Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA ŽIVOTA Teška nesreća uzbunila Županjce koji traže sigurne prijelaze

Signalne rampe na čekanju dok ne prođe kriza

18.12.2008.
u 17:48

Stravična prometna nesreća koja se dogodila u utorak navečer na pružnom prijelazu u Vukovarskoj ulici, obilježenom Andrijinim križem, aktualizirala je pitanje osiguranja četiri pružna prijelaza u Županji.

Pogibija supružnika Nade (39) i Tome (43) Vukovića na čiji je automobil naletio putnički vlak iz smjera Gradišta, potresla je Županjce kojima se ponovno uvukao strah u kosti. Suputnici u automobilu Nikolina K. (18), Ivanka K. (39) i Domagoj C. (23) teško su ozlijeđeni i na liječenju u vinkovačkoj bolnici.

Nezgode više ne broje
Takve se strašne nesreće ne bi događale, smatraju građani čije su kuće u neposrednoj blizini pružnoga prijelaza, da su ispred pruge s obje strane postavljeni polubranici.

– Nije ovo prvi put da netko pogine! Prije nekoliko godina vlak je motoristu otkinuo glavu, ne tako davno “pokupljen” je kamion sa šećernom repom koji nije uspio na vrijeme preći prugu, a manje udese više i ne pamtimo. Koliko još ljudi treba stradati da netko nešto poduzme – pita se Mara Mešin i dodaje kako je udarac vlaka u auto bio toliko silovit da je mislila da je detonirala zaostala mina koje pirotehničari zadnjih dana uništavaju u BiH.

Andrijin križ dovoljan
Hrvatske željeznice, po riječima šefa sekcije za signalne i telekomunikacijske uređaje u Vinkovcima Mladena Rodina, ne reagiraju radi osiguranja prijelaza na temelju broja nesreće, već i prema frekvenciji prometa te rangu ceste koju pruga presijeca. Prijelaz u Vukovarskoj ulici, kaže M. Rodin, jedan je od prioritetnijih u sklopu rekonstrukcije željezničkog kolodvora u Županji, koji je na čekanju zbog najavljene krize.

– Ne znam zašto se uglavnom inzistira na instaliranju pokretnih rampi uz prugu kada su svi prijelazi osigurani Andrijinim križem, uz koji stoji znak Stop, a prije prijelaza postavljeni su znakovi koji upozoravaju na približavanje pruzi. Tko vam kaže da netko tko ne poštuje sve te znakove neće proći i kroz rampu, što nam se nedavno dogodilo u Antunovcu – naglašava Rodin.

Posljedice nesreće na osiguranom prijelazu u Vukovarskoj, kaže zamjenica ravnatelja OB Vinkovci dr. Mirna Krajina-Andričević, opasne su ozljede glave najmlađe pacijentice koja se nalazi na intenzivnoj njezi. No na sreću ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije