Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNE MAKINACIJE

Silvio Berlusconi pod istragom zbog utaje poreza

Silvio Berlusconi
AFP
15.10.2010.
u 14:43

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, njegov sin Piersilvio i drugi čelnici TV-tvrtke Mediaset pod istragom su u Rimu zbog sumnje u krivično djelo utaje poreza vezane za kupoprodaju filmskih prava.

RIM – Talijanski premijer Silvio Berlusconi, njegov sin Piersilvio i drugi čelnici TV-tvrtke Mediaset pod istragom su u Rimu zbog sumnje u krivično djelo utaje poreza vezane za kupoprodaju filmskih prava. Još nitko nije pozvan na saslušanje, premda se, prema najnovijim podacima, spominje ročište 26. listopada. Istraga želi utvrditi je li bilo utaje poreza u bilanci TV-tvrtke Rti (Reti televisive Italiane, koja je pod stopostotnom kontrolom Mediasela) za godine 2003. i 2004. Tužitelji Barbara Sargenti i Pier Filippo Lariani istražuju na osnovi dokumentacije koju su u Rim poslali suci iz Milana.

Trenutačno se Berlusconija ne može pozvati na sud jer su njegova vlada i parlamentarna većina donijeli zakon o tome kako zbog svoga zaduženja pet najviših državnih dužnosnika (predsjednik Republike, premijer, predsjednici oba doma parlamenta i predsjednik Vrhovnog suda) ne moraju dolaziti na procese. O tome bi se zakonu uskoro trebao izjasniti Ustavni sud. No, po završetku mandata prestaje taj moratorij i dužnosnici se moraju pojaviti pred sudom. Ako Ustavni sud proglasi neustavnim zakon o nemogućnosti dolaska na procese, Berlusconi će se morati pojaviti na sudu.

Berlusconi je osumnjičen da je kao vlasnik Mediasela odgovoran za utaju poreza u iznosu od osam milijuna eura te za prikrivanje 34 milijuna eura u razdoblju od 2002. do 2005. Pod istragom su još i predsjednik Mediaseta Fedele Confalonieri, potpredsjednik Mediasela i premijerov sin Piersilvio Berlusconi te još devet osoba među kojima je i američki producent Farouk “Frank” Agrama. Premijerov odvjetnik Niccolò Ghedini izjavio je da njegov štićenik, kao i Piersilvio Berlusconi, nemaju nikakve veze s navodnom utajom poreza i kako će sve ubrzo biti arhivirano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije