Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto je tsipras popustio

Shvatio je da je Grčka na rubu propasti

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2015.
u 00:05

Grčki premijer Alexis Tsipras prvo je odbio mjere štednje koje je od njega zahtijevala Trojka u zamjenu za dovršetak drugog programa pomoći Grčkoj

Mogućnosti u postocima: Zašto je Tsipras popustio?

75%

Grčki premijer Alexis Tsipras prvo je odbio mjere štednje koje je od njega zahtijevala Trojka u zamjenu za dovršetak drugog programa pomoći Grčkoj. Zatim je raspisao referendum i pozvao Grke da na njemu odbije takve zahtjeve Trojke. Kad su Grci to učinili, Tsipras je predložio gotovo identične mjere štednje u zamjenu za novi, treći program pomoći. Potez je shvaćen kao zaokret koji je Tsipras napravio pod pritiskom prijetnje da će Grčka već sljedeći tjedan biti prisiljena izaći iz eurozone ako ne učini što EU od nje očekuje. Pritisak je rastao i zbog toga jer su grčke banke već dva tjedna zatvorene. Zbog čega je Tsipras pozvao građane da na referendumu kažu “ne”, a onda pozvao zastupnike u parlamentu da praktički istom popisu mjera štednje kažu “da”? Odgovor na to pitanje vjerojatno glasi: zbog toga jer je vidio da je “grexit” neminovan ako ne pristane na kompromis, i zbog toga jer je shvatio da će Grčka propasti izlaskom iz eurozone. Syriza nikad nije imala mandat grčkih birača da izvede zemlju iz eurozone, nego mandat da prekine politiku štednje i natjera grčke kreditore na restrukturiranje duga kako bi zemlja imala veće šanse za gospodarski rast. Tsipras se uplašio da bi ga politička igra mogla odvesti korak predaleko, a to nije želio i zbog toga je u posljednji čas napravio zaokret. Dobio je pobunu manjeg dijela Syrizinih zastupnika, ali time će se baviti kasnije, kad dogovor s eurozonom bude postignut.

20%

Barem 20-postotna vjerojatnost upućuje na drugi mogući zaključak: Tsipras nije popustio, nego je zapravo pobijedio. Trojka i Eurogrupa tjerali su ga da pristane na mjere štednje u zamjenu za petomjesečno produljenje drugog programa pomoći, kroz koji bi Grčka dobila još 7,2 milijarde eura. Nakon toga, Trojka i Eurogrupa tjerali bi ga na još veće mjere štednje za otvaranje trećeg programa pomoći. Tsipras je pustio da drugi program istekne i zatim pristao na iste mjere štednje, ali ovaj put za puno veću pomoć: ne za 7,2 milijarde eura, nego za 50-70 milijardi eura. Za iste ustupke dobio je bolji deal.

5%

Još uvijek postoji mala šansa da, bez obzira koji bili Tsiprasovi motivi za zaokret, taj zaokret neće biti bitan jer kreditori neće pristati na treći program pomoći Grčkoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da mjere štednje za treći program pomoći moraju biti veće nego mjere štednje koje je Tsipras odbio za produljenje drugog programa pomoći, koji je istekao 30. lipnja.

>>Glasovanje u 'gluho doba noći': Za Tsiprasovu štednju nisu bili neki članovi Syrize

>>Njemačka Grčkoj: Izađite iz eurozone na najmanje pet godina da biste smanjili dug

Komentara 21

Avatar mason
mason
00:37 13.07.2015.

On je mislio da Evropa plakati ako njegova banana drzava napusti eurozonu.Zao nekom parazita i zlatne zore.Nek vam pomogne srbija .

Avatar mason
mason
06:09 13.07.2015.

Oni su na rubu propasti od postanka drzave.

DU
Deleted user
08:38 13.07.2015.

E sad se vidi ona naroda prevari me jednom ti si kriv. Prevari me dva put ja sam kriv. A grcka dugo samo laze i igra igre a nista nisu napravili. Mirovine su im i dalje vece njego Njemacke a traze pomoc ? Uljeba imaju vise nego mi sto je nevjerojatno... BIvsa vlast je obecala promjene za novac sto je ostalo samo slovo na papiru. Ova sada doslovce zahebava sve (cak je i vratila je gomilu uljeba na posao) i sad im vise nitko ne vjeruje. Bhudale ako im opet daju novac da nastave po starom : financirati sve te privilegije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije