Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2017. u 08:15

Na licima djece u Siriji, Iraku, Ukrajini, Africi, Venezueli... vidi se Isus, poručio je papa Franjo

Znamo kako je ružno zamjerati. Zamjeranje nanosi toliku bol. Isus otklanja sve to i čini da se volimo jer je izvor ljubavi. To je papa Franjo kazao tijekom angelusa na Svetog Stjepana koji je ubijen jer je propovijedao Isusovu poruku “koja nas inkomodira, nije nam ugodna, te izaziva mondenu vjersku vlast i provocira našu savjest”. Poslije Isusova dolaska potrebno je obratiti se, izmijeniti mentalitet, odustati od prijašnjeg razmišljanja. U božićnim obraćanjima papa Franjo je upozoravao kako se ne pridržavamo Isusovih poruka. Prepoznajemo ga na licima djece, posebno na licima onih za koje, kao i za Isusa, nema mjesta.

Papa je pozvao da molimo Gospodina za mir u Jeruzalemu i da među suprotstavljenim stranama prevlada volja za vraćanje dijalogu kako bi se konačno moglo doći do sporazuma koji omogućava miran suživot dviju država u okviru međusobno dogovorenih i međunarodno priznatih granica. Franjo je nabrajao krizna žarišta u svijetu i kazao kako se na licima djece u Siriji, Iraku, Ukrajini, Africi, Venezueli... vidi Isus.

Vidimo Isusa u djeci cijelog svijeta gdje su mir i sigurnost ugroženi opasnošću od napetosti i novih sukoba. Vidimo Isusa u djeci čiji roditelji nemaju posao i muče se kako bi svojoj djeci omogućili sigurnu i mirnu budućnost. Vidimo Isusa u mnogobrojnoj djeci koja su prisiljena napustiti svoje zemlje, putovati sama u nehumanim uvjetima i koja su lak plijen za trgovce ljudima. U njihovim očima vidimo dramu mnogih prisilnih migranata koji su svoje živote izložili opasnosti suočavajući se s iscrpljujućim putovanjima koja ponekad završavaju u tragediji.Ima i onih koji te papine pozive tumače kao uplitanje u politike država koje ne žele primiti imigrante. Franjo poziva da “naša srca ne budu zatvorena kao što su bile betlehemske kuće”, ali takvi se pozivi odbacuju tumačenjem da argentinski papa ne poznaje Europu. Nije riječ o poznavanju neke države ili nekog kontinenta, već o tome želimo li ili ne učiniti naš svijet ljudskijim, dostojnijim djece, sada i u budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lunar777
10:35 27.12.2017.

Je, a naročito kada mi u Evropi izbjeavaju čestitati Božić nego nekakve blagdane, brišu križeve sa etikete jogurta u Lidlu, u Francuskoj ruše 2300 katoličkih crkvi... I onda mi o Isusu priča udbaš Silvije Tomašević...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije