Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sezonac iz Srbije na Jadranu: Čuo sam razna iskustva i nije mi bilo svejedno...

Mladić je prihvatio posao zbog jednostavne računice - plaća je dvostruko veća
25. srpnja 2019. u 20:50 222 komentara 15970 prikaza
turisti
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažirani u turizmu i ugostiteljstvu, objavljeno je u četvrtak u reportaži portala „poslovi.infostud.com“, poznatom subotičkom portalu za zapošljavanje u Srbiji, koji je namijenjen poslodavcima i onima koji traže posao.

PREKIPJELO MU Načelnik objavio 'rat s ručnicima': Pokupio sve stvari s plaža, a onda im ostavio oštru poruku

"Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Republike Srbije su najviše zaposleni u djelatnosti građevinarstvo, promet i veze i to u zanimanjima: građevinski radnik, pomoćni građevinski radnik, bravar, tesar, monter, odnosno vozač autobusa i vozač teretnog vozila", priopćili su iz hrvatskoga MUP-a za taj portal.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podijeljenih u 16 gospodarskih djelatnosti; gledano u brojkama, godišnje u Hrvatskoj može raditi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

„Dakle, trenutačno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije!“, navodi se u tekstu.

"Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva mjeseca. Došao je kao pizzamajstor. Kako za sad stoje stvari, on može ostati i cijelu godinu kod nas u radnom odnosu", izjavio je Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica.

makarska Neugodno iskustvo Gosti iz Švicarske šokirani onime što su doživjeli na plaži u Makarskoj: Poniženi smo!

"Stavio sam oglas da tražim pizzamajstora i tako dođem do jednog dečka koji mi predloži Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: 'Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas'? Rekoh mu: "Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko te neće dirati, ali ne zaboravi tko si,što si i odakle si i ne stidi se toga", naveo je Jakovljević.

Nemanja Pavlović je prihvatio posao zbog jednostavne računice - plaća je dvostruko veća nego u Crnoj Gori.

“Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio da dođem i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim uvjetima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom”, kaže Nemanja. Problema zbog toga što je iz Srbije – nema.

Ispovijesti nezaposlenih Ispovijesti nezaposlenih Konobar: Idem u Austriju, bolji su uvjeti! Ekonomistica: Šaljem molbe, ali posla nema...

“Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom 'Srbija', da se ja sad glupiram, nisam takav, ali gdje god da odem, u prodavaonicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama – nitko, ama baš nitko ništa nije rekao”, dodaje on.

Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sljedećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator, prenio je portal „poslovi.infostud.com“.

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji posjeduju hrvatsku putovnicu ovo ne vrijedi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom „Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000“.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • kruti27:

  jel je mladi drugar iz srbije ili crne gore, odlučite se bolesni regionci iz vl-a!!!

 • Avatar Pancevac
  Pancevac:

  Pa zar to nisu te "Europske vrednosti"? Dabogda nikada ne usli mi Srbi u tu papazjaniju,zvana EU. Zar to nije u fazi raspadanja, mislim Velika Britanija izlazi iz iste.

 • Avatar munšajn
  munšajn:

  Nek rade. To je ok. Biznis je biznis.