Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radili na obnovi pruge

SGH traži reakciju Državnog inspektorata: Radnici otkaze dobili sms-om bez navođenja razloga

Sindikat graditeljstva Hrvatske održao konferencijuo otpuštanju radnika zbog stupanja u kontakt sa sindikatom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
21.02.2022.
u 13:46

Sindikat je kontaktirao radnike radi akcije informiranja o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme stanke za ručak, nakon čega su dobili otkaze

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) zatražio je u ponedjeljak žurnu reakciju Državnog inspektorata zbog otpuštanja skupine radnika turskih tvrtki, angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, koji su stupili u kontakt sa sindikatom radi zaštite svojih prava.

Očekujemo da Inspekcija postupi u skladu sa svojim ovlastima jer ima pravo kontrolirati i sankcionirati takvo postupanje, poručila je na konferenciji za novinare predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić.

Naglasila je kako je važno da domaći i strani radnici imaju jednak tretman, odnosno istu plaću za isti rad, čime se izbjegava nelojalna konkurencija među poslodavcima i uvodi red na tržište rada u građevinskom sektoru.

SGH također traži uključivanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i resornog ministra Olega Butkovića te HŽ Infrastrukture kao investitora u rješavanje toga problema.

Vukšić napominje da se radi o projektu velikim dijelom financiranom sredstvima EU-a i vrjednijem od izgradnje Pelješkog mosta, a vode ga turske tvrtke Cengiz Insaat i Ci-Ay Muehendislik, koje je angažirao HŽ infrastruktura.

Sindikat je kontaktirao radnike radi akcije informiranja o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme stanke za ručak, nakon čega su dobili otkaze.

Sindikat graditeljstva Hrvatske održao konferenciju o otpuštanju radnika zbog stupanja u kontakt sa sindikatom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Otkaze dobili putem sms poruka

Odluku o otkazima ugovora o radu radnici su dobili putem sms poruka bez navođenja razloga te su istoga dana transportirani u matičnu zemlju.

Takvo kažnjavanje radnika zbog kontakata sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom te ga SGH najoštrije osuđuje.

Prije informiranja radnika SGH je pristupio i predstavnicima poslodavca s namjerom da ih informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj, rekao je tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar.

U razgovoru s radnicima doznalo se da se odredbe Kolektivnog ugovora i prava iz Zakona o radu grubo krše.

Radnici su izjavili da rade između šest dana po 10 do 11 sati u tjednu, odnosno 250 i 300 sati mjesečno te da se prekovremeni rad, kao i rad u otežanim uvjetima rada ne plaćaju dodatno i da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

Ferdebar je rekao da su radnici dobili na potpis izjavu da su spremni raditi prekovremeno tijekom cijele godine, što pokazuje da radno vrijeme nije uređeno u skladu s uobičajenom preraspodjelom u građevinarstvu u Hrvatskoj.

Komentara 1

PR
prokurator
13:55 21.02.2022.

nismo u stanju sami više izgraditi most niti prugu, ni radnika više nemamo, a sada ćemo otpuštati i ove strane koji dolaze raditi. suicidalna država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije