Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARC DUTROUX

Silovatelj i ubojica: Jedan od najgorih belgijskih zločinaca želi na slobodu

Marc Dutroux
Foto: Screenshot/YouTube/Euronews
28.10.2019.
u 19:56

Stručnjaci će proučiti medicinske dokumente osuđenika od istrage i sastajati se sa zločincem kako bi procijenili koliko je opasan i mogućnost recidiva, ukoliko bude pušten, naglasili su suci.

Belgijski sud prihvatio je u ponedjeljak molbu Marca Dutroux, smatranog jednim od najgorih zločinaca u zemlji, da bude podvrgnut psihijatrijskom vještačenju sljedećih mjeseci radi mogućeg uvjetnog puštanja na slobodu nakon što je proveo u zatvoru dulje od 23 godine.

Žalbenom sudu u Bruxellesu TAP obratili su se odvjetnici  Marca Dutrouxa.

Trojica psihijatrijskih stručnjaka će predati konačno izvješće najkasnije 11. svibnja 2020., precizirali su suci.

Tužiteljstvo u Bruxellesu izdalo je pozitivno mišljenje na zahtjev od 17. listopada za saslušanjem zatvorenika pred TAP-om.

Marc Dutroux (63) je osuđen 2004. na doživotni zatvor zbog otmice i silovanja šest djevojčica i djevojaka 1995. 1996, kao i za smrt njih 4, dvije ubijene i dvije umrle od gladi.

Prije 15 godina, tijekom procesa na sudu u Arlonu stručnjaci su ga opisali kao "pravog psihopata, narcisoidnu nastranu osobu i manipulatora". Njegovo duševno stanje nije ispitano od 2013., naglasili su njegovi odvjetnici.

Jedan od odvjetnika, Bruno Dayez je rekao da želi "ažurirati psihijatrijske podatke" u perspektivi uvjetnog puštanja koje želi postići za svog klijenta do 2021. nakon 25 odsluženih godina u zatvoru.

U Belgiji kazna doživotnog zatvora obično znači oko 30 godina zatvora.

Psihijatrijska ekspertiza je "nužni korak", kaže Dayez na dugom putu prema hipotetičkom prijevremenom puštanju. U slučaju da ekspertiza donese zaključak da Dutroux nije više opasan za društvo, treba izraditi plan reintegracije, što bi moglo biti komplicirano.

Uz to u Belgiji je teško postići prijevremeno puštanje osuđenika na zatvorske kazne od 30 i više godina. Pet sudaca TAP-a se trebaju jednoglasno izjasniti i na njihovu odluku nije moguće uložiti žalbu.

Stručnjaci će proučiti medicinske dokumente osuđenika od istrage i sastajati se sa zločincem kako bi procijenili koliko je opasan i mogućnost recidiva, ukoliko bude pušten, naglasili su suci.

Oni se oslanjaju na presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2013. koja određuje da je kazna doživotnog zatvora u skladu s temeljnim pravima samo ako tijekom izdržavanja kazne postoji mogućnost ponovnog preispitivanja stanja zatvorenika posebice njegove opasnosti po društvo i mogućnosti oslobađanja.

Komentara 5

GI
gii
21:46 28.10.2019.

Takvi kao ovaj šetaju slobodno u Vukovaru, zauzimaju vodeće pozicije i uživaju u statusu "ugroženih" s našim novcima i uz blagoslov omržene im države...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije