Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrha žiga

Ako Index.hr ne isplati Severini odštetu, ostat će bez imena!

Severina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
06.01.2014.
u 21:54

Vrijednost žiga procijenit će sudski vještaci, a onda će se prodati na javnoj dražbi. To se neće dogoditi samo ako se nakladnik Indexa ne predomisli i Severini ne isplati odštetu.

Kako Severini nakladnik portala Index nikad nije isplatio 100.000 kuna odštete koji su joj dosuđeni pravomoćnom presudom zato što je Index objavio fotografije s njezine videovrpce, na kojoj je snimljena u seksualnom odnosu u brodskoj kabini, Severina je krajem 2013. zabilježila ovrhu na žigu Indexa u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. To nam je neslužbeno potvrdio dobro upućeni izvor iz pravosudnih krugova.

Vrijednost žiga procijenit će sudski vještaci, a onda će se prodati na javnoj dražbi. To se neće dogoditi samo ako se nakladnik Indexa ne predomisli i Severini ne isplati odštetu kako bi na taj način spasio svoje ime jer mu u suprotnom kupac žiga ili Severina, ako kupaca ne bude, mogu zabraniti korištenje naziva Index za portal. Kako je pravomoćna presuda donesena krajem 2011., Severina je početkom 2012. pokrenula ovrhu protiv nakladnika tog portala, no nije se uspjela naplatiti, pa je krajem 2013. pribjegla posredstvom svog odvjetnika jedinom preostalom načinu da naplati odštetu, a to je zabilježba ovrhe na žigu Indexa. Inače, nakladnik portala Index, koji se prvotno zvao Prva stranica d.o.o., promijenio se i prije pravomoćnosti presude, no to, kažu upućeni, neće utjecati na njezinu naplatu odštete putem žiga koji će biti prodan na javnoj dražbi.

Severina samo želi da se poštuje odluka suda

Severinin menadžer Tomislav Petrović rekao nam je da ne može javno govoriti koji će biti sljedeći koraci. – Severina samo želi da se poštuju odluke suda – rekao je Petrović.

Matija Babić, spomenut u ovrsi kao direktor Prve stranice, na svom je Facebooku odmah opovrgnuo da je domena index.hr ikad glasila na spomenutu tvrtku.

Odšteta se s kamatama popela na 200.000 kuna

Vrijednost žiga Indexa tek će se procijeniti pa će se onda prodati, a nakon što postane vlasnik tog žiga, budući kupac ima pravo zatražiti da se portalu Index zabrani korištenje imena Index. Ako zainteresiranih kupaca ne bude, vlasnik žiga ostat će Severina koja onda to također ima pravo zatražiti. No, dotad se portal Index, ako mu je važno nastaviti raditi pod svojim imenom, može predomisliti i isplatiti pjevačici odštetu, koja se do danas s kamatama popela na najmanje 200.000 kn i preuzeti vlasništvo nad žigom.

Podsjetimo, Severina je tužila nakladnika Indexa jer je u svibnju 2004. objavio pet fotografija tzv screenshotova pjevačice uz popratni tekst pod nazivom “Ljudi, imamo pornić sa Severinom”. U jednoj od najvažnijih presuda kad je riječ o zaštiti privatnosti javnih osoba zagrebački Županijski sud potvrdio je presudu suca Gorana Škugora da je objavom privatnih fotografija pjevačice, koje predstavljaju njezinu najdublju privatnost, povrijeđeno njezino pravo na zaštitu privatnosti. Sud je obrazložio gdje su granice “prava javnosti da zna” kad su u pitanju mediji te da javne osobe nemaju pravo na zaštitu privatnosti samo u slučajevima koji su u vezi s njihovim javnim poslom ili dužnošću.

Index pod ovrhom jer Severini nije platio 200.000 kuna

Komentara 82

PR
propalismoFranjoskroz
22:19 06.01.2014.

e još da se dočepa intelektualnog vlasništva nad domenom xxx. možda uspije spriječiti da se Aleksandar ne iznenadi za koju godinu....

SP
spirajzlin
22:12 06.01.2014.

žig za intelektualno vlasništvo...stvarno imamo jake intelektualce - severinu i babića...

DU
Deleted user
22:26 06.01.2014.

sad nek zajedno dižu tri prsta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije