Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Silovatelj i ubojica: Jedan od najgorih belgijskih zločinaca želi na slobodu

Stručnjaci će proučiti medicinske dokumente osuđenika od istrage i sastajati se sa zločincem kako bi procijenili koliko je opasan i mogućnost recidiva, ukoliko bude pušten, naglasili su suci.
28. listopada 2019. u 19:56 5 komentara 525 prikaza
Marc Dutroux
Foto: Screenshot/YouTube/Euronews

Belgijski sud prihvatio je u ponedjeljak molbu Marca Dutroux, smatranog jednim od najgorih zločinaca u zemlji, da bude podvrgnut psihijatrijskom vještačenju sljedećih mjeseci radi mogućeg uvjetnog puštanja na slobodu nakon što je proveo u zatvoru dulje od 23 godine.

Ted Bundy NAJPOZNATIJI SVJETSKI ZLOČINCI On je bio definicija zla. Pobjegao je iz zatvora i ubio četiri djevojke

Žalbenom sudu u Bruxellesu TAP obratili su se odvjetnici  Marca Dutrouxa.

Trojica psihijatrijskih stručnjaka će predati konačno izvješće najkasnije 11. svibnja 2020., precizirali su suci.

Tužiteljstvo u Bruxellesu izdalo je pozitivno mišljenje na zahtjev od 17. listopada za saslušanjem zatvorenika pred TAP-om.

Marc Dutroux (63) je osuđen 2004. na doživotni zatvor zbog otmice i silovanja šest djevojčica i djevojaka 1995. 1996, kao i za smrt njih 4, dvije ubijene i dvije umrle od gladi.

Prije 15 godina, tijekom procesa na sudu u Arlonu stručnjaci su ga opisali kao "pravog psihopata, narcisoidnu nastranu osobu i manipulatora". Njegovo duševno stanje nije ispitano od 2013., naglasili su njegovi odvjetnici.

Jedan od odvjetnika, Bruno Dayez je rekao da želi "ažurirati psihijatrijske podatke" u perspektivi uvjetnog puštanja koje želi postići za svog klijenta do 2021. nakon 25 odsluženih godina u zatvoru.

Silovanje 'On je slomljen čovjek' Hrvatski đakon osuđen zbog silovanja 15-godišnjakinje: 'Uništio je život djevojčice'

U Belgiji kazna doživotnog zatvora obično znači oko 30 godina zatvora.

Psihijatrijska ekspertiza je "nužni korak", kaže Dayez na dugom putu prema hipotetičkom prijevremenom puštanju. U slučaju da ekspertiza donese zaključak da Dutroux nije više opasan za društvo, treba izraditi plan reintegracije, što bi moglo biti komplicirano.

Uz to u Belgiji je teško postići prijevremeno puštanje osuđenika na zatvorske kazne od 30 i više godina. Pet sudaca TAP-a se trebaju jednoglasno izjasniti i na njihovu odluku nije moguće uložiti žalbu.

Stručnjaci će proučiti medicinske dokumente osuđenika od istrage i sastajati se sa zločincem kako bi procijenili koliko je opasan i mogućnost recidiva, ukoliko bude pušten, naglasili su suci.

novac KAZNA ZATVORA Višestruki silovatelj prevario Zadranku, uzeo joj novac za sprovod supruge koju nije imao

Oni se oslanjaju na presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2013. koja određuje da je kazna doživotnog zatvora u skladu s temeljnim pravima samo ako tijekom izdržavanja kazne postoji mogućnost ponovnog preispitivanja stanja zatvorenika posebice njegove opasnosti po društvo i mogućnosti oslobađanja.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • gii:

    Takvi kao ovaj šetaju slobodno u Vukovaru, zauzimaju vodeće pozicije i uživaju u statusu "ugroženih" s našim novcima i uz blagoslov omržene im države...