Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2021. u 14:43

Poslodavci posežu i za strancima, prvenstveno iz BiH i Srbije, gdje mnogi poziv iz Hrvatske čekaju napeti kao puške

Turista nikad manje, a o turizmu i turistima nikad više razgovora u našim jadranskim mjestima. Na tapeti jedna jedina tema: što će biti od sezone i kad bi prvi gosti mogli doći. O koroni, svjedoči i znanac koji se prije nekoliko dana vratio iz svoje vikendice kod Pule, u Istri nitko i ne govori.

Za pošast koja je saplela noge cijelom svijetu još nema rješenja i neizvjesnost će turističku industriju pratiti kao i lani, do zadnjeg trenutka. Ali, znaju u branši, dobra priprema je pola posla, pa nitko od ozbiljnih turističkih profesionalaca, iako je trenutačno mrtva sezona, ne sjedi prekriženih ruku. Nema turističkih sajmova, poslovnih putovanja, dogovora i susreta, što je sve u normalnim godinama bilo uobičajeno baš u ovo vrijeme, ali su pripreme za sezonu počele. Unatoč tom površinskom mrtvilu u turizmu, potvrđuju i u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju, osjeća se kao da se probudilo nešto optimizma, telefoni opet češće zvone, raste dnevni broj pitanja. Radnu snagu, pritom, nastoje na vrijeme osigurati poslodavci duž obale.

Pomalo neočekivano, zbog pandemije, smanjenog opsega i ovogodišnje sezone te nezaposlenih domaćih radnika, i dalje se poseže za strancima. Po običaju, prvenstveno u BiH, Srbiji i Makedoniji. A u tim zemljama mnogi napeti kao puške čekaju poziv iz Hrvatske gdje će mjesečno zarađivati najmanje trećinu više nego kod kuće.

No, ima i egzotičnijih primjera poput chefice iz Argentine, koja je trenutačno u Češkoj, ali bi svakako htjela doći sezonski raditi na hrvatski Jadran. Već je jedno ljeto tako radila, i to u Splitu, i kaže da joj je to bilo najbolje iskustvo sezonskog rada dosad. Istodobno sa strancima koji bi rado u Hrvatsku došli sezonski raditi, pandemija nije ni naše ljude odvratila od potrage za boljim životom izvan hrvatskih granica. Njemački poslodavci raspituju se za sve ugostiteljske profile i htjeli bi od kuhara i voditelja restorana do konobara i perača suđa, pa se mnogi Hrvati već uvelike bave pribavljanjem dokumenata.

Na glavna pitanja o sezoni, za koju se u globalu zasad može reći samo da ne bi smjela biti lošija od lanjske i da bi možda mogla biti i nešto bolja, još neko vrijeme nećemo imati posve jasne odgovore. Više anketa u važnim europskim zemljama kaže da za Hrvatsku u ljeto 2021. ima interesa. A do konkretnijih vijesti i prvih većih grupa turista u pozitivu spada i činjenica da se traži radnike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije