Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Sever premijeru Milanoviću: Što je Vlada obećala agenciji Fitch?

\'06.09.2010.,Zagreb  - Kresimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata  Photo: Davor Visnjic/PIXSEL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
07.03.2012.
u 15:25

Zabrinjavajuće kako analitičari agencije Fitch pozitivnu naznaku mogućeg oporavka Hrvatske zasad vide jedino u Vladinim obećanjima, smatra Sever

 – Koje je to „značajne reforme tržišta rada“ Vlada obećala agenciji Fitch? Je li slično obećala i MMF-u, Svjetskoj banci, poslodavcima i još nekome? Ima li još takvih ili sličnih obećanja? Ne smatrate li potrebnim o tome razgovarati sa sindikatima? Do kada će sindikati namjere Vlade vezane uz tržište rada pa i šire doznavati iz medija, a ne u neposrednom kontaktu? Pitanja su to koja niže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u otvorenom pismu Vladi.

Nezadovoljan je što Vlada nije socijalne partnere u izravnoj komunikaciji upoznala s ocjenom i svemu što iz nje proizlazi, pa ga zanima što stoji iza formulacije koja, među ostalim stoji uz ocjenu kreditnog rejtinga – da stabilnost hrvatskog kreditnog rejtinga ovisi i o reformi tržišta rada.

– S obzirom na eskalaciju pritisaka na radnička prava širom svijeta, a gurana iz neoliberalnih krugova, ne čudi što tako nešto dolazi i iz jedne od bonitetnih agencija, kojih ulogu sve više preispituju i zemlje EU. Pritisak na daljnje smanjenje radničkih prava kao dio rješenja za izlazak zemalja iz krize samo je dio gospodarskih politika koje služe sve nezasitnijoj pohlepi moćnih krugova i pojedinaca, a koja je zapravo i jedina do krize dovela. Zabrinjavajuće kako analitičari agencije Fitch pozitivnu naznaku mogućeg oporavka Hrvatske zasad vide jedino u Vladinim obećanjima kako će do polovice ove godine početi značajne reforme tržišta rada što bi moglo pogurati rast BDP-a – upozorava Sever.

Dodaje da, ako je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog, a tvrdi da jest, onda je vrijeme da ga počne voditi neposredno, a ne putem poruka kroz medije. O pravima radnika ne razgovara se i dogovara s trećim osobama, a da u tome ne sudjeluju i legitimni predstavnici radnika, sindikati.

Komentara 32

BJ
bj1204
15:41 07.03.2012.

Ovome još nije jasno da je otišao HDZ i da ga se više nitko ne boji.

DR
dragandokozic
15:45 07.03.2012.

Severu, ne brini! Ionako im obećanje neće ispuniti!

TI
tintilinic100
08:37 08.03.2012.

Pa naravno da su nešto obečali Fitchu. I treba da jesu. A Sever?? Što reći.. misli samo na svoju guzu.. siguran sam u to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije