Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene ogorčene presudom

Silovatelja oslobodili jer je 17-godišnja djevojka imala čipkaste tange

Silovanje
Davor Puklavec/PIXSELL
17.11.2018.
u 09:03

Prosvjed se prenio i u parlament gdje je socijalistička zastupnica Ruth Coppinger pokazala čipkaste gaćice

Silovatelj 27-godišnjak oslobođen je optužbe jer je njegova žrtva 17-godišnjakinja imala na sebi preizazovno donje rublje, odnosno čipkaste tange. To se dogodilo 6. studenoga na sudu u Corku, u Irskoj. Odlučujući je, zapravo, bio završni govor braniteljice nasilnika, Elizabeth O’Connell, koja je u sudnici pokazala žrtvine tange.

“Pogledajte što je imala na sebi, nosila je čipkaste tange”, kazala je Elizabeth O’Connell i uspjela uvjeriti porotnike (osam muškaraca i četiri žene) da je djevojka pristala na seks. Taj potez odvjetnice i jednoglasna oslobađajuća presuda izazvali su prosvjede u Irskoj. Na društvenim mrežama prosvjed je s hashtagom #ThisIsNotConsent (to nije davanje pristanka). Prosvjed se prenio i na parlament gdje je socijalistička zastupnica Ruth Coppinger donijela čipkaste tange.

“Možda izaziva nelagodu pokazivanje gaćica u parlamentu, ali pomislite koliko je neugodno žrtvi silovanja vidjeti svoje gaćice u sudnici”, kazala je Coppinger i dodala da žene bivaju optužene i za to što su silovane. Irski sudski sustav trebao bi ukinuti kulturu optuživanja žrtve zbog onoga što ima na sebi kao da to znači da pristaje na seks ili čak svojom odjećom izaziva. Odvjetnica je igrala upravo na tu kartu kazavši da je djevojka odjenula tange jer je očekivala da će nekoga susresti pa i biti s njime intimno.

Oko 600 osoba sudjelovalo je u prosvjedu koji su organizirale žene. Mary Crilly, iz centra koji se brine o ženama koje su doživjele seksualno nasilje (Sexual Violence Center) ispričala je kako je susrela žene koje su na sebi imale duge gaće, a ipak je nad njima izvršeno nasilje. Susrela je i 14-godišnjakinje koje su nosile traperice i bile su silovane.

Nije bitna odjeća i to ne bi trebalo utjecati na odluke sudaca kada važu je li tko bio silovan ili nije. Zapravo se cijela sudska rasprava vodila oko toga je li djevojka pristala na seks ili nije. Optuženik je, dakako, tvrdio da je djevojka pristala, a odvjetnica silovane djevojke tvrdila je da je djevojka pokušala rukama gušiti silovatelja, što je jasno “ne” seksualnom odnosu. No, suci su smatrali da ima dovoljno dokaza da se optuženika oslobodi.

U svome uvodniku list Irish Examiner iznosi da braniteljica silovatelja nije stručnjak za seksualno nasilje, ali je u sudnici upotrijebila najstariji lažni mit vezan uz silovanja, odnosno da silovatelji bivaju privučeni odjećom te da time kako se djevojka odijeva pokazuje i želi li seksualni odnos ili ne. No, još se više list čudi što je jedna žena, i to odvjetnica, upotrijebila taj lažni argument kako bi dokazala da je djevojka unaprijed, kada je odjenula tange, pristala na seksualni odnos. I u svakodnevnici se upravo odjeća žena upotrebljava kao opravdanje za nečije nasilje.

A i na televiziji kada se govori o silovanju, puštaju se snimci, za pokrivanje izvješća, djevojaka u minicama.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Komentara 21

KO
kordunmoj75
10:44 17.11.2018.

A da je ova jdna curica,bila bez donjeg rublja,onda bi jos porota trazila ostetu za silovatelja.

VR
Vrac666
15:13 30.12.2018.

Uz tange bi valjda trebalo i ič uputstvo za upotrebu

LU
Lujo123
14:12 17.11.2018.

baš bi bilo dobro da neko od liberalnih fašista pojasni zakaj žena obleće tange koje su i neudobne i nehigijenske i nemaju nikakvu svrhu ako time ne mami muškarce na seks! Pa kad mami i domami, dakle postigne svrhu radi koje se je i angažirala i trpjela neugodu - kaj se posle buni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije