoaparati snimile su na tisuće sati video materijala i fotografija o Vukovaru. Grad na Dunavu postao je jedan od hrvatskih gradova koji je najčešće zastupljen u medijima i o kojem se zna gotovo sve. Snimljeno je gotovo sve, ali opet i ne sve. Slaven Petrić odlučio je da napravi jedan sasvim drugačiji video o Vukovaru.

On je uz pomoć drona napravio trominutni film koji pokazuje Vukovar iz zraka, odnosno, iz jednoga sasvim drugačijeg kuta iz kojega ga niti velika većina Vukovara nikada nije vidjela. Petrić je naglasak u svome filmu dao na središte Vukovara, Vodotoranj i Dunav. 

Snimio: Slaven Petrić

Uz laganu glazbu gledatelji mogu vidjeti kako danas izgleda središte grada, mostovi na rijeci Vuka, parkinzi, zimska lučića, nekadašnji Hotel Dunav… 

Mogu se vidjeti i brojni crveni krovovi obnovljenih kuća nakon ratnih stradanja. Video pokazuje i moćni Dunav kako prolazi pored grada i njegove obale. Ovo je i prilika i da gradske vlaste pogledaju ovaj film iz jedne sasvim drugačije perspektive kako bi mogli dalje u budućnosti planirati što raditi i u kom smjeru razvijati grad.

Ipak, najviše pozornosti izaziva pogled na najprepoznatljiviji simbol Vukovara – Vodotoranj. On se vidi u daljini, sa strane ali i iz zraka. Vide se i krateri na njegovoj površini nastali tijekom granatiranje 1991. godine. 

Kako se uskoro očekuje početak dugonajavljivane obnove ovoga simbola Vukovara i Domovinskoga rata ovo je jedna od jedinstvenih prilika da se Vodotoranj vidi i iz te perspektive. Naime, nakon obnove krateri na površini će biti zatvoreni kako bi se iskoristili za vidikovac s kojega puca pogled na cijeli grad. Iz zraka i hrvatski stijeg na vrhu Vodotornja izgleda drugačije.

>>Pogledajte Lanište iz zraka: Od kvarta na kraju grada do aktraktivnog zagrebačkog naselja

>>Jeziva snimka dronom: Evo kako danas izgleda nikad dovršena famozna zagrebačka Sveučilišna bolnica

vjenčanje
DAVOR IVANKOVIĆ
Svadba u Zadru mogla bi biti najskuplja u povijesti RH, a bijesne mladenke mogle bi uništiti hrvatski turizam
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
 • Avatar Mordekaiser
  Mordekaiser:

  Jos kad sjedne iz Beograda ratna odsteta biti ce to grad buducnosti

 • emojmile:

  Zar se nije nedavno skupljao novac za obnovu? Skupljeno je dosta i što je zapelo ?

 • Avatar babatero
  babatero:

  …odlučio je da napravi… to je po kordićkinom novom pravopisu, četiri u jedan? Vi u večernjaku niže ne možete! Ili možete? I ja vas napuštam!