Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK HUNIG-A

Šikonja: Hrvatska se opredijelila za tržišnu ekonomiju, zbog toga cijena domaćeg plina nije jeftinija

Ivani? Grad: Potpisan  Sporazum o suradnji za osnivanje Muzeja naftnog rudarstva
Robert Anic/PIXSELL
10.02.2022.
u 19:12

Smatram vrlo važnim još naglasiti da je „domaća“ proizvodnja energenata vrlo važna s aspekta sigurnosti opskrbe', napisao je Šikonja

Predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja reagirao je priopćenjem na nedavne izjave ministra Tomislava Ćorića, smatrajući kako se nafta i plin prodaju po tržišnim uvjetima jer se Hrvatska opredijelila za takvu ekonomiju, zbog čega cijena domaćeg plina ne može biti niža. 

Podsjetimo, ministar Ćorić kazao je nekidan novinarima kako je ''Ina ta koja je vlasnik nafte, a ne svi oni koji pokušavaju komunicirati tezu o hrvatskoj nafti, vodi plaži ili hotelu''. 

- U ovom slučaju kada se obveza prema RH namiri, vlasnik te nafte je Ina i ona odlučuje kako to učiniti i koji je najbolji način da se ta nafta dalje prerađuje i prodaje - kazao je Ćorić. 

Priopćenje Šikonje prenosimo u cijelosti: 

''Sve aktivnosti vezane za djelatnost istraživanja i eksploatacije ugljikovodika definirani su Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Sukladno tom zakonu, sve rezerve ugljikovodika koje se nalaze u podzemlju pripadaju Republici Hrvatskoj. Nakon što investitor/kompanija, sukladno potpisanim ugovorima, otkrije i započne proizvodnju nafte i plina, podmiri sve zakonom i ugovorima predviđene naknade, proizvedena nafta i plin postaje vlasništvo investitora/kompanije.

To znači da je INA, kao i svaki drugi investitor/kompanija, primjerice kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration, vlasnik te nafte i plina i prodaje ih po tržišnim uvjetima. Takva praksa u Hrvatskoj sukladna je praksi u svijetu. Sve kompanije koje posluju na tržištu i izlistane su na burzi, posluju po tržišnim principima i cilj im je stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, odnosno što bolji poslovni rezultat.

Zadatak svake uprave, pa tako i Inine, je da donosi poslovne odluke u interesu kompanije i njenih dioničara. Znači dužnost Uprave Ine je da raspolaže proizvedenom naftom na najisplativiji način, uključujući i odluke vezane za prodaju ili izvoz te nafte. Također, koliko mi je poznato u rafineriji u Rijeci se prerađuje kvalitetna laka nafta (npr. Azeri light) koja ne sadrži živu i ima manji udio sumpora u odnosu na domaću naftu.

Istraživanja su kompleksan i dugotrajan postupak, koji uz velika financijska ulaganja ne daje garanciju da će doći do otkrića novih zaliha ugljikovodika i proizvodnje. No ona su nužna kako bi istražili resurse kojima raspolažemo. Tako je na primjer, prema financijskim izvještajima Ina u posljednjih pet godina (2017.- 2021.) u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina uložila ukupno 3 milijarde kuna.

U javnosti se provlači teza da bi cijena domaćega plina za krajnjeg korisnika trebala biti jeftinija. Međutim, Hrvatska se opredijelila za tržišnu ekonomiju što znači da cijenu određuje tržište.

Želio bih napomenuti da je cijena proizvodnje plina na velikim ruskim poljima niža nego u Hrvatskoj, a što naravno nema utjecaja na krajnju cijenu toga energenta na tržištu. Smatram vrlo važnim još naglasiti da je „domaća“ proizvodnja energenata vrlo važna s aspekta sigurnosti opskrbe'', napisao je Šikonja. 

>> VIDEO Konvoj kamiona i kampera blokirao ulice oko parlamenta na Novom Zelandu, protive se mjerama

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:25 10.02.2022.

Trzisna ekonomija je bajka za malu djecu...ta tzv.trzisna ekonomija iselila je 500 000 hrvata ...i jos ce se iseljavati ...hrvtska zbog trzisne ekonomije ima 230 000 blokiranih ( ocajnih ) hrvata...sto se ucinilo za njih...apsolutno nista...

DR
Drinko
20:49 10.02.2022.

U prijevodu ozakonjena korupcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije